En in Kroatië kun je ze in het wild zien rondzwemmen! De beste plek om dolfijnen te spotten is in de baaien rond Lošinj. Hier leven namelijk zo'n tweehonderd wilde dolfijnen. Met een beetje geluk kun je ze vanaf het strand of vanaf de camping zien zwemmen.
> Waar dolfijnen spotten in het wild? Zowel in Europa als op verre bestemmingen is het mogelijk dolfijnen te zien. In Europa zijn enkele goede bestemmingen de Azoren, IJsland en Griekenland.Bij verre bestemmingen moet je denken aan Bali, Canada en Costa Rica.
Op het rustige eiland Lastovo vind je de baai van de schildpadden, Skrivena Luka. Bij binnenkomst in de baai is de kans groot dat de twee schildpadden die hier hun thuishaven hebben je komen begroeten.
De tuimelaar is de enige dolfijnensoort die regelmatig gevonden wordt in de Adriatische zee. De tuimelaar is tevens ook een van de grootste dolfijnen uit de omgeving en kan wel 3,5 meter lang worden.
De Sava heeft vissoorten zoals snoekbaars, meerval, snoek, roofblei en kopvoorn. De grote rivier de Donau vormt de grens tussen Kroatië, Hongarije en Servië en bevat de grootste populatie zoetwatervis in Centraal Europa. De vissoorten die je hier kan vinden zijn: meerval, karper, snoek, steur en brasem.
Je vindt ze vooral in Gorski Kotar, Lika en delen van Dalmatië. Ze zijn erkend tot beschermde diersoort in Kroatië. Kroatië heeft de reputatie van land waar mens en beer goed samenleven. Misschien ook daarom dat er vandaag nog steeds zo'n 1.000 wilde beren te vinden zijn in het land.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië.
Kroatië en haaien
In de Adriatische Zee leven tientallen haaiensoorten, waaronder de blauwe haai en de grote witte haai (waarvan de kans elk jaar kleiner wordt).
In het binnenland van Kroatië komen wilde dieren voor, zoals wilde zwijnen, herten, vossen, wolven, lynxen, beren, fazanten, adelaars en haviken. Wat flora betreft: er in Kroatië worden 4300 plantensoorten en 278 soorten bomen en struiken onderscheiden.
Dankzij de kiezel ondergrond en het ondiepe water wordt je snorkel avontuur op Kroatië bijna zeker een succes. Ander voordeel is dat rondom rotsen ook veel zeedieren te vinden zijn. Verwacht geen tropische vissen, maar wel veel andere vissoorten, zeesterren, octopus, krabbetjes of zee-egels.
Slechts 3 soorten in Kroatië zijn giftig. De meest voorkomende slangen zijn de gehoornde adder (te herkennen aan de zichtbare horens op de kop), de gewone Europese adder en de weideslang (beide hebben een kenmerkend zigzaggend rugpatroon).
Kroatië is rijk aan rotsachtige stranden, deze zijn perfect om te snorkelen. De betoverende Adriatische Zee zit vol met prachtige vissen, koraal en zeesterren. Grote kans dat je zelfs een zeeschildpad tegenkomt.
Er wordt gezegd dat het heel onwaarschijnlijk is om de zee op te gaan en geen dolfijnen te zien. Het is heel goed mogelijk dat je daar ook walvissen ziet! Er zijn veel boottochten die je de kans bieden om de dolfijnen te zien en zelfs met ze te zwemmen in de haven.
Gewone dolfijnen komen veel voor in gematigde, subtropische en tropische wateren van de Atlantische en de Grote Oceaan. Ze komen ook veel voor in de Middellandse Zee, Zwarte Zee, Golf van Mexico en Rode Zee.
Filippijnen. Op de Filippijnen moet je nog wel eens een bootje nemen om bijvoorbeeld naar een ander eiland te komen. Dan heb je goede kans dolfijnen of andere vissen te spotten. Geregeld zoeken de dolfijnen de bootjes op en zwemmen voor de boeg van het schip een stuk mee of springen zijwaarts van de boot uit het water.
Mooiste plekken om te snorkelen in Kroatië
Het eiland Krk is een erg populair eiland en dé plek om te snorkelen. Zwem langs allerlei prachtige zeedieren of verken het scheepswrak. Dit gezonken schip ligt 10 tot 30 meter diep en is een echte must-see. Ook de Blue Lagoon in Poreč is een fantastische plek om te snorkelen.
Kroatië ligt in het zuiden van Europa en heeft aan de kust een Mediterraan klimaat en in het binnenland een landklimaat. In het berggebied valt in de wintermaanden vaak sneeuw. Ook in Europese landen als Kroatië dien je jezelf te beschermen tegen infectieziektes en dengue-muggen.
De beste periode om walvissen en dolfijnen te spotten, is van april tot oktober; dan zijn er de meeste soorten aanwezig.
Zwemmen met dolfijnen is te risicovol voor mens en dier, dolfijnen zijn en blijven immers wilde dieren. En dus brengt zwemmen met dolfijnen bepaalde risico's met zich mee.
Zwemmen met dolfijnen staat op de bucketlijst bij veel mensen. Het mooie is dat je in ons eigen Europa perfect kunt zwemmen met dolfijnen op de Azoren in Portugal. De beste eilanden om op een verantwoorde manier te zwemmen met dolfijnen op de Azoren zijn de eilanden Pico, Faial, Terceira en Sao Miguel.
"Het gaat om de Euscorpius Croaticus", weten ze bij De Maashorst. "Ja, hij is giftig, maar absoluut niet dodelijk voor mensen", meldt het opvangcentrum. "De steek van deze schorpioen kun je vergelijken met een wespensteek."
De temperaturen van het zeeoppervlak liggen tussen de 24 °C en 26 °C over de hele Adriatische Zee. Aan het einde van de zomer worden de verschillen tussen het noorden en het zuiden van de Adriatische Zee tijdens de nachten, terwijl de dagtemperaturen grotendeels hetzelfde zijn.