De actieve stof in javel is zeer giftig voor al het leven in water en de bodem. Het onkruid zal weg zijn, maar alles wat in de buurt groeit of leeft ook... Chloor is ook allesbehalve afbreekbaar en zorgt voor een verzilting van de bodem.
Javel, zout of azijn gebruiken als onkruidbestrijder is geen goed idee: De actieve stof van javel, natriumhypochloriet, is zeer giftig voor al het leven in water en in de bodem.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
De chlooroplossing minimaal 5 minuten laten inwerken.
Aangelengd, 2 delen javel, 8 delen water, helpt het ook al. Waar er ook moet op gelet worden, is dat de oplossing enkel op de stenen wordt gebruikt en dan nog zo weinig mogelijk, juist genoeg om de stenen nat te maken.
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
Groene zeep, bleekwater, waspoeder, schoonmaakazijn of producten zoals javel en dreft zijn allemaal niet geschikt om vuil als algen en mos te verwijderen. Deze chemische producten zijn niet gemaakt om uw terras te reinigen dus gebruik ze ook niet.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Een veelgebruikte methode is met bleekwater. Dat goedje verdun je met water, waarna je het over je terras verspreidt met een gieter. Toegegeven: de methode werkt snel. Maar je pleegt ermee een aanslag op de fauna en flora in je tuin.
Bleekwater is hetzelfde product als javel of eau de javel: het is een oplossing van natriumhypochloriet in water. Natriumhypochloriet is een scheikundige stof met een ontsmettende werking: het doodt bacteriën, virussen en schimmels.
Wil je toch liever wat dichter bij het zwembad planten, kies dan voor Viburnum Tinus, Leucothoe, Skimmia of Prunus lusitanica. Ook niet woekerende bamboe's zijn geschikt, zoals bijvoorbeeld de Fargesia soorten. Voor vaste planten kun je het beste Lavendel, Geranium, Vinca, Hosta of Liriope gebruiken.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Niks werkt zo goed tegen de groene aanslag op je terras(meubelen) als bleekwater. Alleen doodt die javel in één klap ook al het andere leven in je tuin. Het is ook nog eens giftig voor mens en dier. "Daarom is het gebruik van javel buiten verboden.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Voeg wat groene zeep in warm water en verdeel dit over het terras. Ga vervolgens met een goede borstel of bezem te werk om de tegels schoon te schrobben. Spoel het oppervlak naderhand schoon met veel water. Wat ook mogelijk is het water van gekookte aardappelen te gebruiken.
Groene aanslag verwijderen met biotex kan erg gevaarlijk zijn. Er wordt vaak niet of nauwelijks stil gestaan bij het feit dat het aanbrengen van biotex ervoor zorgt dat tegels en met name hout enorm glad worden, met alle gevolgen van dien.
Chloor als bleekmiddel
Chloor vormt in reactie met natriumhydroxide natriumhypochloriet (NaOCl). Natriumhypochloriet heeft een goede desinfecterende werking en is stabiel. Bij bleekmiddel mogen geen zuren gebruikt worden. In contact met zuren wordt het hypochloriet instabiel en kan giftig chloorgas ontsnappen.
Maak hiervoor een sopje van groene zeep en water. Schrob hiermee met een zachte borstel de aanslag van het hout. Laat het daarna wel goed drogen zodat er geen vochtplekken achterblijven. In plaats van groene zeep kunt u ook soda gebruiken.
Je terras schoonmaken is essentieel, zodra de eerste voorjaarszonnestralen tevoorschijn komen. Dit is een teken dat het de hoogste tijd is om de winter achter je te laten en lekker naar buiten te gaan! Het voorjaar is dé periode om het terras te reinigen.
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Allereest neem je een pot bruine zeep en een doek. Je wrijft de doek in met bruine zeep en je gebruikt de doek om over de steen te gaan. De zeep breng je rijkelijk aan. Eens de stenen goed ingesmeerd zijn, laat je het goedje een nacht intrekken.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Ook veel andere onkruidverdelgers bevatten tegenwoordig pelargonzuur als alternatief voor glyfosaat. Het middel is minder doeltreffend tegen onkruid, maar ook minder schadelijk.
Het overgieten van onkruid met kokend water werkt, omdat het kokende water niet alleen de plant dood, maar ook de wortels zo toetakelt dat zij zich niet meer kunnen herstellen. Ze sterven af en het onkruid kan gemakkelijk verwijderd worden.