Meeltorren leven van plantaardige en dierlijke producten en komen vooral voor in gebouwen, oude voorraden en in de buurt van vogelnesten. Het zijn afvalopruimers met een voorkeur voor plantaardig voedsel vooral wanneer het vochtig is opgeslagen en deels beschimmeld is. Meeltorren kunnen zeer goed vliegen.
Men ziet ze vaak rondlopen in oude huizen omdat ze via naden en kieren eenvoudig in ons leefgebied kunnen komen. De torren en larven voeden zich over het algemeen met vermolmd hout wat bijvoorbeeld onder de vloeren te vinden is waardoor ze prima kunnen overleven en zich vervolgens gaan vermenigvuldigen.
Het is dan ook verstandig om een professionele bestrijder in te schakelen wanneer u last heeft van de meeltor. Een professionele ongediertebestrijder weet namelijk precies hoe hij dit ongedierte uit te weg moet ruimen. Hij verdelgt overigens niet alleen de meeltor zelf, maar richt zich ook tot de eitjes.
De meelworm leeft in de natuur van vermolmd hout, maar ook van onder andere tarwemeel en kan een plaag zijn voor graan- en meelverwerkende bedrijven. De meelworm wordt wel gevoerd aan in gevangenschap gehouden geleedpotigen als vogelspinnen, schorpioenen en bidsprinkhanen.
De mot komt vaak ongemerkt het huis binnen via (dieren)voedsel wat u heeft gekocht. Het is niet de mot maar de rups (larve) van de voedselmot die voor besmetting van voedsel zorgt en ook schade toebrengt aan de verpakking van het voedsel zoals plastic en karton waar het voedsel in is verpakt.
De meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan als knapperig tussendoortje worden gegeten. Maar je vindt hem bijvoorbeeld ook in poedervorm als ingrediënt in koekjes of pasta. Het insect is rijk aan onder meer belangrijke eiwitten en kan goed als vervanger voor vlees dienen.
Hoe herken je kleine beestjes in je meel? De eitjes van klanders, motten en wormen zijn piepklein en zodoende niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Bovendien zijn ze doorgaans licht van kleur, waardoor ze ook niet opvallen. Kijk dus altijd goed voordat je meelproducten gebruikt.
De meelwormen gaan vanzelf verpoppen na verloop van tijd zie foto: Eenmaal in bezit van de torren begin je weer met een bak met 1 a 2 cm aan voer (meel, Brinta en of zemelen en wortels) De torren leven ongeveer 4 maanden dus dit is de tijd dat ze aan de slag mogen om zoveel mogelijk nageslacht te maken.
Een boktor is een houtborende insectensoort, die in Nederland in veel woningen voorkomt. De boktor zelf is gelukkig niet gevaarlijk, maar de larven van deze tor zorgen wel voor enorme schade aan houten voorwerpen. Controleer een nieuw huis of object daarom altijd op de aanwezigheid van boktor.
Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
Het is wel uitkijken met levende meelwormen omdat ze kunnen bijten. Als een hamster de meelwormen levend in zijn wangzak hamstert dan kunnen er verwondingen ontstaan.
Wanneer de overlast wordt veroorzaakt door de wat grotere plaagdieren zoals muizen, ratten of steenmarters dan verraden meestal de vorm en grootte van de keutels het diersoort. Keutels van muizen zijn zwart/donkerbruin van kleur en zo groot als rijstkorrels.
Hoe ziet de piepschuimkever eruit? De volwassen kever is ongeveer 6 mm lang en ovaal van vorm en heeft een zwartbruine tot zwarte kleur. Zijn dekschilden bevatten groeven en de voelsprieten zijn lichter gekleurd aan de top en bedekt met gelige haartjes. Een volwassen vrouwtje kan om de paar dagen tot 400 eieren leggen.
Meelmotten durven bijvoorbeeld te smullen van de droge voeding in je voorraadkast: bloem, havermout, chocolade, gedroogd fruit, pasta … daar houden ze van en ze leggen er ook hun eitjes in. Hoewel je er niet ziek van zult worden, wil je ze liever niet in je keuken tegenkomen, toch?
Let op gaten in voedsel-verpakkingen
Voedselmotten kunnen niet alleen karton en papier doorbijten maar ook kunststoffen zoals plastik. Met name verpakkingen van producten waarvoor motten een voorkeur hebben: graan, graanproducten, pasta, rijst, noten, droog fruit, thee, specerijen, chocolade, bonbons en diervoer.
Als je bijvoorbeeld ieder maand nieuw meel koopt, en dus meel niet langer bewaard dan een maand, is de kans gering dat je ooit te maken krijgt met beestjes. Ze hebben gewoonweg niet de tijd om uit de eitjes te komen en groot te groeien of zich te vermenigvuldigen.
De meeltor is een zwart tot zwartbruine kever met gestreepte dekschilden. De onderzijde is wat roodbruin gekleurd. De kever is 13-18 mm lang en kan goed vliegen. De larven zijn cilindrisch van vorm, geelbruin gekleurd en kunnen tot 28 mm lang worden.
Besluit: je eet tijdens jouw slaap geen insecten of spinnen op, nul per jaar. Mocht er, in het allerslechtste geval, per uitzondering, toch een insect of een spin tijdens je slaap in jouw mond terecht komen dan is dit, zeker in onze streek, ongevaarlijk.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
In de meeste gevallen is de meelmot ongevaarlijk en mensen zullen bij het eten van besmet voedsel niet ziek worden. Wel kunnen de rupsen het voedsel met hun ontlasting en cocons bederven. Het gebeurt in sommige gevallen ook wel dat mensen allergisch reageren op het besmette voedsel.
Ze leggen eitjes in de kleinste hoekjes, je kan ze dus vinden in de hoek van een kast, achter een lijst, op blikjes met levensmiddelen of in papieren of plastic verpakkingen van droogkorrelige producten.
Je ziet kleine witte wormpjes met een zwarte kop. Larven klimmen soms langs muren, en houden zich graag op vlak onder het plafond. Rondvliegende motten die in een soort zigzag patroon rondfladderen. Kleine gaatjes in verpakkingen die je er zelf beslist niet in hebt gemaakt.