Rubber kun je ook weer zacht maken door het in te smeren met glycerine. Dat kun je gewoon bij de plaatselijke apotheek halen en is niet duur.
Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen.
Smeer de rubbers bijvoorbeeld in met vaseline, talkpoeder of speciale rubber spray. Al deze middelen zorgen dat er geen vocht tussen je deurrubbers komt.
Leg het rubber op een bakplaat of een hittebestendig oppervlak, verwijder het met een tang en leg het in een handdoek om af te koelen terwijl je controleert op krimp. Droge hitte werkt goed voor het krimpen van nieuw rubbermateriaal dat moet krimpen, maar niet voor oud rubber.
Uit de gekerfde bast tappen de plantagehouders een witte vloeistof af. Die vloeistof heet latex. In de fabriek reinigen ze die latex en voegen er wat chemicaliën aan toe. Daarbij ontstaat een vaste witte stof: ruw rubber.
Raamrubbers kunnen met de jaren droog en stug worden. Een simpele oplossing hiervoor is het insmeren van de rubbers met een onderhoudsmiddel, of een zuurvrije vaseline. Wanneer het gaat om rubber in de bouw of zware industrie heeft u al gauw een professionele oplossing nodig.
Voor het schuren en afwerken van rubber en zachte kunststof producten zijn speciale schuurbanden nodig met een siliciumcarbide schuurkorrel. In onderstaand overzicht vindt u de schuurbanden die voor het schuren van rubber gebruikt kunnen worden.
Rubber kan namelijk eenvoudig in rechte stukken of in bepaalde vormen uitgezaagd worde door middel van een decoupeerzaag. Een decoupeerzaag is makkelijk en handig in gebruik en maakt het zeer gemakkelijk om uw rubber op maat te zagen.
Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken.
Je kunt siliconenspray o.a. gebruiken om scharnieren en sloten, elektrische installaties, rubber, plastic, chroom en leer te beschermen tegen vocht. Siliconenspray heeft namelijk een prima vochtafstotende werking.
Beschadigd rubber is niet te herstellen, je kunt de weekmaker er niet in terugstoppen, maar het proces is wel te vertragen met glycerine of vaseline.
Daar is siliconenvet (en aanverwante smeermiddelen) het enige juiste middel voor. Waarom: tast de rubber ringen niet aan, net als bij de duikers, maar heeft daarnaast een afdichtende werking.
Als je een rubber wilt smeren om het tijdens de installatie glad te maken, doe er dan een druppel afwasmiddel op. Het rubber zal dan glijden zonder worden aangetast. Wat vaseline betreft, het is een petroleumderivaat. Zoals hierboven vermeld, tasten koolwaterstoffen rubber aan.
Product informatie
Daro Vaseline verzacht en beschermt je huid tegen weersinvloeden. De watervrije formule van Daro Vaseline is vochtafstotend en voorkomt bevriezing van de huid. De vaseline bevat geen parfum en is zuurvrij.
WD-40 is de merknaam van de wereldwijd bekende waterverdrijvende siliconenspray die in 1953 werd ontwikkeld door Norm Larsen, oprichter van de Rocket Chemical Company in San Diego, Californië. Oorspronkelijk werd WD-40 gebruikt om roest tegen te gaan; later werd WD-40 voor vele andere toepassingen ingezet.
Klemmen en elektrische verbindingen kan je behandelen met WD-40 Specialist Snelwerkende Contactspray. De spray zorgt ervoor dat stof en vocht verwijderd wordt.
Teflonspray: teflonspray heeft in principe dezelfde werking als siliconenspray. Het grote verschil met siliconenspray is echter dat teflonspray niet gemaakt wordt van olie of siliconen, maar van PTFE. Dit materiaal is vele malen hygiënischer en is daardoor HACCP-goedgekeurd.
Naast het snijden van rubber is het ook mogelijk om rubber te bewerken door middel van spuitgieten, transfereren, persen, extruderen en stansen.
De rubber tegels zijn eenvoudig op maat te snijden met een stanleymes. Ook is het mogelijk de tegels te zagen. Met een decoupeerzaag is het mogelijk patronen uit te zagen. TIP: Als u uw mes natmaakt, bevordert dit het snijden.
Neem de rubbers af met een sopje en een microvezeldoekje. Verwijder hierbij hardnekkig vuil met een Glorix Allesreiniger. Vermijd zuurhoudende producten – deze kunnen het rubber aantasten. Gebruik een oude tandenborstel of een wattenstaafje om vuil tussen en onder de randen te verwijderen.
De schuuropspandoorn is een handig accessoire waarmee je eenvoudig van schuurband kunt wisselen. Plaats de schuurband altijd over het rubberen gedeelte van de opspandoorn. Als het een beetje terugschuift, kan het rubber smelten, waardoor de opspandoorn onbruikbaar wordt.
Je kan je bumpers weer mooi zwart krijgen door ze even te verwarmen met een verfbrander. Hierdoor blijven ze langer zwart dan met smeermiddeltjes. Niet te lang op 1 plek blijven hangen maar rustig heen en weer gaan.
Ammoniak is een oplosmiddel voor vlekken van vet, bloed, transpiratie, vulpeninkt, jus, mayonaise, tomatensaus, slagroom, thee en fruit. Alleen sterk verdund gebruiken. Niet op wol en zijde gebruiken. Neutraliseren met koud water, azijn of citroensap.
Re: Raamrubbers reinigen van groene aanslag
Je kan ook een Apc kopen, al purpose cleaner, die je dan aanlengt met water en met dat mengsel de rubbers inwrijven en daarna goed afspoelen met water.
Rubber auto insmeren. Het product wat je gebruikt mag niet vettig blijven en geen vlekken maken op bekledingen en textiel. Daarnaast mag het ook geen vuil aantrekken en moet het goed opdrogen. Professionele producten of een Siliconespray hebben de voorkeur, deze verdrijven het vocht.