Etalagebenen ontstaan door verkalking en vetafzetting in de wand van de slagader. Verkalking leidt tot vaatvernauwing of zelfs tot totale afsluiting van de slagader. Hierdoor kan bloed minder goed door de slagader stromen. Dat bloed heeft het been nodig bij inspanning, zoals lopen, rennen of traplopen.
Er bestaan geen medicijnen om vernauwing van de beenslagader te behandelen of te genezen. Wel zijn er medicijnen die het risico op (verdere) vernauwing of afsluiting van de slagaderen verkleinen. Ook de kans op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte, wordt hierdoor kleiner.
Maatregelen zijn stoppen met roken, veel bewegen en gezonde voeding. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut helpt goed tegen etalagebenen. Bij de meeste mensen die looptraining doen, is een dotterbehandeling of operatie niet meer nodig.
Als je etalagebenen hebt, zijn de slagaders naar of in je benen vernauwd. Daardoor kan er minder bloed, en dus minder zuurstof, bij de spieren in de benen komen. Wanneer je een eindje gelopen hebt, krijg je door het zuurstoftekort een stekende pijn in het been. Dit voelt als een soort kramp.
Regelmatig bewegen met een matige intensiteit, bijvoorbeeld stevig wandelen, fietsen of joggen, is voor mensen met etalagebenen zeer geschikt . Uit onderzoek blijkt dat mensen die elke dag looptraining doen, verder en langer kunnen lopen, waarbij de loopafstand soms met wel 90% verbeterde.
Pentoxifylline zorgt dat het bloed makkelijker door de vaten stroomt. Artsen schrijven het voor bij de doorbloedingsstoornis etalagebenen. De medische term voor etalagebenen is claudicatio intermittens.
Behandeling van etalagebenen: looptraining
Bij etalagebenen is het belangrijk om zoveel mogelijk te gaan lopen en wandelen. Wat nog beter werkt dan zelfstandig veel gaan wandelen, is looptraining onder leiding van een fysio- of een oefentherapeut. Bij de fysiotherapeut krijgt u eerst een looptest.
Pijn bij het lopen
Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij etalagebenen. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. De vernauwing zit boven de plaats waar de persoon pijn voelt. Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen.
In het algemeen kan gesteld worden dat er geen medicijnen zijn tegen vaatvernauwing. Behandeling is of operatief (opereren, dotteren, etc.) of conservatief (staken van nicotine, looptraining). Het merendeel van de patiënten wordt conservatief behandeld.
De vaatchirurg is een specialist die zich vooral richt op aandoeningen van de bloedvaten. De vaatchirurg behandelt bijvoorbeeld patiënten met: een verwijding van de slagader in de borstkas en de buikslagader (aneurysma van de aorta) etalagebenen (claudicatio intermittens) of weefselversterf aan de benen (ischemie)
De bloeddoorstroming wordt hierdoor verminderd, waardoor er onvoldoende zuurstof naar de benen gaat. Een van de eerste en ook meest voorkomende klachten is claudicatio intermittens, ook wel rokersbenen of etalagebenen genoemd.
Bij perifeer vaatlijden kunt u de volgende verschijnselen hebben: pijn in de benen bij het lopen die weer overgaat als u even uitrust; kramp en pijn in uw beenspieren, meestal in uw kuiten; de huidtemperatuur van de ene voet is duidelijk lager dan die van de andere voet.
Bij etalageziekte of Claudicatio Intermittens zijn de slagaders van je benen vernauwd of verstopt. Hierdoor stroomt er onvoldoende bloed naar je benen waardoor je bij het stappen pijn of krampen krijgt.
Andere klachten van vernauwing kunnen zijn: koude voeten, verminderde haargroei op de benen, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei. Door de slechtere doorbloeding kunnen de benen bleek worden bij optillen en rood verkleuren bij het laten hangen van de benen.
Tijdens dit vaatonderzoek brengen we de aderen in de benen in beeld en registreren de doorstroming van het bloed. Dit doen we met twee technieken: Doppler en echografie. Voor dit onderzoek gaat u naar de afdeling Vaatonderzoek. Het onderzoek doet geen pijn en veroorzaakt geen bijwerkingen.
Sommige mensen met pijnlijke benen proberen zichzelf een houding te geven door in een winkelstraat van etalage naar etalage te lopen, vandaar de naam. Etalagebenen ontstaan door een probleem met de bloedtoevoer naar de beenspieren.
Meestal voel je de pijn in je kuiten, soms in je bil, je dijbeen of je voet. De pijn treedt op wanneer je wandelt en neemt af wanneer je 5 tot 10 minuten rust ('etalagebenen'). De pijn komt sneller op wanneer je bergopwaarts of sneller wandelt.
Klachten / symptomen vaatvernauwing benen of armen
Als u een paar honderd meter loopt krijgt u veel pijn in uw benen, na even stilstaan verdwijnt de pijn (etalagebenen). De pijn voelt aan als kramp. U heeft koude voeten. U heeft een zwaar en vermoeid gevoel in uw benen.
Symptomen. De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Een drop attack ontstaat door een kleine verstoring van de bloedvoorziening in de hersenen, waardoor de spieren plots hun spankracht verliezen. De patiënt zakt letterlijk door de benen en valt.
Regelmatig en voldoende bewegen zorgt voor een betere doorbloeding en ook dat kan de klachten verminderen. Intensief sporten kort voor het slapen wordt afgeraden omdat het de rusteloosheid in de benen vergroot. Laat sowieso 1 uur tussen bewegen en slapengaan.
Je bent ongetwijfeld tips over de juiste techniek tegengekomen, als: loop rechtop met een licht voorovergebogen romp; beweeg de armen van achter naar voren; land veerkrachtig op je voorvoet; strek je heup bij de afzet. Al deze aanwijzingen kunnen je het gevoel geven een sterkere loper te zijn.
De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. Het eigen risico bedraagt €385,- (indien men niet gekozen heeft voor een vrijwillige verhoging).
Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week traint, het liefst dagelijks en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt.