Water in toenemende mate schaars in de wereld - Kilo kaas kost 5.000 liter water | Boerenbusiness.nl.
Omdat er meerdere liters melk nodig zijn voor 1 kg kaas, is er zelfs 5060 liter water nodig om 1 kg kaas te maken.
Melk is voor 88% water, een koe bestaat voor 2/3de uit water en voor elke liter melk productie moet zij 4 liter water drinken. Water is belangrijk voor de koe!
Een koe drinkt gemiddeld 98 liter (!) per dag. Kalveren tot 5 maanden drinken gemiddeld 21 liter/dag. Jongvee (5mnd – 1 jaar) drinkt gemiddeld 35 liter per dag. Jongvee (1-2 jaar) drinkt gemiddeld 50 liter per dag.
… maar dat betekent niet zoveel als het ongeveer 2500 liter water kost om een hamburger van 110 gram te produceren.
In veel productielanden worden bossen gekapt om de vraag bij te houden en dreigen watervoorraden op te drogen. Voor het kweken van een kilo avocado's is gemiddeld bijna 1.300 liter nodig. Dat is veel; een kilo mango's kost bijvoorbeeld ongeveer 370 liter water en voor een kilo bananen is maar 84 liter nodig.
Gemiddeld verbruiken we per dag 120 liter water in huis. Het overgrote deel gaat door het doucheputje en door de wc. Een kleiner deel verbruiken we aan de wastafel en in de keuken. Ter vergelijking: 120 liter is ongeveer de inhoud van een badkuip.
Ze drinken twee tot tien keer per dag, in totaal zo'n 70 tot 100 liter water, die ze nodig hebben voor allerlei lichaamsprocessen. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de weersomstandigheden, het drogestofgehalte van het voer, het eiwit- en zoutgehalte van het voer, de eventuele dracht en de melkgift.
Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo'n 130 liter.
Het feit dat kaas redelijk duur is, heeft onder andere te maken met de duur van het productieproces en de kostprijs van melk. Om een kilo kaas te maken is namelijk tien liter melk nodig. Kaas maken is een intensief proces en kost tijd, gemiddeld tussen de vier weken en twaalf maanden.
Boter wordt gemaakt uit melk. Om 1 kilo boter te maken is ongeveer 20 liter melk nodig.
Voor een kilo peulvruchten is 4000 liter water nodig. Een kilo sojabonen verbruikt 2100 liter.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
Met 130 liter water per persoon per dag scoren we onder het wereldwijde gemiddelde. Hoe kan dat? In het Verenigd Koninkrijk gaat er dagelijks zo'n 330 liter water per persoon per dag doorheen, in de Verenigde Staten zelfs 570.
Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken. Dat doet hij door 5 tot 10 liter water per keer in zijn slurf op te zuigen en vervolgens in zijn bek te spuiten.
Door water te drinken, voorzien koeien zich in 80 tot 90% van de dagelijkse waterbehoefte; koeien consumeren voor elke geproduceerde kilo melk 4 à 4,5 liter water. In het algemeen drinken koeien alleen korte tijden (7 tot 12 maal daags); ze drinken dan 10 à 20 liter water.
Het grootste deel van haar dagelijks menu bestaat uit vers of gedroogd gras. Dat eet ze wel 6 tot 9 uur per dag. Op haar menu staan verder ook nog mais, krachtvoer, vitamines en mineralen.
Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Per minuut gebruikt u ongeveer 6 liter water per minuut. Dit gebruik is wel afhankelijk van de douchekop. Bij een waterbesparende douchekop gebruikt u uiteraard minder water per minuut van bij een regendouche. Een regendouche kan soms wel een gebruik hebben van 15 liter per minuut.
Gemiddeld waterverbruik
Bij het douchen verbruik je gemiddeld 6 liter water per minuut. Dit is ook sterk afhankelijk van de douchekop. Een regendouche vergt immers meer warm water dan een waterbesparende douchekop. Bij een regendouche wordt al snel 15 liter water per minuut verbruikt.
Vaatwassers worden steeds zuiniger. Een gemiddelde vaatwasser verbruikt tegenwoordig 13 liter water per vaatwasbeurt. Zeer zuinige apparaten en programma's redden het met 9 liter water. Verslinders en voornamelijk oude vaatwassers hebben 20 liter water per keer nodig.
Rundvlees staat bovenaan, voor een kilo is er 15.500 liter water nodig. Voor een kilo varkensvlees is 6000 liter nodig en voor kippenvlees 4300 liter.
Tijdens de productie van een gemiddelde reep chocolade (225 gram) is er ongeveer vierduizend liter water gebruikt.
Een van de redenen dat vlees veel milieubelasting oplevert, is dat er voor 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig is. Om dit veevoer te maken zijn veel grondstoffen, land, water en energie nodig. Een veelvoud van de hoeveelheid die nodig is voor dezelfde hoeveelheid eiwit in plantaardige producten.