Het kledingstuk dat een rechter aanheeft, is een toga. Een toga is een lange wijde mantel met een opstaande kraag. In het midden aan de achterzijde onder de kraag en aan de bovenkant van de mouwen is de stof geplooid ingenomen. Aan de voorzijde is de toga om de vijf centimeter voorzien van kleine zwarte knoopjes.
De toga komt niet alleen voor in de advocatuur. Het is binnen de rechterlijke macht een veelvoorkomend kledingstuk. Naast de advocaat dragen de rechter, de officier van justitie, de griffier en de raadsheren ook een toga. De toga's lijken hetzelfde maar dat zijn ze niet.
Rechters, officieren van justitie en advocaten dragen tijdens de rechtszitting een zwarte toga en een witte bef. De toga heeft een symbolische betekenis. De deelnemers in het proces worden er als het ware minder persoonlijk door en de nadruk komt te liggen op hun ambt van officier, rechter of advocaat.
De perfecte Rechtbank outfit
Enkele geschikte voorbeelden zijn: een zakelijke jurk, mantelpakje, een nette bloes op een pantalon of rok tot op of over de knie, met een colbert. Verder zijn hakken, pumps, ballerina's of nette laarzen geschikte schoenen om te dragen. Zorg er wel voor dat deze schoon en gepoetst zijn.
Rechters dragen bij de behandeling van de meeste zaken een toga. Dat is een lange zwarte jas met een witte bef. Rechters dragen een toga om duidelijk te maken dat zij niet als privépersoon beslissingen nemen, maar als vertegenwoordigers van het recht.
Kenmerken rechter
Niemand kan hem vertellen wat voor uitspraken hij moet doen. Niemand kan hem ter verantwoording roepen. De enige instantie die in het uiterste geval een rechter kan ontslaan, is de Hoge Raad der Nederlanden (hogeraad.nl) .
Bij een juridisch conflict beslist de rechter. Is 1 van de partijen het niet eens met het vonnis, dan kan deze in hoger beroep bij het gerechtshof of 1 van de bijzondere colleges van beroep of de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Tijdens zitting of in uw verzoekschrift/dagvaarding kunt u de kantonrechter aanspreken met “Edelachtbare” of meneer/mevrouw de rechter. Eerbied vinden veel rechters belangrijk, dus dat is goed om op te letten.
moet je laten zien: • je legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). de uitnodiging of de oproep voor de strafzitting. In de rechtszalen is het meestal niet zo warm. Neem daarom warme kleren, bijvoorbeeld een vest of een trui, mee.
Roken, gebruik van alcohol en verdovende middelen. Gebruik van mobiele telefoon of andere communicatieapparatuur in de rechtszaal. Eten of drinken in de rechtszaal. Meenemen van dieren (behalve hulphonden).
Rechters hebben het laatste woord bij conflicten, overtreding van regels of een misdaad. Ze beslissen of iemand de wet heeft overtreden of schuldig is aan een misdrijf. In hun vonnis leggen ze een passende maatregel of straf op. Het oordeel van de rechter is bindend.
We hebben de toga te danken aan Napoleon Bonaparte. Hij bepaalde dat zowel rechters als advocaten een toga moesten dragen, om een rechtszaak zo objectief mogelijk te houden. Het was een gemakkelijke manier om verschillen in rijkdom, afkomst en religieuze uitingen te maskeren.
De prijzen beginnen bij € 610,- Een aparte voering (met bijzondere prints of bloemen) kost vanaf € 15,00 extra. Verder is het inborduren van uw naam in uw toga bij de prijs inbegrepen.
Het kledingstuk dat de advocaat aanheeft, is een toga. Een toga is een lange wijde mantel met een opstaande kraag. In het midden aan de achterzijde onder de kraag en aan de bovenkant van de mouwen is de stof geplooid ingenomen. Aan de voorzijde is de toga om de vijf centimeter voorzien van kleine zwarte knoopjes.
Iedereen van 18 jaar of ouder kan als toeschouwer een openbare zitting van de rechtbank bijwonen.Wie jonger is dan 18 jaar, mag dit alleen met toestemming van de rechter. Ook moet er dan een volwassene meegaan. Voor openbare strafzaken gelden andere regels.
Hoe lang duurt een zitting rechtbank? Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Een rechtszaak start met een dagvaarding. Dit is een brief aan de rechter waarin staat wat het conflict is en wat de ene partij van de andere partij eist (vordert). Goed om te weten: wanneer u een rechtszaak start doet u dit in een dagvaardingsprocedure via de rechtbank.
In officiële processtukken, zoals pleitnota's, spreken we de rechter aan met zijn officiële titel. Dat is 'Edelachtbare'. Dat is de aanspreektitel voor rechters van de 'gewone' rechtbank. In hoger beroep procedeert men in civiele zaken bij het Gerechtshof.
Aanspreektitel. Een rechter (en ook een griffier) bij een rechtbank wordt officieel aangesproken met "edelachtbare".
In de rechtspraak is er in Nederland officieel sprake van drie rechtsgebieden: bestuursrecht, civiel recht en strafrecht.
De Hoge Raad is de hoogste rechter en kan besluiten dat een rechtszaak over moet. De Hoge Raad kan ook besluiten dat een rechtszaak heropend moet worden (herziening).
Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd. De Hoge Raad vervult deze taak ook voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Saba en Sint Eustatius.