Gokken en wedden kunnen op die manier een roes veroorzaken die vergelijkbaar is met de roes van alcohol- of ander druggebruik. Het lichaam gaat op dit mechanisme reageren. Je gaat helemaal op in het spel. Daar krijg je een fijn gevoel bij, maar je kan er ook geagiteerd, prikkelbaar en neerslachtig van geraken.
Psychische en lichamelijke problemen
Daarnaast kan je minder goed voor jezelf zorgen waardoor je lichamelijke klachten kan krijgen. Zoals hoofdpijn, maagpijn, trillen, zweten, onrust en slecht slapen.
Gokken biedt voor die problemen een ontsnappingsmogelijkheid. Gokkers kunnen vaak slecht omgaan met alledaagse spanningen. Het gokken biedt hen gelegenheid om negatieve gevoelens weg te drukken. Het gokken veroorzaakt een roes die alle vervelende gedachten verdringt.
Effecten van gokken
Je komt in een roes terecht die je het gevoel geeft dat je tijdelijk aan de realiteit kunt ontsnappen. Je hersenen maken tijdens het gokken dopamine en endorfine aan, waardoor je gelukzalige of zelfs euforische gevoelens kunt ervaren – waardoor je niet meer wilt stoppen met gokken.
Jellinek biedt hulp aan mensen die hun gokgedrag weer onder controle willen krijgen. De meeste behandelingen zijn gebaseerd op motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie. Wetenschappelijk is aangetoond dat deze methoden effectief zijn. Het volledige behandelaanbod staat onder de knop Behandelingen.
voortdurend denken aan gokken. liegen over het gokken of over geld. geen controle over het gokken: niet aan eigen regels en voornemens houden. mislukte pogingen om te stoppen met gokken.
Een gokverslaving, ook wel bekend als probleemgokken of dwangmatig gokken, is een chronische (hersen)ziekte. Het kan werk- en (gezins)relaties ernstig beïnvloeden en tot ernstige financiële problemen leiden. Indien onbehandeld, zal een gokverslaving verergeren.
Mensen kunnen door gokken in een roes raken. Zij gaan dan volledig op in het spel en vergeten eventuele problemen. De spanning en opwinding die het spel met zich meebrengt verandert een aantal processen in lichaam en hersenen. Het is mogelijk dat hierdoor het beloningscentrum in de hersenen geprikkeld wordt.
Waarom verlies je op lange termijn? Realiseer je altijd dat gokken gebaseerd is op toeval en dat je het spel niet kan beïnvloeden. Winst of verlies hangt af van de kans op een bepaalde uitkomst en die kans kan met behulp van kansberekening precies berekend worden.
Jouw gokgedrag kan je sociale leven onder druk zetten. Je krijgt conflicten met je partner, ouder(s) of vrienden. Je besteedt meer tijd aan je gokspelletjes dan aan je sociale relaties. Ook kan het voorkomen dat je conflicten krijgt over geld dat je van mensen geleend, maar nog steeds niet terugbetaald hebt.
De meeste spelers zijn recreatieve spelers. Dat wil zeggen dat zij voor hun plezier spelen en hier geen problemen van ondervinden. Naar schatting waren er in 2021 zo'n 8,4 tot 8,9 miljoen recreatieve spelers in Nederland.
“Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een verslaving voor ongeveer 50% genetisch is bepaald. Maar, dat wil niet zeggen dat het ook altijd tot uiting komt. De omstandigheden waarin iemand opgroeit, hebben een grote impact.
Neen. Om de privacy van de spelers te garanderen, communiceert de Kansspelcommissie (KSC) zelf niet actief met andere instellingen over een eventuele uitsluiting of een bepaald gokpatroon van een speler.
Oorzaken gokverslaving
Waarom iemand wel of niet verslaafd raakt, heeft te maken met persoonlijke eigenschappen, zoals zoeken naar sensatie of een negatief zelfbeeld. Het kan ook te maken hebben met het gezin waarin je bent opgegroeid of de vriendenkring die je hebt. Gokverslaving kan dus iedereen overkomen.
Nochtans zijn er enkele gedragingen die kunnen wijzen op een gokprobleem of -verslaving: sterke drang tot gokken om spanning te voelen; gaat heel vaak samen met het willen vergeten van andere zorgen. omdat er gewenning optreedt, gaat men steeds meer tijd en geld spenderen aan het gokken.
Vooral mannen en jongeren gokken online
Nederlanders in de leeftijdscategorie 18- tot 30-jarigen (21%) hebben vaker online gegokt dan 30- tot 50-jarigen (14%) en 50-plussers (3%).
Ja, gokken op internet is verslavend. Online spellen lijken extra verslavend te zijn. Want je speelt ze sneller dan in het echt. Zo hoeven de kaarten niet geschud te worden.
In 2021 was de gemiddelde leeftijd van alle mensen die voor een verslaving in behandeling waren 42 jaar. 10% van deze mensen was jonger dan 25 jaar en 21% was ouder dan 55 jaar. De gemiddelde leeftijd kan per middel veel verschillen.
Pathologisch gokken is een psychische aandoening die in het DSM-IV is ingedeeld bij de stoornissen in de impulsbeheersing. Wie aan deze aandoening lijdt, kan geen weerstand bieden aan de drang om te gokken. Vaak krijgt de aandoening een dwangmatig karakter en noemt men deze ook wel een gokverslaving.
Hoelang duren ontwenningsverschijnselen van gokken? Na een paar dagen heb je al minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals: trillen, hoofdpijn, transpireren en maag- en darmklachten. Na een week zijn die klachten meestal over.
Stoppen met gokken gaat niet makkelijk zijn. Net zoals bij een drugs- of alcoholverslaving krijg je last van lichamelijke en mentale afkickverschijnselen. Jouw lichaam is zo gewend geraakt aan gokken, dat het tijd nodig heeft om te herstellen. En dat is geen pretje.
De meeste spelers zijn recreatieve spelers. Dat wil zeggen dat zij voor hun plezier spelen en hier geen problemen van ondervinden. Naar schatting zijn er 8.435.000 recreatieve spelers.Verder zijn er naar schatting 95.700 risicospelers en 79.000 probleemspelers die zeer waarschijnlijk gok- of kansspelverslaafd zijn.