Vanwege de onduidelijke effecten op de gezondheid krijgen kinderen tot 13 jaar het advies om geen dranken met veel cafeïne te nemen, zoals koffie of energiedrank. Voor jongeren tussen de 13 en 18 geldt het advies van maximaal 1 drank met veel cafeïne.
Voor kinderen onder de 13 is het advies geen koffie te nemen en voor jongeren tussen de 13 en de 18 jaar maximaal 1 kopje. In plaats van koffie met cafeïne, kun je ook kiezen voor cafeïnevrije koffie. Het advies aan zwangeren is om ook van cafeïnevrije koffie niet meer dan 2 kopjes te nemen op een dag.
Het Voedingscentrum weet uit 'dierwetenschappelijk onderzoek' dat een overmaat aan cafeïne het zenuwstelsel kan aantasten. Vandaar dat ze het gebruik onder 13 jaar afraadt. Dertien- tot achttienjarigen kunnen het beter houden bij één consumptie per dag, want ook bij hen is het zenuwstelsel nog niet uitontwikkeld.
Dat een kind geen koffie mag, komt door de effecten die (teveel) cafeïne kan hebben op het lichaam. Teveel cafeïne kan de ontwikkeling het zenuwstelsel bij kinderen aantasten. Daarnaast kan het drinken van teveel cafeïne zorgen voor klachten slapeloosheid, oorsuizen, hoofdpijn en angstige gevoelens.
Koffie belemmert de groei
Dat gezegd zijnde, is er ook geen sterk bewijs dat koffie de groei niét belemmert.
Het beste is om kinderen tot een jaar of 6 helemaal geen frisdrank te geven. Oudere kinderen kun je een glaasje frisdrank geven bij speciale gelegenheden, zoals een feestje of tijdens het 'opblijven'. Zo blijft het bijzonder. Er zijn ook frisdranken op de markt zonder suikers, maar met zoetstoffen.
De hoeveelheid cafeïne, vooral wanneer het om relatief veel cafeïne gaat, heeft impact op de hormoonhuishouding van vrouwen. Vrouwen die veel koffie drinken, hadden relatief kleinere borsten – gemiddeld 17 procent kleiner dan vrouwen die minder of helemaal geen koffie drinken.
Voor kinderen onder de 13 jaar is het advies geen koffie of energiedrank te drinken omdat deze producten veel cafeïne bevatten. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar is het advies niet meer dan 1 kopje koffie of blikje energiedrank per dag.
Oordeel: koffie is gezond, mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Uit onderzoek blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag kan zorgen voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes. Ga je voor filterkoffie, dan zit je goed.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Voor kinderen wordt een maximale grens van 2,5mg/kg/dag gesteld. Een kind van 30kg zal dus al zijn norm overschrijden na het drinken van 2 blikjes cola (light). Een te hoge opname van cafeïne kan leiden tot gedragsstoornissen (waaronder angstgevoelens).
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Kinderen onder de 13 jaar: advies om géén koffie te drinken. Kinderen tussen de 13 en 18 jaar: niet meer dan één kopje koffie per dag. Zwangere vrouwen: probeer maximaal één kopje koffie per dag te drinken. Vrouwen die borstvoeding geven: probeer ook maximaal één kopje per dag te drinken.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Voor een volwassene wordt een maximum van 400 mg per dag aangeraden. Voor een kind bedraagt de toelaatbare dagelijkse dosis 45 mg per dag op de leeftijd van 5-6 jaar, 60 mg per dag rond de leeftijd van 7-9 jaar en 85 mg per dag voor kinderen van 10-12 jaar.
Het wordt aangeraden om, tijdens je zwangerschap, niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 tot 2 kopjes per dag. Of een glas cola en daarnaast nog 1 kopje koffie.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die meer dan 6 kopjes koffie per dag dronken, ongeveer 22% meer risico liepen op hart- en vaatziekten dan mensen die 1 tot 2 kopjes per dag dronken. Waarbij de bovengrens voor het maximaal aantal koppen koffie per dag op 6 werd gesteld.
Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat de helft van de vrouwen die zijn onderzocht een speciaal gen bij zich draagt. Dit gen zorgt ervoor dat koffie invloed heeft op de omvang van de buste. Van de 300 onderzochte vrouwen die meer dan 3 koppen pleur per dag dronken, was de buste wat gekrompen.
Koffie is een bron van antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen het lichaam helpen zich te ontdoen van vrije radicalen, een type afvalproduct dat het lichaam van nature produceert als gevolg van bepaalde processen. Vrije radicalen zijn giftig en kunnen ontstekingen veroorzaken.
Kinderen tussen 4 en 8 jaar hebben elke dag minstens 1,3 l vocht nodig. Kinderen van 9 tot 13 jaar hebben nood aan 1,4 liter water per dag. Vanaf 14 jaar hebben kinderen ongeveer evenveel vocht nodig als een volwassene: 1,8 liter per dag.