Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.
Kardemomzaadjes worden vaak gebruikt om garam masala te maken. Als u niet aan kardemom kunt komen, kunt u ook kruidnagel gebruiken: dit is iets aromatischer dan kardemom, maar lijkt er wel op. Ook kunt u hier kaneelpoeder en nootmuskaat aan toevoegen.
Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) en curry's toegepast. Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten.
Kun je kardemom vervangen door koriander? Je kunt kardemom niet vervangen door verse koriander, maar je kunt wel wegkomen met het gebruik van korianderzaad. Om de integriteit van de smaak van het recept te behouden, begin je met een klein aantal korianderzaadjes en werk je omhoog.
HEEL ERG GEZOND
We mogen gerust zeggen dat kardemom een knetter-gezond kruid is. Zo bevatten de peulen een vrij hoog percentage aan mineralen als ijzer en mangaan. Daarnaast zijn ze rijk aan zink, magnesium, calcium, fosfor en kalium. Ze bevatten ook aardig wat vitaminen, maar ze bevatten vooral erg veel mineralen.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen is kardemom van oudsher in de volksgeneeskunde een middel tegen astma. Dit blijkt ook uit dierproeven.
Kardemom is de gedroogde vrucht van een plant uit Zuid-India. Het zijn peulen met daarin kleine donkere zaadjes. Deze zaadjes hebben een sterke unieke smaak met een intens aromatische geur. De smaak is citroenachtig met een vleug eucalyptus, en het heeft een warme, zoete ondertoon.
Het houdt je maag- en darmstelsel gezond
Net als gemberthee, zorgt kardemomthee ervoor dat je minder last hebt van je maag. Het kalmeert namelijk je maagzuur en laat de vertering sneller lopen. Daarnaast kan kardemom ook maagzweren verminderen en voorkomen, blijkt uit onderzoek.
Gebruikt in hartige en zoete gerechten. Voor kruidenmengsels worden de zaadjes uit de peul gepeuterd en vermalen met andere kruiden. De peul kan ook in zijn geheel worden meegekookt in curries, rijst of indiase theemengsels. Voor een frisse adem sabbelen Indiërs een tijdje op een kardemompeul.
Hoe ruikt het? De smaak en geur zijn intens aromatisch en fris. In de verte heeft het wat weg van citrusvruchten als bergamot, maar heeft ook associaties met mint, kamfer en eucalyptus.
Je vindt kardemom in het kruidenschap van je supermarkt of online, zowel in peulvorm als in gemalen vorm. Voor curry's, stoofgerechten en dergelijke kun je het beste kiezen voor de peulen. Als je iets lekkers gaat bakken of het wil toevoegen aan een drankje, is de gemalen vorm beter geschikt.
Groene kardemom is familie van de gember. Groene kardemom is het bekende broertje van de de zwarte kardemom. De smaak van groene kardemom is te omschrijven als zoet met een hint naar bergamot, citroen en kamfer en de reuk is scherp. Het wordt veel gebruikt in toetjes, koek en gebak.
Kneus je specerijen
Denk bijvoorbeeld aan kardemompeulen, laurierblaadjes, limoenblad, steranijs, jeneverbessen (in de zuurkool) of kaneelstokjes. Om de smaken flink los te laten komen, kun je deze specerijen het beste eerst even kneuzen. Bijvoorbeeld met de platte kant van je mes. Of geef ze een tik in de vijzel.
Kardemom is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie met een heerlijke zoete, frisse geur. Het is niet alleen heel lekker maar ook gezond. Kardemom brengt namelijk de zuurgraad in balans en neutraliseert zo het stimulerende effect van cafeïne.
Het is echt een smaakmaker, geenszins een ingrediënt om zo te eten. Je kunt ook zelf poeder ervan maken. Plet dan de peul met de zijkant van een mes en haal de kleine pitjes eruit, die kun je vervolgens vermalen. Uiteraard kun je kardemon ook gewoon in poedervorm kopen, dat scheelt een extra handeling in de keuken.
Kardemom kan gebruikt worden om de mond en de adem fris te houden, de spijsvertering te bevorderen, depressies tegen te gaan en als afrodisiacum. Het kan ook helpen tegen infecties, kanker, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten.
Komijnzaad, gemalen komijn, Jeera, Djinten – 1/2 theelepel karwijzaad (of 1/4 theelepel karwij- en 1/4 theelepel anijszaad). Verse koriander – verse peterselie, dragon, dille of een combinatie van de drie.
Om steranijs in een recept te vervangen, kun je venkelzaad, gewone anijs of vijfkruidenpoeder gebruiken.
Elles, Fenegriek is geelwortel (koejit). Het is niet te vervangen maar bij elke toko en redelijk gevarieerde supermarkt kan je het kopen. Tip: vervang het zeker niet door saffraan, dan verpest je de soep.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Hoe te gebruiken? De zaadjes in de peulen worden in India gebruikt in sommige currymengsels, maar het is gebruikelijker om de hele peulen mee te laten sudderen in stoofpotjes. Voor het serveren er wel even uithalen. Droog en donker jaren te bewaren.
Kruidnagel verbetert de spijsvertering, kalmeert de maag en helpt bij maagdarmklachten zoals winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel. Met name de oliebestanddelen in kruidnagel werken pijnstillend en ontstekingsremmend en hebben antimicrobiële activiteit tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.