HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Nee, je krijgt geen soa van een wc-bril. Je krijgt ook geen hiv van op een wc zitten.
FABEL: Je kunt een soa krijgen door op een vieze wc-bril te gaan zitten. FEIT: Een soa is alleen overdraagbaar via contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen.
Je kan Chlamydia oplopen door een vieze wc-bril.
Chlamydia kan je alleen doorgeven via slijmvliezen. Dit kan via de vagina, penis, anus en keel. Als je op een wc bril zit, raakt dit alleen je huid, er is geen sprake van slijmvliezen. Daarnaast overleeft een soa maar heel kort buiten het lichaam.
Jullie kunnen elkaar steeds opnieuw een soa geven
Dan weet je nooit zeker of je allebei geen soa hebt uit de tijd voordat jullie elkaar kenden. Je kunt namelijk ook een soa hebben als je geen klachten hebt.
Soa worden vooral overgedragen via sperma, bloed of vaginaal vocht en bij contact tussen de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond. Sommige soa zijn, zonder seks, overdraagbaar via bloed, bijvoorbeeld via een onhygiënisch uitgevoerde tatoeage of piercing.
Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
SOA worden overgebracht door geslachtsgemeenschap, maar ook door seksuele contacten via de mond, door anale contacten of contacten met lichaamsvloeistoffen zoals sperma, speeksel, bloed en vaginale afscheiding. Slechts enkele SOA zijn overdraagbaar via huidcontact.
Een SOA als chlamydia, mycoplasma of gonorroe kan 'opstijgen' naar het kleine bekken en daar een ontsteking van de eileider(s) veroorzaken. Soms kan een vrouw daar pijn van hebben, en/of koorts krijgen, maar het kan ook zonder klachten (subklinisch) verlopen. In zo'n ontstoken eileider kunnen verklevingen ontstaan.
Soa's veroorzaakt door een bacterie, zoals chlamydia, gonorroe en syfilis, zijn relatief gemakkelijk te behandelen. Meestal volstaat een antibiotica kuur.
Chlamydia kan buiten het lichaam maar kort overleven. Chlamydia oplopen van de wc-bril, zal dan ook niet gebeuren. Wel kan je chlamydia krijgen via overdracht van lichaamsvocht (sperma, voorvocht, urine, vaginaal vocht). Het gezamenlijk gebruik van seks-speeltjes kan bijvoorbeeld ook tot een besmetting leiden.
Wc-papier trekt meer ziektekiemen aan
Onderzoek van The Sun heeft namelijk uitgewezen dat het bedekken van de toiletbril met wc-papier er juist voor zorgt dat er méér ziektekiemen worden aangetrokken.
Het aantal bacteriën op een wc-bril is over het algemeen kleiner dan dat op de kraan en de deurknop van de wc. De kans een ziekte van een vuile toiletbril op te lopen is nagenoeg nihil. Volgens de toiletetiquette hoort de wc-deksel gesloten te zijn als het toilet niet in gebruik is.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Enkele soa kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet of niet op tijd worden behandeld. Zo kan een onbehandelde syfilisinfectie schade toebrengen aan de organen. Vrouwen met chlamydia of gonorroe lopen een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Met een soa-test weet je of je een soa hebt. Soms kan een soa erge klachten of problemen geven. Dan is het belangrijk om snel een behandeling te krijgen.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Vrouwen met chlamydia merken soms de volgende soa symptomen:
Meer of andere vaginale afscheiding dan gewoonlijk (bijvoorbeeld de kleur, geur en/of structuur die anders is dan normaal) Bloedverlies uit de vagina na seks. Bloedverlies tussen de menstruaties door. (Buik)pijn tijdens de seks.
Misschien denk je: waarom krijg ik niet meteen een behandeling zonder test? Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken.
Wanneer kun je weer seks hebben na chlamydia? 7 dagen nadat je de eerste pil hebt geslikt kun je de chlamydia niet meer aan anderen geven. Heb dus geen seks in deze week.
Toiletbril: geef bacteriën geen kans
Daarom is regelmatig onderhoud van de toiletzitting cruciaal. Schoonmaakfrequentie is ongetwijfeld een persoonlijke kwestie van elk huishouden, maar het is aan te raden om de wc-bril echt elke dag schoon te maken.
Hoe lang een wc bril meegaat, is eigenlijk niets over te zeggen. Ze kunnen tientallen jaren meegaan, maar ook door een ongelukje plotseling stukgaan. Daarnaast is het zo dat er door plasspetters gele aanslag kan vormen aan de onderkant van de bril die je er niet meer afkrijgt met poetsen.