Bij voldoende voedsel (vooral Woelmuizen) en in zachte winters blijft de Velduil in zijn territorium.In strenge winters trekt de weg en gaat op zoek naar goede voedselgebieden. Al vóór de winter verlaten de uilen de noordelijke streken van Europa en trekken naar het zuiden.
Een uil rust overdag op een beschutte plek, 's avonds en 's nachts gaan ze op zoek naar eten. Ze slagen er vaak wonderwel in om zich te verstoppen omdat hun schutkleur op boomschors lijkt.
Steenuilen nestelen zich over het algemeen vaak in oude schuurtjes in donkere gedeelten van bossen. Bij de kerkuil is het belangrijk dat een broedplaats zich op grote hoogte en zich in een rustige omgeving bevindt. De Bosuil nestelt het liefst in het bos op grote hoogte.
Al van in december willen ze de grenzen van hun territorium kenbaar maken. Sommige nachten hoor je er geen één, andere nachten zijn ze overal aan het roepen. Als er één mannetje begint kunnen de anderen het niet laten om hierop te reageren. Maar ook het vrouwtje kan in duet met het mannetje een triller laten horen.
Na een poosje stijgt de bosuil op naar het topje van een hoge fijnspar zijn vaste slaapboom, en wordt onzichtbaar.
Sommige grotere soorten kunnen, mits in goede conditie, soms een dag vasten (geen eten krijgen). Het is aan te raden de vogels op vaste tijden te voeren, zodat er een regelmatige braakbalcyclus ontstaat. Voedsel bestaat uit een verzameling aan stoffen die ervoor zorgen dat een lichaam kan functioneren.
Roestende bosuilen worden overdag soms luidruchtig geplaagd door gaaien, mezen en andere kleine zangvogels. Dat kan de waarnemer sturen naar de roestplek. Natuurlijke vijanden: De bosuil kent geen natuurlijke vijanden of bedreigingen.
In het Brabants heet de steenuil 'katuil'. Dat komt door zijn bekendste geluid: een kort, hoog 'miauw'. De steenuil is een kleine uil met een lengte van 21 tot 27 cm lang. Door zijn kleine postuur is de steenuil soms lastig te ontdekken in het landschap.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Belang van geluid
In het begin van het seizoen hoor je vooral de lokroep van het mannetje. Hiermee geeft hij aan dat hij een goede nestplek heeft gevonden met veel muizen in de buurt als voedsel. Het gehoor van de bosuilen is zo goed dat zo'n roep op kilometers afstand in het bos te horen is.
Uilen in het wild worden vaak niet ouder dan 3 jaar. Uilen in een dierentuin worden ouder. In het wild worden uilen (vooral kerkuilen en steenuilen) vaak aangereden. Ook komt het voor dat ze tegen in de lucht gespannen kabels aanvliegen en verongelukken.
Wanneer je de uil ziet dan is het vaak een teken dat je klaar bent om een bepaalde stap te nemen. Mocht je niet zeker weten of je er klaar voor bent dan is dit het teken wat je moet hebben. Het laat zien dat je het met vol vertrouwen op je kunt nemen, hoe lastig het ook kan zijn om te doen.
Eten en gegeten worden. De kerkuil heeft drie natuurlijke vijanden: havik, oehoe, en steenmarter. De steenmarter, die zich snel uitbreidt en ook beschermd is, overvalt nogal eens een broedende kerkuil.
Schooltv: Uilskuikens - De jonkies van een uil.
Hij leeft het liefst op plekken waar veel bos is. Toch vindt de uil het ook niet erg om in parken en steden te broeden. Bosuilen zijn niet zo kieskeurig als het om hun voedsel gaat. Ze eten bijna alles wat ze maar kunnen vangen.
Uilen kunnen de kleinste ritseltjes en piepgeluidjes horen. Ook kunnen ze heel goed horen waar het geluid vandaan komt en hoe ver het is. Dit komt omdat de oren niet het zelfde zijn. Met de een kunnen ze horen of het geluid van boven of beneden komt en met de ander horen ze af het geluid van links of rechts komt.
Echo is een liervogel. Deze soort staat erom bekend dat ze heel goed geluiden kunnen nabootsen. Volgens een dierentuinmedewerker begon het dier een jaar geleden het geluid van huilende baby's na te doen.
De ransuil heeft relatief veel variatie in zijn roep en zang, voor een uil. Het mannetje roept om de paar seconden kort 'oehoe'. Het lijkt een beetje op het geluid dat je krijgt als je over een lege fles blaast. Het vrouwtje maakt een hoger, fluitend geluid.
Overdag zit de uil rechtop, dicht tegen de stam gedrukt of tegen een tak. De ogen worden dan tot kleine spleetjes gesloten en de gezichtssluier is langgerekt. In deze onbeweeglijke houding valt de uil nauwelijks op.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
Als ze ongeveer vijftig dagen oud zijn, beginnen ze korte vluchten te maken. In totaal duurt het zo'n twee maanden voordat de jongen zelf in staat zijn een prooi te vangen. Een bosuil is na één jaar volwassen en kan dan voor nageslacht zorgen. Bosuilen kunnen zo'n 10 á 15 jaar oud worden.
Dat een roofvogel een volwassen kat aanvalt is uiterst zeldzaam. Maar het is helaas voorgekomen in Limburg. Door zijn wendbaarheid zal een kat makkelijk uit de klauwen van een roofvogel loskomen en hem flink te pakken nemen. Vergeet niet dat bijvoorbeeld een Buizerd maar 1 kilo weegt.
Vroeger dachten de mensen dat uilen ongeluk brachten maar tegenwoordig zijn de meeste mensen het erover eens dat uilen hele mooie en nuttige dieren zijn. Ze zijn nuttig omdat ze ratten en muizen eten. Uilen zijn in Nederland en België zijn beschermd via de Vogelwet.
Gemiddeld vliegen ze 40 tot 55 kilometer per uur. Dat kan oplopen tot wel 150 km/u als ze een prooi achterna zitten.
Er worden 3 tot 5 eieren gelegd en na ongeveer 4 weken broeden komt het eerste ei uit.. Het jong weegt dan slechts 16 gram. Na 5 dagen gaan de ogen open en zijn de oorpluimpjes (wit) al zichtbaar. Als de jongen nog geen 3 weken oud zijn, verlaten ze het nest al.