De evenaar dient als referentie (nul graden NB/ZB) voor het aangeven van de geografische breedte van een positie. De polen liggen daarbij op 90° NB/ZB. De evenaar is 40 075 016,6856 m lang.
Ja, op een plaats op de evenaar duurt een nacht altijd 12 uur (en de dag dus ook). Waarom verschilt de lengte van de nachten op andere plaatsen op de aarde? Dat komt omdat de aarde niet 'recht' staat. Met zo'n 23,5 graden 'leunt' het noordelijk halfrond in de winter achterover.
De Evenaar is de bekendste breedtegraad (0° Noorder- en Zuiderbreedte) hij scheidt het noordelijk en het zuidelijk halfrond. Andere bekende breedtegraden zijn de Kreeftskeerkring 23°27' (23½°) Noorderbreedte (NB) en de Steenbokskeerkring 23°27' (23½°) Zuiderbreedte (ZB) .
Dichter bij de evenaar is het verschil in weer van de verschillende seizoenen steeds minder duidelijk. Hoe dichter een land bij de evenaar ligt, hoe warmer het is en hoe meer zon er schijnt. Er is hooguit sprake van een natte periode en een droge periode.
Omdat de aarde rond is, schijnen de zonnestralen op een bol oppervlak. Hier bij de Evenaar schijnen de zonnestralen loodrecht op het aardoppervlak. En in Noord-Europa schijnen de zonnestralen schuin op het aardoppervlak.
Ojmjakon, Rusland (-67,8°C)
Een van de koudste bewoonde plekken is te vinden in het verre oosten van Rusland. Ojmjakon telt bijna 500 vaste inwoners die dagelijks te maken krijgen met erbarmelijke temperaturen. In het dorp daalde de temperatuur op 6 februari 1933 naar maar liefst -67,8 graden.
Het is moeilijk om te geloven, maar het allerdroogste gebied ter wereld ligt in het zuidpoolgebied. De Droge Valleien van McMurdo vormen een reeks sneeuw- en ijsvrije valleien in Victorialand op Antarctica.
Aan de andere kant van de aarde, gezien vanaf Nederland en België, ligt vooral veel water. Als je een tunnel zou graven naar de andere kant van de aardbol, dan zou je niet uitkomen in Australië zoals veel mensen denken, maar ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland in de Grote Oceaan.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.
Reacties. Een graad komt overeen met een afstand van ongeveer 111 km.
Centrale VS, Zuid-Europa, Noord-Japan, Korea, Centraal-China.
Nederland ligt 5.809,94 km ten noorden van de evenaar en ligt dus op het noordelijk halfrond.
Langste dag 2022 (21 Juni)
Het centrale moment daarin is de langste dag van het jaar: 21 juni. Op diverse plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland wordt deze dag uitbundig gevierd. In elk van de Noordelijke landen hebben ze een aparte benaming voor de langste dag en ook het vieren geschiedt soms op verschillende momenten.
Hoe dichter bij de Noordpool, hoe langer het in de zomer licht blijft. Echt 24 uur licht blijft het alleen vlak bij en ten noorden van de poolcirkel. Hoe verder je van de poolcirkel af bent, des te langer de nacht is. Dat verklaart ook het verschil tussen het noorden en zuiden van ons land.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur. En dat gebeurt vier keer per jaar (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december). Want België behoort strikt genomen tot de tijdzone van Greenwich.
De zee in. Als je in Nederland begint met graven, kom je aan de andere kant van de wereld in de zee uit. Maar als je in Spanje begint, kom je wel in een ander land uit: Nieuw-Zeeland!
Mocht je je afvragen wat er aan de andere kant van Nederland ligt, moeten we je toch teleurstellen. Je komt niet uit in Australië, zoals je misschien zou denken, maar in de Grote Oceaan. Ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland om precies te zijn.
In de gebieden rond de evenaar verloopt de zonsondergang het snelst. In iets meer dan twee minuten is de klus geklaard. Het gevolg is dat het in die gebieden heel snel donker wordt: het "vallen" van de nacht. Naarmate we hogere breedtegraden opzoeken, wordt het verschil tussen de seizoenen duidelijk.
Zuid-oost Spanje, maar ook de noordelijke kusten van zowel de Zwarte als de Kaspische Zee zijn de droogste regio's van Europa, gevolgd door het noordelijkste gedeelte van Noorwegen en enkele gebieden in Zuid-Oost Europa.
Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
Boven de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is het eigenlijk géén weer. Het is er de ene dag warmer dan de andere, dat wel, maar een inktzwarte regenwolk moet er een attractie van formaat zijn. In de Atacama-woestijn regent het namelijk nooit. Of beter gezegd: bijna nooit.