Een troubadour is een Middeleeuwse kunstenaar. Ze waren een soort mengvorm van muzikanten en dichters. Ze componeerden liederen en droegen die voor. Hierbij begeleidden ze zichzelf op een muziekinstrument, vaak een snaarinstrument.
Een troubadour is van oorsprong een middeleeuwse kunstenaar, vooral begaafd als muzikant-dichter. Een trouvère is een vergelijkbare artiest. Ze waren actief in het Franse taalgebied. Het woord troubadour is afgeleid van het Occitaanse woord "trobar", dat 'vinden' of 'bedenken' betekent (vr: trobairitz).
Voor het inhuren van een zanger gitarist (troubadour) is dat meestal tussen de € 50,- en € 150,-. Bovenop de werkelijke waarde van het optreden, tenzij de muzikant korting geeft aan het bureau.
als synoniem van een ander trefwoord: minstreel (zn) : dichter, minnezanger, speelman, troubadour, zanger.
middeleeuws minnedichter, -zanger, een zingende en componerende dichter in Zuid-Frankrijk in 12e en 13e eeuw. Troubadours waren of van ade, of verbleven, wanneer ze uit de gelederen van het volk kwamen, lange tijd achtereen aan hetzelfde hof.
De minstreel zong liederen, maakte muziek en poëzie, vertelde verhalen, veelal over actuele gebeurtenissen en personen, en voerde ook andere kunsten uit. Onderling vochten de minstrelen soms verbale duels uit. Minstrelen componeerden zelf of brachten composities van anderen of volksliederen.
In 2010 verschijnt, ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag, haar eerste dvd Mijn liedjes, mijn leven met een bonus-cd die niet eerder uitgebracht materiaal zal bevatten. Lenny is woonachtig in het Brabantse Nederwetten in de buurt van Nuenen in de regio Eindhoven.
De teksten van liedjes van de troubadours gingen vooral over thema's zoals ridderlijkheid en hoofse liefde. Veel liedjes hadden een getrouwde minnaar als onderwerp, waarschijnlijk door het overvloed aan gearrangeerde huwelijken in die tijd.
Van de 16 deelnemende landen wonnen: Frankrijk (Frida Boccara met Un jour, un enfant), Verenigd Koninkrijk (Lulu met Boom bang-a-bang), Nederland (Lenny Kuhr met De troubadour) en gastland Spanje (Salomé met Vivo cantando).
Al in 1956, het Eurovisie Songfestival werd toen voor het eerst gehouden, deed Nederland mee aan het jaarlijkse liedjesfestijn. De eerste editie van het Eurovisie Songfestival werd door Zwitserland gewonnen. Een jaar later mochten we in Nederland hard juichen. In totaal wonnen we vijf keer.
Het Eurovisiesongfestival is zeven keer gewonnen door Ierland, dat daarmee recordhouder is. Zweden won zes keer. Frankrijk, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk wonnen elk vijf keer. België won het festival in 1986, met J'aime la vie van Sandra Kim.
Italië was vorig jaar met de band Måneskin de grote winnaar in Rotterdam, wat betekent dat het Zuid-Europese land dit jaar gastland is. Zeventien steden hadden interesse om het muziekfestijn te huisvesten. Uiteindelijk is Turijn als winnende stad uit de bus gekomen en in evenementenhal Pala Olimpico gaat het gebeuren.
List overleed op 25 maart 2020 op 78-jarige leeftijd in haar slaap in haar woonplaats Soest.
List leed aan een vorm van dementie, als gevolg van hersenletsel uit het verleden waardoor littekenweefsel ontstond. In 2017 beëindigde ze om die reden haar carrière. In oktober van dat jaar ging de musical Liesbeth List in première over haar leven en werk.
Ook was Liesbeth List te zien in musicals, zoals Eindeloos in 1997 en Piaf in 1999. In die laatste productie speelde ze de titelrol van de legendarische Franse zangeres Edith Piaf. Tien jaar later speelde ze opnieuw Piaf, maar dan op latere leeftijd.
De Nederlandse inzending S10 mocht als 11e op, na het verrassende Spanje en vóór publieksfavoriet Oekraïne. Niet de voordeligste positie om te starten dus, maar Stien den Hollander liet zich niet van de wijs brengen en raakte bij iedereen in de zaal de gevoelige snaar met haar Nederlandse nummer 'De Diepte'.