Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Eigenlijk zou je elke dag wat peterselie kunnen eten, omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen. Als je een flinke bos koopt kun je elke dag wat fijnhakken voor over je salade, door je groene smoothie, over groente gestrooid, als pesto of door je soep.
Want te veel peterselie eten kan leiden tot bijwerkingen zoals: verhoogde prikkelbaarheid, maagoprispingen, plotselinge daling van de bloeddruk.
Ga altijd voor vers
Uiteraard is verse peterselie het allerlekkerst. Maar er is nog een ander reden om dit kruidje zo vers mogelijk te gebruiken. Er zit relatief veel vitamine C in.
De plant is een sterke vochtafdrijver; hij wordt gebruikt bij blaasverlamming, nier- en blaasklachten en zelfs bij oedeem. Ook bij hoge bloeddruk kan hij goed gebruikt worden (vaak een disbalans in de vochthuishouding; de plant bevat flavonoïde wat het hart en bloeddruk reguleert).
De nieren worden versterkt en schoon gemaakt door het eten van peterselie of het drinken van de peterseliethee. De nieren gaan beter functioneren door inname van dit geneeskruid. Het helpt ook tegen opname van te veel zout in het lichaam.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Kruiden en specerijen
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Peterselie zit bomval vitamines, bevordert je immuunsysteem, is een uitstekende antioxidant en een perfect middel om vrije radicalen tegen te gaan. Je kan peterselie daarom gebruiken om je huid te voeden, littekens minder zichtbaar te maken en de aanmaak van collageen te stimuleren.
Gedroogd peterselieblad kent diverse voordelen voor je gezondheid. Zo is het een bron van provitamine A en vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant en heeft een goede invloed op je immuunsysteem. Ook is het kruid rijk aan vitamine K, die bijdraagt aan de sterkte en gezondheid van je botten.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond.
Met het koksmes waaier je in een driehoek vorm over de peterselie heen. Hierbij moet de vrije hand op de punt van het koksmes gehouden worden en de andere hand houdt het mes bij het handvat vast. Nu maak je een wiegende en hakkende beweging over de peterselie.
Is peterselie Doorlevend? Peterselie is een tweejarige plant. Hij gaat pas in het tweede jaar witte bloemen en zaad produceren. In het tweede jaar na de bloei loopt de smaak van het blad trouwens sterk terug.
Gebruik en toepassing van peterselie
Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart. Een voorbeeld is een studie die liet zien dat senioren die acht weken lang bessen aten een lagere bloeddruk hadden.
Sommige kruidenthee's zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Peterseliewortel bevat proteïnen, veel calcium, ijzer, caroteen en de vitaminen B2 en C. Peterseliewortel werd door de oude Grieken gebruikt om leverproblemen mee te voorkomen. Ook de galblaas vaart wel bij deze lange witte wortelgroente. Het is een vochtafdrijvende groente die het bloed zuivert.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.