In de meeste gevallen betekenen geribbelde nagels niks ernstigs.Het wordt vaak gezien als een ouderdomskwaaltje. In dit geval lopen de groeven in de lengterichting van de nagel en kunnen ze grijswit tot geel gekleurd zijn. Groeven in de nagels bij ouderdom gaan bijna nooit gepaard met ernstige gezondheidsproblemen.
Breedte of lengte ribbels
Ribbels over de breedte van de nagels die ook nog eens gepaard gaan met putjes kunnen duiden op psoriasis of artritis. Diepere groeven, lijnen, over de breedte van de nagel kan ook duiden op de aandoening Lijnen van Beau.
Wat is de oorzaak van geribbelde nagels? In de meeste gevallen is de oorzaak van geribbelde nagels te vergelijken met de oorzaak van huidrimpels. Als de huid veroudert en/of uitdroogt ontstaan er vaak huidrimpels doordat de cel vernieuwing vertraagt en de elasticiteit van de huid afneemt. Dit gebeurt ook met je nagels!
Als je deze lijnen hebt, duiden ze meestal op een tekort aan eiwitten of zink in je lichaam. De lijnen worden veroorzaakt door een onderbreking in de groei van de nagel, wat komt doordat de nagel niet voldoende stoffen of bloedtoevoer heeft gekregen.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Veel B-vitamines zijn inderdaad nodig voor de algehele gezondheid van de nagels, met name: vitamine B2, B3, B5 en B8. Wanneer het lichaam voldoende van deze B-vitamines binnenkrijgt, zal het nemen van extra B-vitamines geen effect hebben op de gezondheid van de nagels.
Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen. Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis.
Bij witte strepen die evenwijdig lopen aan het halve maantje onder in de nagel, leg je uit dat de verkleuringen vaak ontstaan in een later stadium van een onderliggende ziekte. Bij een patiënt bij wie geen ziekte of aandoening bekend is die de witte strepen kan verklaren, kun je het best verwijzen naar de huisarts.
Lengte groeven
De groeven komen het meest voor en zijn vaak het gevolg van het ouder worden. Net als onze huid, rimpelen ook onze nagels met het verstrijken van de jaren. Daarnaast zijn oudere nagels vaak dunner en raken deze sneller uitgedroogd, waardoor er groeven kunnen ontstaan.
Om te weten wanneer er iets mis is met onze nagel, moeten we natuurlijk ook een gezonde nagel herkennen. Een gezonde nagel is mooi roze. Verder is hij volkomen glad. Op het einde van onze nagel zit een witte rand.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Het nagelmelanoom ontstaat meestal in de nagelmatrix. Het uit zich als een gepigmenteerde langwerpige streep in de nagel. De gepigmenteerde band/streep is vaak donker bruin of zwart van kleur, met een grillige rand. De gekleurde streep is bij de nagelriem vaak breder dan bij het uiteinde van de nagel.
Horizontale groeven/ deuken op de nagel. Deze aandoening krijgt men bij een verstoorde nagelgroei en zit men vaak bij patiënten die chemotherapie hebben. Het kan ook ontstaan bij koorts.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Zo lijm je een ingescheurde nagel
In het geval dat je nagel maar een klein stukje is ingescheurd en niet bloedt, kun je hem ook lijmen, bijvoorbeeld met de SOS Nail Repair van Herome. Deze lijmt het scheurtje, of het nu aan de rand zit van de nagel of op de nagelplaat.
WAT IS HET ? Het komt regelmatig voor dat er witte vlekjes, stippen of streepjes op de nagels zitten. Dit is niet iets om ongerust over te zijn, het wijst niet op een tekort aan kalk, zink, vitaminen of iets anders. Vaak wordt het simpelweg veroorzaakt door stoten van de vingertop ergens tegenaan.
Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen.
Olijfolie is ook heel geschikt voor de verzorging van je nagels. Laat je nagels even weken in een badje met olijfolie. Hierdoor breken je nagels minder snel af en blijven ze steviger. Ook krijgen je nagels een mooie natuurlijke glans van olijfolie en vermindert het doffe nagels.
Wat zijn de halve maantjes? De halve maantjes zijn de lichtere stukjes op de nagel die grenzen aan de nagelriem. Deze worden in de medische wereld ook wel lunula genoemd, wat Latijns is voor maantje. De lunula is feitelijk het orgaan dat je nagel maakt en loopt onder de nagelriem nog iets verder door.
Met name vitamine B2 en biotine (vitamine B8) zijn belangrijk voor gezonde nagels, maar ook voor gezond haar en een gezonde huid. Deze vitamines komen vooral in dierlijke producten voor. Omdat B-vitamines samenwerken, kan een vitamine B-complex een goede aanvulling op je voeding zijn, ter ondersteuning van je nagels.
Magnesium. Als je nagels te langzaam groeien, dan kan dit veroorzaakt worden door een onvoldoende inname van magnesium. Om dit te corrigeren, zou je voedingsmiddelen moeten gaan eten die boordevol magnesium zitten.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.