Gaba is een belangrijke remmende neurotransmitter die kan helpen bij een goede nachtrust en het verlagen van stress- en angstgevoelens. GABA wordt door de
GABA wordt veelal gebruikt voor het verminderen van angst, het verbeteren van de gemoedstoestand, verminderen van het Pre Menstrueel Syndroom (PMS) en bij het behandelen van ADHD. GABA wordt ook ingezet bij andere neuropsychiatrische aandoeningen zoals stress, epilepsie en slaapstoornissen.
Stress, angst en vergelijkbare klachten zijn misschien wel de meest gehoorde symptomen van een GABA-tekort. Door een tekort aan GABA raken we snel overprikkeld, angstig, onrustig en gespannen. Dit is te verklaren aan de hand van de overactiviteit in ons brein die niet geremd kan worden.
GABA is een lichaamseigen stof en wordt in de hersenen geproduceerd vanuit glutamaat. De belangrijkste functie van GABA is om de activiteit van zenuwen in het zenuwstelsel te verminderen. Het spreekt voor zich dat dit essentieel is voor een goede (en diepe) slaap.
GABA dosering
We raden je altijd aan zo laag mogelijk te beginnen en geleidelijk meer te gebruiken wanneer je geen effect voelt. Voor slaap, stress en angst: begin met 200mg 1 uur voor het slapen gaan.
Er bestaan GABA-tabletten op de markt, maar als je darmen hun werk goed doen, kun je die niet opnemen. GABA is namelijk te groot om als geheel door de darmwand te worden opgenomen. Bummer. Via je mondslijmvlies wordt GABA beter opgenomen; neem dus liever een zuigtablet dan een capsule.
Bij Bodystore hebben we Gaba van verschillende merken waaronder de Gaba van Now. Onze topper is NOW Foods GABA 500mg. Bestel je Gaba vandaag nog bij Bodystore. Als je op werkdagen voor 21.00 uur bestelt, dan heb je je bestelling de volgende al dag in huis.
Brain Food zoals kip, zeevruchten, peulvruchten, amandelen, avocado's en bananen zit boordevol aminozuren, waaruit je hersenen dopamine kunnen aanmaken.
Een GABA supplement, zoals GABA-plus, is te gebruiken bij innerlijke onrust en als je snel geïrriteerd bent. Dit voedingssupplement zou een natuurlijke en gezonde nachtrust bevorderen en zorgen voor een ontspannen gevoel. Ook zorgt het voor een normale werking van het zenuwstelsel en geval het vitamine B1 en B6.
We noemen GABA dan ook wel een inhiberende neurotransmitter. Deze remmende functie heeft een breed scala aan kalmerende effecten op lichaam en geest. Ongezonde voeding, stress, drugs, medicijnen, maar ook verouderen, maakt dat we op den duur steeds minder van gamma-aminoboterzuur aanmaken.
GABA kan zowel door het eigen lichaam worden aangemaakt (endogene productie) als via de voeding worden ingenomen. GABA wordt onder invloed van het enzym glutamaatdecarboxylase, met als cofactor vitamine B6 (pyridoxaal-5-fosfaat), gesynthetiseerd uit het niet-essentiële aminozuur glutamaat.
In theorie kan Ashwagandha, door de kalmerende effecten, additieve zenuwdepressie veroorzaken als het wordt gecombineerd met bijvoorbeeld anesthesie of andere kalmerende middelen. Zo laat in vitro onderzoek zien dat Ashwagandha de GABA bindt en de binding van flunitrazepam aan de GABA-receptor versterkt.
Gabapentine is een anti-epilepticum dat wat de structuur betreft verwant is aan de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA), de belangrijkste remmende neurotransmitter van het centrale zenuwstelsel.
GABA wordt in de hersenen geproduceerd vanuit glutamaat. Glutamaat is een zout dat van glutaminezuur afstamt. Glutaminezuur komt in het lichaam voor als aminozuur, een bouwstof waaruit eiwitten worden gemaakt. De productie van GABA komt tot stand met behulp van vitamine B6 en het enzym GAD.
Het is al decennia bekend dat 5-HTP helpt tegen (majeure) depressies, onder meer depressie met daarbij onrust en/of snelle geïrriteerdheid. 5-HTP is bij een eerste depressie even effectief als de SSRI (serotonineheropnameremmer) fluoxetine. Bij liefdesverdriet helpt 5-HTP de eerste weken beter door te komen.
5-HTP is een voorloper van serotonine en wordt door het lichaam gemaakt via L-tryptofaan. Het wordt vervolgens omgezet in serotonine. 5-HTP werkt beter dan L-tryptofaan, omdat het de bloed-hersenbarrière makkelijker overbrugt [1]. Serotonine regelt signalen tussen hersencellen en reguleert de gemoedstoestand en gedrag.
Neurotransmitters en depressie
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Het gelukshormoon: chocolade maakt je blij!
Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, een bekende stof die je een geluksgevoel geeft.
De zes boodschapperstofjes en neurotransmitters dopamine, serotonine, oxytocine, adrenaline/noradrenaline, endorfine en fenylethylamine worden “gelukshormonen” genoemd.
Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend stimulerende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasme en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.
Levensstijl speelt daarnaast ook een grote rol bij een dopamine tekort: Zo is alcoholverslaving één van de oorzaken die leidt tot verslechtering van dopaminewaarden in het brein. Maar ook bepaalde drugs en medicatie kunnen de dopamine-activiteit in het brein afremmen.
GABA-receptoren zijn ionotrope receptoren die ionkanalen vormen voor het doorlaten van chloride-ionen als ze door GABA geactiveerd worden. Ze bevinden zich op het postsynaptische celmembraan van de synaptische spleten tussen zenuwcellen.
Stimulerende en remmende neurotransmitters
GABA is een aminozuur (bouwstof van alle eiwitten) dat veelal voorkomt in micro-organismen, planten en gewervelde dieren. Het staat bekend als één van de belangrijkste neurotransmitters in ons centrale zenuwstelsel.