Met de Transferpers napersen op 160 graden 15 seconden onder middelmatige druk. Hotpeel of Coldpeel: 2 termen die in de wereld van Flexfolies gebruikt worden; Dit heeft te maken met het weghalen van de plastic drager. Bij Hotpeel, wordt de plastic drager er afgehaald als de pers of strijkbout er net vanaf komt.
Advies temperatuur voor het aanbrengen van flex is 150° C en dit is bij de meeste strijkijzers op stand 2; Verwarm/strijk het textiel voor, want dit bevordert de hechting van de lijm.
Flexfolie staat bekend als een dunne en gladde folie. Flock is het tegenovergestelde. Door een suède afwerking voelt de folie een stuk dikker aan. Daarnaast is de afwerking niet glad; de toplaag van de folie bestaat namelijk uit kleine zachte haartjes.
Je kan verbluffende creatieve kunstwerkjes maken door flex op hout te persen. Het beste hout waarop je kan flex folie aanbrengen, is (balsa) multiplex, vurenhout, steigerhout of ayoushout.
Plaats het te bedrukken stuk textiel op de pers. Plaats vervolgens de no-cut folie bovenop met de mooie kant naar boven en dek de folie af met een teflon vel. Pers het ontwerp op het textiel voor ongeveer 30 seconden op 135-155 graden.
FLEXFOLIE WELKE KANT BOVEN? Flexfolie leg je met de glimmende kant naar onder. Op de manier wordt de flex gesneden en niet de backing (of achterkant) van het materiaal.
Om de flexfolie bedrukking mooi af te werken en eventuele plekken die omhoog zijn gekomen tijdens het verwijderen van de backing, raden wij aan om je werk altijd na te persen (3-5 seconden).
De meest verkochte flexfolie is de Siser P.S. Film Easyweed. Deze folie is verkrijgbaar in bijna 60 kleuren en geschikt voor zowel katoen als polyester textiel. Deze flexfolie kun je ook lagen en is zeer makkelijk te pellen dankzij de sterk klevende drager. Ideaal dus, zeker voor de beginners onder ons.
Verwarm/strijk de textiel voor, dit bevordert de hechting van de lijm. Strijk ca 15 -20 sec met een gelijkmatige druk en maak geen heen en weer gaande bewegingen. Heeft de folie niet overal gehecht herhaal dan bovenstaande. De beschermfolie kan (lauw) koud worden verwijderd.
Flockfolie is fluweelachtig (voelt zacht aan) en is een materiaal dat kan gebruikt worden om niet alleen textiel te decoreren, maar ook papier, karton en glas.
Het grote verschil tussen flexfolie en vinyl, is dat het niet wordt aangebracht met warmte. Het is dus eigenlijk gewoon één grote sticker! Er zijn net zoals bij flexfolie enorm veel keuzemogelijkheden.
Onze flexfolie en flockfolie snij je altijd in de matte kant. Wanneer je de folie inspecteert zal je zien dat deze een matte en een glossy kant hebben. De glossy kant is de drager (backing) van de folie. Wanneer je hierin gaat snijden zal je mesje gelijk bot zijn.
Hiermee kunnen wij elke plaat op maat zagen of jouw gewenste vorm worden gefreesd, gezaagd, geboord en plexiglas polijsten. Omdat we het productieproces in eigen hand hebben, kunnen we makkelijk schakelen op zowel kleine en grote oplages van jouw producten en ideeën.
De flex van Siser is een PVC-vrij flex voor textiel die je kan gebruiken op katoen, polyester en andere stoffen. Door de klevende drager is de flex van Siser makkelijk te pellen (zowel hotpeel als coldpeel) waardoor de folie geschikt is voor de allerkleinste details. Je kunt zelfs met meerdere lagen flex werken.
Leg de flock op de juiste plek van de stof, met de plastic folie naar boven. Leg een dunne doek of een vel bakpapier bovenop de flock. Zet je strijkijzer niet te warm (normaal op 2 bolletjes – niet stomen!). Strijk met lichte druk voor ongeveer 30 sec.
Plaats textiel binnenstebuiten uit de snijmat en druppel een paar druppels VLR op achterkant van de folie. Laat dit een minuut inwerken zodat de lijmlaag van de folie week wordt. Stretch het textiel rondom de drukfout en verwijder de folie met een pel pincet of met de hand.
Wat is flexfolie
Uit flexfolie kan je teksten en logo's snijden (plotten) met behulp van een snijplotter. Met behulp van een transferpers, ook wel hittepers genoemd, kan je deze vervolgens aanbrengen op stoffen als katoen, polyester, nylon of een mix hiervan.
Wat is vinylfolie? Vinylfolie beschikt over een drager papier waar een zelfklevende stickerfolie op plakt. Vinylfolie wordt veelal gebruikt voor het maken van stickers en met name voor het beletteren van reclame borden en voertuigen.
Leg het flockfolie op de stof, zorg dat de plaklaag op de stof ligt en het plastic beschermlaagje aan de bovenkant. De plastic beschermlaag glimt meestal, je kunt ook in een hoekje een stukje los peuteren, zodat je zeker weet dat de folie goed ligt.
Werkelijke afmetingen zijn afhankelijk van de maat van het textiel en afmeting van het logo. T-shirt - Rug logo Plaats het ontwerp in het midden van het shirt en 1/3 vanaf de onderkant van de oksel. T-shirt - Klein borst logo Plaats het ontwerp midden onder de linker hals-naad en 1/3 vanaf de onderkant van de oksel.
Welke applicatietape of transferfolie het meest geschikt is, is afhankelijk van het type stickerfolie en de voorkeuren van de signmaker. Zo is een transparante applicatietape erg handig voor het uitlijnen van de sticker en kan een papieren applicatietape gebruikt worden om "nat" te plakken.
Wanneer je met flexfolie werkt heb je, naast de aanschaf van je transferpers en snijplotter, geen opstart kosten zoals je deze bijvoorbeeld wel hebt met zeefdrukken of het maken van textiel transfers. Bij deze technieken horen opstartkosten die gaan zitten in het maken van zeefdruk ramen of andere processen.
Zelfklevende snijfolie, ook wel stickerfolie of vinyl is de benaming van het materiaal dat gebruikt wordt voor het beplakken van allerlei ondergronden. Denk hierbij aan autobelettering, raam of muurdecoratie, het beplakken van gevels, maar ook kleine producten zoals potjes, speelgoed of houten kistjes.
Een plotter maakt gebruik van een scherp mesje om jouw ontwerp uit het materiaal te snijden. Sommig materiaal vereist een speciaal mesje dat ook door. Zo heeft bijvoorbeeld een dikker materiaal een ander mesje nodig dan een wat kwetsbaarder dun materiaal.