Gebruik een takkenschaar om dikke oude takken weg te knippen. Spareer de kortloten, dit is het bloesemhout waar de appels aan groeien. Let goed op de bloem- en bladknoppen tijdens het snoeien. Bloemknoppen 'staan' op de tak en bladknoppen 'liggen' op de tak.
Ook wel draag- of zijtakken genoemd. Dit zijn de onderste, stevige takken die vrijwel horizontaal op de harttak staan en de boom vorm geven. Gesteltakken worden alleen gesnoeid als de boom nog moet groeien, om de juiste vorm te bereiken.
Zomersnoei van een appelboom
Snoei altijd boven een knop die naar buiten wijst. Bij extreme hitte en droogte, of bij veel regen is het beter om nog even niet te snoeien. Als je een sterk groeiende appelboom hebt, dan kan je ook in de zomer nog zijtakken terugsnoeien.
Een oude boom kan het best in februari gesnoeid worden, vlak voordat de groei op gang komt. Wonden groeien dan het snelst dicht, waardoor het risico op infecties het kleinst is. Wonden moeten afgedekt worden met een wondafdekmiddel. Eerst wordt al het dode, gebroken, zieke en kruisende hout weggesnoeid.
Bij de zomersnoei wordt de aanwezige waterlot van de wintersnoei verwijderd. De zomersnoei kan je toepassen vanaf 21 juni tot drie weken voor de bladval. Fruitbomen met steenvruchten worden het best gesnoeid na de pluk en ten laatste voor half september.
De eerste is de wintersnoei, die plaatsvindt tussen december en februari. De tweede snoeibeurt vindt plaats in de zomer, tussen juni en augustus, en staat bekend als de zomersnoei van de appelboom.
Hoe herken je waterloten? Waterloten hebben een duidelijk kenmerk: ze groeien recht naar boven. En er groeien dus geen appels aan, dus ze zullen ook geen bloesems dragen. Waterloten kun je wegsnoeien.
Bij het planten van de boom worden deze altijd gesnoeid. De drie tot vier zijtakken (gesteltakken) worden 1/3 teruggesnoeid. Dit wordt gedaan omdat de boom nog moet groeien en zich moet vormen. Het volgende jaar worden de takken die gegroeid zijn op de insnoeiplaatsen weer voor 1/3 ingesnoeid.
Als regel hou je voor een open kroon 3 tot 5 gesteltakken aan, en is het de kunst om deze takken een evenredige cirkel te laten vormen. Ideaal is wanneer de gesteltakken dezelfde schuintegraad hebben, dan is ook de groeikracht hetzelfde.
Kortloten zijn korte takken met bloesemknop en weinig groeiknop. Waterlot is juist andersom, dat zijn snelgroeiende takken die recht omhoog gaan. Die halen energie weg van de bloesemtakken, dus het meeste waterlot wordt weggehaald.
Zo kunnen appels goed naast elkaar groeien en van alle kanten het benodigde zonlicht krijgen. Als je een appelboom niet snoeit, zal deze vooral veel nieuwe takken maken en weinig energie steken in het laten groeien van appels. Goed om te weten is dat je door te snoeien echt kan zorgen voor oogst.
Het snoeien van een appelboom is van groot belang voor een gezonde groei en een goede oogst. De beste tijd om een appelboom te snoeien is in de winter, van begin januari tot eind maart. Het is belangrijk om te weten dat de bomen in deze periode nog gevoelig zijn voor ziektes, zoals vruchtboomkanker.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Voor bodembedekkers onder fruitbomen kiest u een Kruipend Zenegroen 'Ajuga'. Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Een heel belangrijke reden om in de zomer te snoeien is het vlotte wondherstel. Fruitbomen zijn in de zomer, in tegenstelling tot in de winter, actief waardoor ze de wonden beter afgrendelen.
Om nieuwe uitlopers te stimuleren is het belangrijk dat je ze op de juiste manier topt. Snoei altijd net boven een naar buiten gerichte knop (ongeveer 2-5 mm erboven). Deze knop zal de nieuwe uitloper gaan vormen. Deze richt zich naar buiten, zodat de kroon mooi open blijft.
U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom.
Appelbomen zijn eenvoudig in hun omvang te beperken als je ze goed snoeit. Ze geven er in ieder geval niet minder bloemen en vruchten om! De snoei van alle gevestigde (lei)appelbomen vindt plaats in juli. Knip de zachte, groene groei van het huidige seizoen terug tot twee of drie knoppen.
Onder de appelboom
Je kunt ook in het najaar narcissenbollen in de grond stoppen. De bollen weren woelratten en geven in het voorjaar veel kleur, als de boom verder nog kaal is. Andere bollen, zoals botanische tulpjes, sneeuwklokjes of krokussen zijn ook heel geschikt.
Appels uitdunnen doe je zo
Knip vruchten weg totdat er elke 10-15 cm nog maar één appel aan die tak hangt. Verwijder om te beginnen beschadigde en misvormde appels. Zo houd je de sterkste appels over. Vervolgens kies je een appel die er gezond uitziet en knip je de andere appels aan die tros weg.
Een appelboom heeft voldoende water nodig. Dit is vooral belangrijk tijdens het planten en de eerste periode na het planten. De fruitboom vraagt zo'n dertig tot veertig liter water per week. In de zomerperiode heeft de appelboom qua verzorging meer water nodig (zo'n 3 keer per week) dan in de rest van de seizoenen.
Een appelboom moet je snoeien om meer en betere appels de krijgen. Door takken en bladeren weg te snoeien kan de appelboom meer energie steken in de bloesen en de vruchten. Ook is het goed voor de appelboom zelf.
Voorkomen of beperken
Manieren om waterlot te voorkomen of te beperken zijn: niet meer dan 20% van de kroon (gemeten in bladoppervlak) ineens wegsnoeien. ook aan de wortels snoeien.
De gemiddelde gezonde en goed verzorgde appelboom kan 50 tot 80 jaar oud worden. Er zijn echter opvallende uitzonderingen op deze regel. Van sommige appelbomen is gemeld dat ze al meer dan een eeuw leven. Een appelboom produceert zelden veel vruchten na zijn 50e jaar.