Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
In de basis mag u enkel lichtpunten en stopcontacten in de badkamer in zone 3 plaatsen. Dit is de zone die begint op 60 centimeter van een bad of douche en doorloopt tot maximaal drie meter rond deze elementen. In andere zones mag u elektra aansluiten, maar dient u te voldoen aan zeer strenge eisen.
Je moet ze dus voorzien in volumes 2 en 3, zonder specifieke beschermingsgraad (IPXX), maar wel aangesloten op een differentieelschakelaar van 10 mA. Bovendien moeten de stopcontacten gevoed worden op lage spanning. Het reglement schrijft geen specifieke veiligheidsafstand voor tussen een stopcontact en de wastafel.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Ook moet het stopcontact voorzien zijn van een randaarde en aardlekschakelaar.
Zone 2 badkamer
Elektrisch materiaal moet hier voorzien zijn van minimaal IPx4 bescherming. Standaard contactdozen mag je hier niet toepasen. Scheerwandcontactdozen wel, mits deze aan de NEN-EN-IEC 61558-2-5 voldoen en het niet waarschijnlijk is dat ze in contact komen met sproeiwater.
Is uw plafond boven zone 1 hoger dan 225cm (gemeten vanaf de bodem van het bad of de douchebak), dan valt dit ook onder zone 2. Zone 3: Is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van een bad of douchebak.
Wat moet u doen bij kortsluiting door water in het stopcontact? Haal gelijk de stekker van het verlengsnoer uit het stopcontact. Vervolgens moet u de zekering vervangen en schakelt u de apparaten weer aan. Nadat u dat gedaan heeft is het noodzakelijk om de contactdoos van het verlengsnoer goed droog en schoon te maken.
Aantal stopcontacten badkamer
Plaats een dubbel stopcontact aan elke zijde van de wastafel. Eén of twee extra stopcontacten in de muur kunnen zeker geen kwaad.
Daarnaast is er niet een vast aantal stopcontacten dat je nodig hebt in een badkamer. Wel is het aan te raden om aan elke kant van de wastafel een stopcontact te plaatsen. Zo heb je er in ieder geval al twee. Verder hangt het af van je eigen behoeften en hoe groot de ruimte is.
Stopcontact badkamer
Komt het stopcontact in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Dan ben je volgens het AREI verplicht om het stopcontact op minimaal 25 cm hoogte te plaatsen.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Om de droger ook in de badkamer te kunnen zetten, is het ten eerste belangrijk dat er ook een afvoer aanwezig voor de droger. Sommige drogers hebben dit niet nodig, maar veelal is dit een essentieel onderdeel. Net als bij de wasmachine is het voor de droger ook belangrijk dat deze in zone 2 of hoger gemonteerd wordt.
Een lamp met IP44 is waterdicht. Zone 3: Van 60 cm tot 300 cm afstand van douche, bad of wastafel. Deze zone heeft een minimale IP-waarde nodig van 21. Een lamp met IP21 is drupwaterdicht.
Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen natte en droge groepen. De badkamer en de keuken behoorden tot de zogenaamde natte groepen. Alleen de stopcontacten van de droge groepen moesten toen worden beveiligd. Tegenwoordig dient u alle stopcontacten te beveiligen door middel van een aardlekschakelaar.
Rekening houdend met het type en de grootte, wordt de spiegel doorgaans op een hoogte van 2m (vanaf de grond) geplaatst en 35 cm boven de wastafel.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Houd rekening met de breedte van uw bed, om de plaatsing van de stopcontacten te bepalen. Ook is het handig om aan de overkant van het bed contacten te hebben, voor bijvoorbeeld de televisie of de stofzuiger. Vaak vind je ook op de overloop of de gang een stopcontact voor de stofzuiger.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
Plaats stopcontacten niet lager dan 30 cm boven de vloer. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen mogelijk. Met die 30 centimer heb je eigenlijk direct de ideale hoogte van een stopcontact te pakken. Zolang de afstand van de onderkant naar de bovenkant van de plint maar maximaal 25 centimeter is.
Stopcontacten boven het aanrecht voor keukenapparatuur, aanbevolen minimaal 5 stuks: 100–130 cm boven de vloer. Aansluitingen voor aanrechtverlichting: op 135 cm hoogte, onder de bovenste keukenkastjes 165 cm. Aansluiting voor de afzuigkap: 210–215 cm boven de vloer.
Welke verliesstroomschakelaar voor badkamer? In de badkamer gebruik je een 30 mA verliesstroomschakelaar. Dat wordt verplicht door het AREI. Een differentieelschakelaar van 30 mA in de badkamer verhoogt de veiligheid.
In principe is het altijd gevaarlijk als een kind een voorwerp in het stopcontact steekt of lekt met een beker drinken. Je kunt dus nooit de garantie geven dat een stekkerdoos kindveilig is. Wel zijn er stekkerdozen met een speciale beveiliging, waardoor het product minder gevaarlijk is.
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
Meerdere stekkerdozen op elkaar aansluiten
Zeker als het gaat om stekkerdozen. Sommige mensen denken slim te zijn door meerdere stekkerdozen op elkaar aan te sluiten. Het tegendeel is waar. Stroomverdelers zijn niet gemaakt om aan elkaar te koppelen.