Waarom wordt mout gebruikt in brood? Mout geeft brood extra smaak, aroma en kleur. Alle donkergekleurde broden hebben een specifieke smaak, aroma en kleur van de mout.
Wat doet mout? Moutingrediënten worden gebruikt in gistbrood om de kleur te verbeteren, de smaak te verbeteren en in sommige gevallen te helpen bij het rijzen . Een van de plekken waar mout echt schittert, is in bagelrecepten.
Het is rijk aan maltose (moutsuiker), calorierijk maar perfect gezond. Bovendien worden de moutsuikers tijdens de broodbereiding gefermenteerd, dus in het brood zal slechts de moutkleur en eventueel wat aroma overblijven. Slotsom, mout is een gezond natuurlijk additief dat je brood een donkerder kleurtje kan geven.
Moutmeel is een speciaal meel gemaakt van gekiemde en geroosterde tarwe- en gerstekorrels, die zorgt voor een rijke, donkere kleur en een subtiele, lichtzoete smaak in je brood. Dit unieke ingrediënt bevat veel enzymen, wat bijdraagt aan de algehele kwaliteit van je baksel.
1% van het meelgewicht geeft een mooie kleur en een vleugje zoetige smaak. Het klontert makkelijk. De mout dus goed door je droge meel mengen. Vochtopname zal minimaal zijn, daar het maar 1% is.
Waarom wordt mout toegevoegd? In brood wordt mout toegevoegd voor de smaak of voor de enzymen in moutmeel.
Je hebt maar heel kleine hoeveelheden diastatische mout nodig, ongeveer 5 g of 1 tl (of 1% van het bloemgewicht) per brood om goede resultaten te krijgen. Want er is ook zoiets als te veel diastatische mout, wat kan resulteren in een roodachtige in plaats van een gouden korst, slap deeg en een rubberachtige kruim.
Moutmeel is een goede bron van vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, magnesium en zink . Moutmeel bevat minder gluten dan gewoon meel. Dit maakt het een goede keuze voor mensen met glutenallergieën. Moutmeel geeft het brood een mooie gouden kleur en heeft een sterke smaak.
Mouten is belangrijk om de bron van zetmeel om te zetten in een grondstof wat gebruikt kan worden om bier te brouwen. Meestal wordt voor het mouten de graansoort gerst gebruikt. En nadat de gerst is vermout heet het gerstemout.
Water is de beste broodverbeteraar. Water is de beste natuurlijke broodverbeteraar voor een smakelijk brood. Hoe meer water op je deeg, des te sappiger je brood. Je krijgt er een luchtig brood van en het brood blijft langer vers.
Mout is een geweldige bron van natuurlijke energie en wordt al jaren gebruikt als een betrouwbare energiebron! Mout is ook een rijke bron van B-vitamines, waaronder thiamine, riboflavine, niacine en vitamine B-6.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Moutbrood is net zo gezond als een tarwebrood alleen bevat het geen zogenoemde “pitjes” omdat slechts het middelste van de graankorrel wordt gebruikt en de kiemen worden weggelaten.
Mout en moutmeel worden gemaakt van gekiemd graan (hele korrel) en mogen om die reden ook gebruikt worden in volkorenbrood mits ze zo volkoren als mogelijk zijn. Dit betekent: geen actieve/bewuste verwijdering van bestanddelen van de hele graankorrel.
Deeg waarin te veel diastatisch moutpoeder wordt gebruikt, wordt plakkerig en slap, is niet prettig om mee te werken, wordt te bruin in de oven en krijgt een gomachtige korst .
Sommige broodfabrikanten voegen gemoute bloem toe aan witte bloem om het de indruk te geven van een bruin, 'goed-voor-je' brood. Ik probeer je niet te misleiden! Dit brood is half wit, half volkoren .
Kennen jullie mout drank? Het is een relatief onbekend drankje in Europa, terwijl het in Azië juist erg populair is vanwege de gezonde eigenschappen die in de drank zitten. Malt drank of moutdrank bevat hoge hoeveelheiden concentratie van het vitamine B complex. Ook is het rijk aan vitamine C, calcium en ijzer.
Het proces van mouten omvat drie hoofdstappen. De eerste is het weken van de gerst - ook wel weken genoemd - om het slapende graan te wekken. Vervolgens mag het graan ontkiemen en ontkiemen. Ten slotte zorgt het verhitten of eesten van de gerst voor de uiteindelijke kleur en smaak.
Granen zoals gerst, rogge of tarwe zitten vol met zetmeel dat gist niet kan opnemen zoals het is. Daarom wordt het ruwe graan omgezet in mout. Het kan dan worden geassimileerd door de gist. Het moutproces begint wanneer de mouterij het graan ophaalt bij de boer.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Neem er een paar mee en bewaar ze op uw bureau om u te helpen uw vijf per dag te halen. Als af en toe een traktatie kan een malt loaf, een plak fruit loaf, scone of teacake worden genoten, vooral als u weet dat u actief zult zijn en niet hoeft af te vallen. Dit zijn gezondere opties vergeleken met chocolade, koekjes en snoep .
Verrijkt tarwemeel (tarwemeel, calciumcarbonaat, ijzer, niacine (B3), thiamine (B1)), water, rozijnen (15%), gedeeltelijk invertsuikerstroop (gedeeltelijk invertsuikerstroop, kleurstof: E150c) , maïszetmeel, gemout gerstemeel (4%), gerstemoutextract (4%), plantaardige vetten (koolzaad, palm), rijstzetmeel, zout, gist, ...
In kleine hoeveelheden werkt het als een superfood voor gist, waardoor het luchtigere broden kan creëren - wat bekend staat als "oven spring" - diepere smaak en een gunstigere kruimstructuur . Hoe gebeurt deze magie? Het komt neer op een oude techniek genaamd mouten.
Azijn kan een subtiele, frisse smaak toevoegen aan het brood en de algemene smaak van het glutenvrije brood verbeteren, omdat glutenvrije meelsoorten soms een minder uitgesproken smaak hebben. De zuurgraad van azijn helpt de groei van schimmels en bacteriën te remmen, waardoor het brood langer houdbaar blijft.
Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur.In de koelkast kun je het een nacht laten rijzen.