Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Cafeïne stimuleert immers de spieren in je darmen, die sterk doen denken aan de darmbewegingen die je voelt nadat je een maaltijd hebt gegeten. Ondanks het feit dat cafeïne een laxerend effect heeft, kan de schuld voor je vlotte stoelgang ook bij andere factoren gezocht worden.
Koffie en andere dranken die cafeïne bevatten drijven het vocht in je lichaam af, waardoor verstoppingen in de darmen kunnen ontstaan, wat dan weer tot een opgezette buik kan leiden. Drink niet teveel koffie en andere cafeïnehoudende dranken.
Koken & etenKoffie is een krachtig drankje. Of het nu deel uitmaakt van je ochtendritueel of de energieboost die je nodig hebt om de namiddagdip te bestrijden: elke koffieliefhebber weet dat één kopje al een laxerend effect heeft.
Koffie is goed voor de spijsvertering omdat het de darmtransit en de stoelgang stimuleert. Dat geldt ook voor cafeïnevrije koffie. Mogelijk stimuleert koffie ook de productie van maagzuur, wat eveneens de vertering ten goede komt.
Darmen worden actiever
Na het koffiedrinken bleek de darmactiviteit inderdaad flink toe te nemen, sterker dan bij water. Al enkele minuten na het drinken werden de darmen actiever, zo berichtte de sonde. Neem nog een bakkie als het niet wil vlotten met de stoelgang.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Je dikke darm wordt opgejaagd door cafeïne
Daarnaast zorgt cafeïne ook voor het versnelt voortduwen van het voedsel in de dikke darm. Dit effect zorgt ervoor dat je snel en nodig moet poepen of zelfs last krijgt van diarree. Het welbekende laxerende effect van koffie.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Een buikje of dikke buik ontstaat door overgewicht of een gebrek aan beweging, maar ook hormonen, stress en erfelijke factoren kunnen een oorzaak zijn. Bij vrouwen ontstaat vaak een buikje na de zwangerschap wat er moeilijk of niet af wilt gaan met trainen of diëten.
Tip 1: drink heet water of een kop thee (met name kamille, gember of groene thee). Warme dranken hebben namelijk een positieve invloed op je spijsvertering. Tip 2: maak na het eten van een maaltijd een (kleine) wandeling.
Eigenlijk is het heel erg simpel: Koffie verhoogt de samentrekkingen in je darmen, welke vervolgens het 'ik-moet-NU-poepen'-gevoel activeren terwijl je ontlasting de reis naar je endeldarm aflegt, zegt Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Koffie en de lever
Onderzoek suggereert een omgekeerde relatie tussen een matige koffieconsumptie en het risico op het ontwikkelen van verschillende leveraandoeningen, zoals kanker, fibrose cirrose en niet-alcoholische leververvetting 1-20.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. U poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in uw dikke darm en wordt daardoor hard en droog.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
Combineer het met voedsel
'Voor sommige mensen is koffie drinken op een lege maag te hard en te zuur', zegt Taub-Dix. 'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Het klinkt tegenstrijdig, maar donker gebrande koffie is juist het beste voor je maag. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers die de stoffen in koffie analyseerden om erachter te komen welke ervan maagpijn veroorzaakt.
Een kop zwarte koffie heeft 0 calorieën, je zou dus denken dat je hier niet door aankomt. Toch is gebleken dat je door veel zwarte koffie te drinken, wel degelijk kunt aankomen. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid cafeïne.
Koffie verbrandt vet
Cafeïne is een natuurlijke vetverbrander, omdat het de stofwisseling stimuleert. Een onderzoek heeft zelfs aangetoond dat zwaarlijvige koffiedrinkers 10% meer vet verbranden en slanke koffieslurpers wel 29%.