Volgens verschillende onderzoeken kan het licht van je smartphone je nachtrust verstoren. Een oplossing hiervoor is de nachtmodus. Daarmee kun je de kleur van het licht op je telefoon aanpassen.
Nachtmodus inschakelen
Met deze functie pas je de kleurtemperatuur van je scherm aan. Het blauwe licht verandert dan naar geel licht, wat beter is voor je ogen.
Bij toestellen met Android 9 of hoger kun je ook de nachtstand inschakelen. Dat geeft geen warmer, maar een donkerder licht. Je schakelt deze modus in door naar Instellingen te gaan, op Scherm te klikken en vervolgens Nachtverlichting aan te zetten.
Het filter voor blauw licht past het licht van het scherm aan, zodat je ogen zich minder hoeven in te spannen. De functie vermindert de hoeveelheid blauw licht dat door het scherm wordt weergegeven. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de productie van melatonine (slaaphormoon) onderdrukt wordt.
Waarom het slim is om de Dark Mode aan te zetten? Het is goed voor de batterij en minder vermoeiend voor je ogen. Daarmee is het beter voor je nachtrust. Ideaal als bijvoorbeeld je kinderen door telefoongebruik minder goed slapen.
Op die manier wordt het blauwe licht dat er normaal uitstraalt gecontrasteerd en dus verminderd. Met Nightshift wordt het vooral in het donker prettiger om naar je scherm te kijken. Ook kun je door de oranje gloed de helderheid van je scherm veel lager zetten dan zonder Nightshift.
Het is niet goed voor telefoons om nooit te worden uitgezet. In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet.
Na een bepaalde tijd gaat je toestel vanzelf in slaapstand om de batterij te besparen. Dit is een handige functie, maar kan voor frustratie zorgen wanneer deze tijd te kort is. Open hiervoor de instellingen van je toestel. Kies in het menu Weergave of Display.
Deze nachtstand schakel je zo in: Ga naar Instellingen > Scherm. Hier zie je 'Nachtverlichting' staan en als je deze aanzet, schakelt hij gelijk over op een donker scherm.
Als u 'Niet storen' hebt ingeschakeld, verschijnt er een maansikkelsymbool in de statusbalk en op uw toegangsscherm.
Night Shift maakt de kleuren van het scherm na zonsondergang automatisch warmer, wat prettiger is voor uw ogen.
Je kunt met alle iPhone 12-, iPhone 13- en iPhone 14-modellen selfies en timelapsevideo's in de nachtmodus maken.
Als apps een tijdje niet worden gebruikt, zet Android ze op sluimerstand. Dat betekent dat wanneer er een update voor de app is, die niet direct zal worden geïnstalleerd. Zolang u de app niet gebruikt, zal er dus ook geen extra opslag en batterij voor een update worden gebruikt.
Je kunt zien welke apps je tijdens je geplande bedtijd gebruikt en een schatting bekijken van hoeveel tijd je in bed doorbrengt. De tijd die je in bed doorbrengt, is gebaseerd op wanneer je telefoon zich zonder te bewegen in een donkere ruimte bevindt.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat de Night Shift, door de vermindering van uitzending van blauw licht, een positief effect heeft op het melatonine gehalte in het lichaam en daarmee op de nachtrust. Daarnaast is de applicatie ontworpen om de belasting van de ogen tijdens nachtelijk gebruik te verminderen.
Het blauwe licht bevindt zich aan het uiteinde van het zichtbare deel van het lichtspectrum, vlak naast het onzichtbare ultraviolette licht (UV-A, UV-B en UV-C). Blauw licht is afkomstig van verschillende bronnen zoals de zon maar ook van je laptop of telefoon.