1 fles wijn, 7 standaard glazen voor wijn.
Ongeveer 6 à 7 glazen per fles afhankelijk van de inhoud van de fles wijn.
Hierbij mag je rekenen op 1 fles rode wijn per 4 gasten (zo'n 2 glazen per fles per persoon) en 1 fles witte wijn per 6 gasten. Als je een cocktail wilt schenken voorzie je best ongeveer 1 liter per 4 gasten.
Onze standaard flessen zijn rijkelijk gevuld met 75 centiliter heerlijke cava. Schenk je de mousserende wijn in 'echte' cava glazen, dan haal je er zeker 5 glazen cava uit. Een cava glas (fluitglas) heeft namelijk een inhoud van zo'n 15 centiliter.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
'Zo'n 60% van de Nederlanders denkt dat je uit een standaard fles (75 cl) wijn 6 glazen kan halen, maar in feite zijn dat er 7,5'.
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon.
Een goed wijnglas ziet eruit als een tulp: met een taps toelopende bovenkant. Daarmee blijven de aroma's langer in het glas. Je ruikt meer en zelfs de smaak wordt beter: je brein is namelijk voorbereid op wat komen gaat. In zo'n tulpje kun je wijn bovendien ronddraaien zonder morsen.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
Uit een normale fles wijn van 75cl haal je 6 glazen wijn.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol in het voordeel van je gezondheid kan werken, bijvoorbeeld beschermend tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Maar hoeveel wijn in een glas is nu de juiste inhoud van een glas wijn? In de horeca wordt meestal een wijnmaat van 100 ml voor een glas wijn gebruikt. Dit betekent, dat je uit een fles wijn zeven glazen wijn zou moeten schenken.
2 liter water = 8 grote glazen
2 liter water is best veel. 8 grote glazen, ik koos voor 4 flesjes van een halve liter. Die kon ik ook makkelijk overal mee naartoe nemen, zodat ik zeker wist dat ik genoeg dronk.
Maar de Mayo Clinic, een Amerikaans academisch medisch centrum, raadt vrouwen aan zeker 2,2 liter water (negen glazen) te drinken en adviseert mannen om zelfs 3 liter (zo'n dertien glazen) tot zich te nemen. Ook heeft de kliniek een formule bedacht die nauwkeuriger berekent hoeveel vocht je per dag nodig hebt.
Wijnglazen zijn ook belangrijk. Zelfs als je zelf geen wijn drinkt moet je ervoor zorgen dat je ze in huis hebt. En dan moet je ook nog 2 soorten in huis halen. Een wijnglas voor rode wijn is namelijk groter dan een wijnglas voor witte wijn of rosé.
De poot van het wijnglas dient allereerst als handvat. Dit maakt het makkelijk om, zeker de grote 'bellen' uit het assortiment, handig vast te houden. Tevens voorkomt het dat er vette vingers op het glas zichtbaar worden en je glas veranderd in een vet filter.
Met je vingers op de steel en niet bij de kelk, dat is de perfecte manier om een glas wijn te hanteren. De belangrijkste reden om je glas bij de steel vast te houden, is dat hierdoor de wijn niet opgewarmd wordt door de warmte van je handen. Bovendien voorkom je hiermee vette vingers op je glas.
Verschil rode en witte wijnglazen
Rode wijn wordt in een groter en breder glas geschonken dan witte wijn. Dat wordt gedaan omdat rode wijn doorgaans complexer van smaak is dan witte wijn. Bij een wijnglas met wijde opening komt het aroma beter tot zijn recht.
Aantal flessen wijn voor een diner
Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo'n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.
– Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld 1 glas wijn. – Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld 1,5 glas. – Bij een dinertje met 4 gangen, wordt dus gemiddeld 4,5 glas per persoon gedronken. – Tijdens een feestje dat 3 uur duurt, moet je rekenen op 7 drankjes per persoon.
1 Drinks. Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
Momenteel wordt mannen aangeraden niet meer dan vier glazen per dag (telkens ongeveer 175 milliliter) te drinken en vrouwen slechts twee tot drie, wat overeenkomt met één groot glas wijn.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.