Karnemelk is goed voor de darmen van de kip. Het zure van de melk herstelt de darmflora. Als de darmen weer gezond zijn, dan kan er ook (weer) een ei geproduceerd worden.
Denk aan yoghurt of cottage cheese, als extra snacks voor je kippen. Zuivel zorgt voor het broodnodige calcium, maar het kan ook diarree veroorzaken als een kip er te veel van eet.
Re: Water en voer in het nachthok? Kunt beter in het nachthok voer en water geven als er buiten. Voer kan buiten nat worden; is nooit goed.
Windeieren zijn eenvoudig te herkennen. Door het gebrek aan een schaal zijn ze zacht en vaak flink gedeukt. Legt de kip structureel windeieren, dan wijst dit vrijwel altijd op een verminderde calciumopname of de aanwezigheid van EDS.
Windeieren zijn niet altijd een teken van ziekte bij je kip, maar ze geven wel aan dat zij waarschijnlijk onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef je kip dan extra kalk en eiwitten. Ga voor een goed voedingsadvies naar je AVEVE-winkel.
De leg bevorderen
Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg. Verleng winterse dagen met kunstlicht . Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks. Voorkom stress bij je kippen.
Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden.
Kippen hebben voor de productie van goede eieren voldoende kalk en eiwitten nodig. Kippen die niet genoeg kalk binnen krijgen zullen windeieren of eieren met een dunne schaal leggen. Op den duur zullen de kippen ook stoppen met leggen. Kalk halen de kippen van nature uit kalkrijke plantensoorten, zoals gras en klaver.
Kippen hebben geen tanden. Daarom eten ze ook zand en steentjes. Een deel hiervan blijft achter in de spiermaag om grotere stukken voer te vermalen.
We noemen dit 'verhanen'. Het is waarschijnlijk een aandoening aan de eierstokken waardoor de kip extra mannelijke hormonen gaat produceren. De kip stopt dan met het leggen van eieren en het verenkleed wordt net als dat van een haan. De kip gaat zich ook gedragen als een haan, maar kan geen kippen bevruchten."
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
In de meeste gevallen krijgen de kuikens binnen 36 uur te eten en te drinken als ze op de plaats van bestemming zijn. Maar het kan ook drie dagen duren. Anderhalve dag is echt het maximum, daarna verliezen de kuikens gewicht, waarschijnlijk omdat ze uitdrogen, zo stelt WUR-onderzoekster Ingrid de Jong vast.
Voeding voor legkippen die legkorrels of legmeel krijgen
Kippen worden er snel te dik van. Groenvoer is voor kippen die legkorrels krijgen niet essentieel, maar het bevat wel veel voedingsstoffen en bevordert het natuurlijke scharrelgedrag.
Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer. In de praktijk betekent dit dus dat een gemiddelde kip iedere dag 1 ei kan leggen, maar dat dit telkens weer iets later op de dag gebeurt.
Als het voedsel is geweekt, gaat het eerst naar de kliermaag en daarna naar de spiermaag. In de kliermaag worden maagsappen toegevoegd, zodat het voedsel wordt afgebroken. In de spiermaag maalt de kip het voedsel fijn. Vooral voor de spiermaag is het belangrijk dat je kippengrit en maagkiezel aanbiedt.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Zelfs als u uw kippen een dag alleen laat, dan vraagt dit om wat voorbereiding. Hennen moeten altijd water en voer tot hun beschikking hebben, en voldoende ruimte om rond te scharrelen. Dit kan vrij eenvoudig worden geregeld als u voor 2-3 dagen weggaat.