Kalk in hard water creëert een verstikkend laagje op je haar en kan zo gespleten haarpunten en irritatie veroorzaken. Dit zorgt er voor dat je haar je shampoo niet meer goed opneemt en je sneller vettig en futloos haar krijgt.
Kalk in het water
Kalk mengt zich tevens met de natuurlijke oliën van uw haar, waardoor het er vettig en futloos uit kan zien. Ook kunnen uw huid en uw haar ruw worden en kunt u eczeem of schilfers krijgen. De kalk laat tevens een harde witte laag achter op bijvoorbeeld kranen, de wasmachine en waterkoker.
Appelazijn. Om je haar na het douchen van kalk te ontzien kun je het afspoelen met appelazijn. Het zure van het azijn zorgt ervoor dat kalk zich niet aan je haar gaat hechten, dat blokkerende laagje kan dus niet ontstaan. Meng een klein scheutje appelazijn met koud water en spoel het af.
Zacht water laat shampoos over het algemeen gemakkelijker schuimen dan hard water en veroorzaakt geen ophoping van mineralen op het haar waardoor het slap en futloos wordt. Haar dat in zacht water is gewassen, is meestal zacht en glanzend.
De hardheid van je leidingwater is een belangrijk punt als je je haar alleen met water wilt gaan wassen. Hard water is water wat veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Deze kalkresten kunnen in je haarschubben blijven zitten, daardoor kan je haar vettig en stug aan blijven voelen na het wassen met alleen warm water.
Door je haren met koud water te wassen zorg je ervoor dat de schubbenlaag rond je haren sluit. Hierdoor ziet je haar er minder pluizig en dof uit. Maar, koud water gebruiken heeft ook zijn nadelen. Koud water verwijdert moeilijker onzuiverheden en overtollig vet.
Haar wassen met koud water
Als je een microscoop hebt, kun je het verschil zelfs zien. Bij haar dat met koud water gewassen is zijn de haarschubben veel meer gesloten, waardoor de haarkleur ook langer mooi blijft en je haar er niet dof en pluizig uit zal zien. Daarnaast glanst het haar veel meer.
Je kan daarom je haarconditie en haargroei verbeteren door bepaalde voeding te eten waar veel eiwitten in zitten. Omega-3 en vitamine B zijn bijvoorbeeld goed voor de conditie van je haar en stimuleren de haargroei! Om je haar sterker te maken heeft je haar Biotine nodig.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Je kunt natuurazijn gebruiken, al zal schoonmaakazijn iets beter werken tegen kalk. Dit omdat het een stuk zuurder is dan natuurazijn en dat simpelweg effectiever is tegen kalkaanslag. Je kunt de azijn eventueel verdunnen met water. Door het in een plantenspuit te doen, maak je je eigen schoonmaakspray.
Je kunt een half kopje soda (zuiveringszout) gebruiken als anti-kalk en- schoonmaakmiddel. Of kies voor een bekertje witte azijn of schoonmaakazijn. Beide kun je in het zeepbakje deponeren of rechtstreeks in de trommel.
Kalk is zeker niet schadelijk voor de gezondheid, maar het aandeel van het drinkwater in de dagelijkse inname van calcium en magnesium is erg klein, namelijk rond de 4%. Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van.
Gebruik kalk als onderhoud
Het voorkomt onkruidgroei en zorgt ervoor dat het gras gezond blijft. Het is daarom aan te raden om dit minimaal één keer per jaar te doen, bij voorkeur in het najaar of aan het einde van de winter. Zo houd je je gazon mooi en gezond.
Niet eten:
Als je er te veel van eet kan het slecht zijn voor je haar. Makreel bevat namelijk kwik, wat ervoor kan zorgen dat je haar uitvalt. Suiker: vertraagt de opname van eiwitten door je lichaam, welke juist essentieel zijn voor gezond haar. Alcohol: vermindert de hoeveelheid zink in je lichaam.
Kokosolie – Kokosolie is ideaal om onder meer roos en zeer droog haar tegen te gaan. Haarolie met kokosolie zorgt er ook voor dat het haar minder snel beschadigd raakt tijdens het kammen of borstelen. Olijfolie – Olijfolie is een wondermiddel voor zowel beschadigd als futloos haar!
Eigenschappen van olijfolie voor je haar
Olijfolie blijkt bijvoorbeeld over anti-bacteriële eigenschappen te bezitten. Het zit daarnaast vol antioxidanten, die huid en haar beschermen tegen vrije radicalen (de stofjes die in de buitenlucht voorkomen en huid en haar beschadigen).
Want kan je haar wel weer dikker worden? Je haardikte is genetisch bepaald, waardoor het niet mogelijk is om je haar écht dikker te maken. Je kan het wel dikker laten lijken door middel van verzorging, geduld en de juiste producten.
Er bestaan nog diverse andere manieren om dun haar dikker te maken. In sommige gevallen wordt dit gedaan met haargroeimiddelen, maar het is ook mogelijk om dit te doen met behulp van een haartransplantatie, hair extensions of een micro haar pigmentatie behandeling.
Uiteraard kan ik het niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk een conditioner is. Zorg ervoor dat je minstens een keer per week een conditioner in je haar gebruikt. Het beste is eigenlijk om altijd een conditioner te gebruiken na het wassen met een shampoo.
Haar wassen met alleen water
Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken. Ook helpt het met de gelijkmatige verdeling van de natuurlijke olie (talg) van het haar.
Heet water opent de haarfollikel en verwijdert vuil en talg, dit geeft het haar zijn vettige uitstraling. Echter verwijdert het hete water niet alleen vuil, ook de natuurlijke bescherming van je haar kan je hierdoor wegwassen, met beschadigd en zwak haar als resultaat.