Vermijd het wassen van merinowol in de wasmachine, want dat kan pluizen veroorzaken. Wol mag hoe dan ook niet in de wasmachine gewassen worden. Om de wol vers te houden is het het beste om de wol met de hand te wassen.
Op hoeveel graden was je merino wol in de wasmachine? Was merinowol nooit never ever warmer dan 30 graden. Dan beschadig en vervorm je de wolvezel waardoor je wollen kledingstuk kan krimpen en/of vervilten.
Leuk weetje: wolwasmiddel schuimt meer dan gewoon wasmiddel, om wrijving tussen kledingstukken te beperken, en is daarom de perfecte keuze voor het wassen van kasjmier, mohair, angora en merinowol.
Om te beginnen, je hoeft (merino) wol eigenlijk niet te wassen. Een trui luchten is vaak voldoende. Bovendien is dat beter voor de trui. Merino wol is bovendien van nature antibacterieel en zal dus niet snel gaan stinken.
Het wolwasprogramma van een moderne wasmachine is het veiligst je wollen trui in te wassen. Het wolwasprogramma van de wasmachine laat de temperatuursverandering langzaam verlopen en ook de zeeptoevoer gebeurt geleidelijk. Ideaal voor het wassen van kleding van wol.
Merinowol wordt wereldwijd geroemd om zijn zachtheid, sterkte, ademend vermogen en temperatuurregulerende voordelen. Daarnaast is merinowol ook nog eens 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Al deze mooie natuurlijke eigenschappen maken merinowol een uitermate comfortabel materiaal om te dragen.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
KAN IK MIJN MERINO STRIJKEN? Merino krijgt na het wassen heel gemakkelijk z'n oude vorm weer terug, daarom is het helemaal niet nodig om je merino te strijken. ' Leg het kledingstuk gewoon plat neer of hang het over een stoel, zodat alle kreukels op natuurlijke wijze wegtrekken.
Dat is best snel, maar wol slorpt veel water op en het is belangrijk om wol in de machine zo droog mogelijk te zwieren. Als er te veel water in een wollen kledingstuk achterblijft kan het zijn vorm tijdens het drogen verliezen.
Was wol niet op een koud programma
Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
U kunt uw ruwe wol en merinowol met de wasmachine of met de hand wassen. Was uw wol bijvoorbeeld met gewoon wasmiddel voor wol en op de juiste temperatuur en laat het dan centrifugeren.
30°C of 40°C is ideaal voor wol. Hiermee wordt het dekbed goed schoon en krimpt het niet. Kies altijd voor een speciaal wolwasmiddel zodat het dekbed in optimale conditie blijft en niet beschadigd raakt. Zorgt ervoor dat wol helemaal droog is voor het weer wordt gebruikt, dit is het lastigste omdat wol vocht vasthoudt!
Wollen kleding laten drogen
Droog de wol eerst door het in een handdoek te draaien en zacht te rollen. Je mag het absoluut niet uitwringen. Hierdoor gaat de hele vorm uit je kleding. Om die zelfde reden mag je natte wol ook niet in een 'vorm' leggen.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Je wollen trui kun je goed met de hand wassen maar zorg wel dat je geen heet water gebruikt in verband met het krimpen. Een wollen trui kun je niet in het water laten liggen om te laten weken, dit beschadigt namelijk de wolvezels. Wring de trui niet uit maar laat de trui liggend drogen op een handdoek.
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Het eindresultaat is dat het garen dikker en korter wordt. Behalve het garen, kan ook de trui zelf nog eens krimpen, afhankelijk van welke steken er bij het breien allemaal zijn gebruikt. Breien komt neer op extra kronkels in het garen leggen, en die kronkels zullen mee veranderen als het garen verandert.
De krimp in de breedte was gemiddeld 27%. De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is.
Wollen dekens of plaids wassen
Gebruik het speciale programma voor wol van je wasmachine en gebruik ook altijd een speciaal wolwasmiddel. Gebruik maar een heel klein beetje wasmiddel. Echt heel weinig is voldoende. Uiteraard nooit bleekmiddel of wasverzachter gebruiken.
Strijk de wol met een stoomstrijkijzer.
Gebruik een natte theedoek om over je trui heen te leggen. Laat je stoomstrijkijzer kort door de natte theedoek heen je trui stomen. Rek je trui daarna voorzichtig uit.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.