Dikte keukenblad Een massief keramisch keukenblad is zo'n 8 tot 12 millimeter dik.
Je werkblad zal in de meeste situaties minimaal 28 mm dik moeten zijn. Een kookplaat is gewoonlijk tussen de 5 en 10 cm hoog. Je kookplaat zal in de meeste situaties aan de onderkant van je werkblad uitsteken.
Verschil tussen keramiek en composiet
composiet is het goed om te weten dat composiet minder goed bestand is tegen hitte. Bij aanraking met hitte kan er bij een composieten blad kleurverschil optreden. Het composiet blad is ook wat vlekgevoeliger. Er zit dan ook wel een prijsverschil tussen composiet en keramiek.
Een composiet werkblad is standaard 12/13 mm (ook 20 mm) dik. De rand van het composiet blad kan opgedikt worden tot een robuuste 100 mm.
Graniet; is het hardste en sterkste materiaal voor een keukenblad. Dit materiaal is krasbestendig. Je kunt er dus op snijden en je kan er ook hete kookpotten op zetten. Het heeft een elegante uitstraling en is erg duurzaam.
– Keramiek is krasvast, vormvast en hittebestendig. Het is bij keramiek mogelijk om een hete pan op het blad te zetten: er gebeurd dan helemaal niets met het blad. Daarnaast is het materiaal bijzonder krasvast.
Graniet kan door het vele gebruik matter worden, daarom moet je het goed onderhouden. Het vergt meer onderhoud dan keramiek. Het voordeel van graniet: het is over het algemeen goedkoper dan een werkblad van keramiek.
Onder meer de grootte en dikte, plinten, achterwanden en voorzieningen zoals een spoelbak en kraan, zullen invloed hebben op de uiteindelijke prijs van een keramiek keukenblad. Om u toch een richtlijn te geven, voor een eenvoudig keramisch keukenblad betaal je ongeveer 300 euro per strekkende meter.
Het verschil tussen graniet en composiet
Composiet is in veel kleuren leverbaar en je ziet bijna geen kleurverschil wanneer je bijvoorbeeld een nieuw extra blad erbij wil plaatsen. Composiet is minder gevoelig voor vlekken.Graniet is minder dicht en poreuzer dan composiet.
De meest voorkomende materialen van een keukenblad zijn graniet, composiet, keramiek en kunststof. Een granieten aanrechtblad is erg mooi en heeft een natuurlijke uitstraling. Graniet vraagt wel wat onderhoud om deze uitstraling te behouden.
Klei ligt aan de basis van keramiek: het wordt voorzien van een print en daarna gebakken op zeer hoge temperatuur. Functioneel, maar ook nog erg mooi en duurzaam. Het materiaal is hard, hittebestendig, waterdicht, kras- en vlekbestendig, licht van gewicht, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk.
Een materiaal dat erg lijkt op keramiek is composiet. Vaak is composiet wat goedkoper, omdat het gerecycled natuursteen bevat. Hoewel een composiet aanrechtblad net zo sterk is als een keramisch aanrechtblad, blijkt composiet een stuk gevoeliger te zijn voor vocht- en hittevlekken.
Dekton is één van de duurste materialen om een werkblad mee te vervaardigen. Het schommelt tussen €300 en €400.
Breng water en CIF aan op het blad. Maak gebruik van de gele kant van een standaard kunststof schuurspons. Poets met platte hand i.c.m. een stevige druk in een draaiende beweging om krassen te voorkomen. Spoel het werkblad af met een overvloed aan water om streepvorming te voorkomen.
Dagelijks onderhoud keramiek werkblad:
Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Hierdoor worden resterend vuil en eventuele zeep- en waterresten geabsorbeerd. Vermijd het gebruik van schuurmiddelen, staalwol, schuurpapier of diamant.
Ga nooit op het blad zitten of staan!Keramiek is een hard materiaal maar kan niet tegen druk belasting. Wij adviseren om onderzetters te gebruiken om pannen of hete schalen op het aanrechtblad te zetten. Ook adviseren wij bij het snijden van groente en andere producten het gebruik van een snijplank.
Een composiet werkblad is gevoelig voor vlekken, dit is met name als het agressieve en natte plekken zijn die langdurig op het aanrechtblad blijven liggen. Denk hierbij ook aan bijtende middelen. Bij het plaatsen van een heet voorwerp op een koude plek van een composiet werkblad kan er thermoshock ontstaan.
Maar waarom een keramische tafel in plaats van een marmeren tafel? Nou, daar zijn genoeg redenen voor: marmer is een natuursteen en vergt meer onderhoud en aandacht. Het natuursteen is gevoeliger voor vlekken en niet hittebestendig. Keramiek is daarentegen ijzersterk en ontzettend gebruiksvriendelijk!
Ook speelt het budget een rol; marmer is over het algemeen duurder dan composiet en keramiek. Kunststof en Sima Core zijn vaak nog een slagje goedkoper, maar geven dan ook een minder natuurlijk effect.
Zoals elk materiaal, heeft keramiek ook nadelen. Zo is keramiek naast erg hard ook breekbaar. Zeker op de randen van het keramiek kan er bij puntbelasting een bluister afschieten.
Keramiek wordt veel toegepast omdat het een betaalbaar materiaal is met heel veel goede eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste: Keramiek is dankzij de dikke glazuurlaag makkelijk schoon te maken. Die glazuurlaag zorgt namelijk dat vuil zich maar moeilijk kan hechten en maakt het materiaal uitermate vlekbestendig.
Verschil tussen keramiek en dekton
Het verschil tussen dekton en keramiek is dat keramiek een iets kunstmatigere uitstraling kan geven. Daarnaast is keramiek niet zo sterk als dekton en is – in tegenstelling tot dekton – gevoelig voor zuren.
Het kunststof aanrechtblad wordt het meest toegepast in een keuken. Dit komt omdat een kunststof keukenblad erg praktisch is, en ook omdat een dit keukenblad veel mogelijkheden biedt waardoor je je keukenblad helemaal kan afstemmen op uw eigen smaak!
Voor een blad van kunststof of RVS kun je rekening houden met prijzen tussen de €70,- tot €75,- per meter. Wil je echt een luxe uitstraling en heb je een ruimer budget? Dan is een natuurstenen blad een hele mooie en natuurlijke keuze. Graniet kost bijvoorbeeld €120,- per meter en past goed in elke stijl keuken!
Wat de aanrechtbladen prijzen zijn, dat varieert per type model. Het goedkoopste model is de 32mm dikte met waterkering randafwerking.Deze begint vanaf €90,- p/m. Kiest u liever voor een ABSrand, dan begint dit vanaf €95,- p/m.