Het pond sterling (ook: Britse pond, of kortweg pond) is de munteenheid van het Verenigd Koninkrijk. De officiële ISO-code is GBP en het valutateken is £.
Officiële valuta: het Britse pond
Het Verenigd Koninkrijk (VK) is geen EU-land meer en de officiële valuta in het VK is het Britse pond (GBP). De Engelstalige naam is de 'Pound Sterling'.
Valutapaar (EUR/GBP)
Het valutapaar EUR/GBP geeft de verhouding weer tussen de euro en het Britse pond.
De wisselkoersen euro pond is qua belangrijkheid wel afgenomen door de jaren heen, maar de Engelse pond is nog steeds één van de sterkste valuta.
Een lage pondkoers kan in verschillende gevallen erg gunstig zijn. Ten eerste als u euro's gaat inwisselen voor ponden. Wanneer de pondkoers laag staat, dan betaalt u namelijk weinig euro's voor de ponden die u ontvangt. Daarnaast is een lage pondkoers gunstig als u veel bestelt bij Engelse webshops.
Wat is de internationale afkorting voor de euro? Dat is EUR. De valutacode EUR is een internationaal vastgestelde code voor de euro.
In Engeland wordt niet betaald met de euro, zoals in Nederland. De munteenheid hier is de pound sterling, oftewel de Britse pond.
In Engeland wordt het betalen met je betaalpas of creditcard als heel normaal gezien. Het betalen met contant geld wordt echter ook nog steeds gedaan. Indien je gebruik maakt van contante betalingen is het wel aan te raden om op te letten met het aantal transacties met je eigen bank.
Met een waarde van bijna 3 euro is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta's niet meerekent. De hoge waarde van de munten uit Koeweit en Bahrein lijkt veel kracht uit te stralen.
De Koeweitse dinar is de officiële munteenheid van de staat Koeweit en is momenteel de sterkste munteenheid ter wereld.
Economen van Goldman Sachs hebben bekeken welke munt het minst in waarde fluctueert. En de Japanse yen blijkt de veiligste valuta te zijn.
Munteenheid: Poolse złoty (PLN).
De munt is bijna 10 procent meer waard dan anderhalf jaar geleden. De belangrijkste reden voor die stijging is het groeiende renteverschil tussen het Verenigd Koninkrijk en de eurozone. Die maakt het steeds aanlokkelijker voor partijen om vermogen in ponden aan te houden.
Daarnaast is het ook aanbevolen om tijdens je reis naast een Maestro pas ook een creditcard mee te nemen. Mocht een betaling niet lukken is het altijd handig om een alternatief te hebben. Met de Euro kun je normaliteit niet betalen in Polen, gezien de złoty de munteenheid is.