Hoe vaak eet je op een dag? Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Wat blijkt? Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Door het aantal eetmomenten per dag te beperken tot 3 uitgebalanceerde en eiwitrijke maaltijden, zal men minder calorieën innemen en hierdoor leververvetting en de ontwikkeling van buikvet tegengaan. Tegelijkertijd zal men met 3 maaltijden per dag de spiermassa en de hormoonbalans op peil houden of brengen.
Als je te lang niet eet dan zakt je bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel onstabiel is dan zul je meer vet opslaan dan wanneer je een stabiele bloedsuikergehalte hebt. Vaker eten op een dag resulteert uiteindelijk in minder vetopslag en een hogere vetverbranding.
Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.
Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje.
Het OMAD dieet staat voor One Meal a Day (één maaltijd per dag), ook wel bekend als een extreme vorm van intermittent fasting. Met het OMAD dieet eet je slechts één uur per dag een maaltijd en doe je de overige 23 uur van de dag aan vasten.
Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit. Op www.voedingscentrum.nl lees je meer over gezonde voeding en hoeveelheden.
Wanneer je 24 uur niks gegeten hebt, zal de voorraad glycogeen op zijn. Het lichaam gaat er dan alles aan doen om weer glucose aan te maken en gaat dan over op de lichamelijke reserves. Deze toestand wordt ketose genoemd.
Gezondheidsvoordelen. Een slankere lijn is niet het enige voordeel van 16 uur vasten per dag. Ook je gezondheid vaart er wel bij. Uit verschillende studies blijkt dat vasten een gunstig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
Een eetpatroon is een dagelijks schema met vaste tijden waarop gegeten wordt. Een goed eetpatroon bestaat uit het ontbijt, de lunch, en het diner. Het ontbijt in de morgen, de lunch in de middag en het diner in de avond. De tijden zullen per persoon verschillen aangezien niet iedereen dezelfde dagindeling heeft.
Ontbijt: Havermoutpap van 250ml melk, 40g havermout, een banaan en een beetje kaneel. Lunch: Twee volkoren boterhammen met daarop een omelet van 2 eieren met veel groenten naar keuze. Warme maaltijd: Quinoa met rucola en Parmezaanse kaas. Tussendoor: Twee droge rijstwafels en een stuk fruit naar keuze.
Een volwassen vrouw heeft nood aan 1800 tot 2200 kcal per dag. Voor een man is dat 2400 tot 2600 kcal. Als je weinig beweegt zal je behoefte natuurlijk lager liggen dan als je twee uur sport elke dag. Er bestaan bovendien ook uitzonderingen.
Een paar kilo's lichter door te vasten
Wie vast, krijgt over een periode van 24 uur gemiddeld minder calorieën binnen. Minder calorieën zorgt op termijn voor minder lichaamsvet. En dat betekent natuurlijk gewichtsverlies. Als je door de dag wat minder eet, heb je hetzelfde resultaat.
Overslaan van het ontbijt of pas laat op de dag starten met eten, zou het risico op aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, diabetes en obesitas verhogen volgens een recente studie. Het onderzoek suggereert dat het tijdstip waarop we eten net zo belangrijk is als wát we eten.
Voor je gezondheid is het dus niet noodzakelijk om drie maaltijden per dag te eten of zeer regelmatig te eten. Het lijkt er vooral om te gaan dat je gezonde eetgewoonten hebt en aan de aanbevolen kilocalorieën komt. Heb je een gezond gewicht, dan ligt deze aanbeveling voor mannen op 2.500 en voor vrouwen op 2.000.
Het wordt aangeraden om 3 maaltijden per dag te eten tussen de 400 en 600 calorieën. Je kan het beste ontbijten om 7.11 uur, lunchen om 12.38 uur en warm eten om 18.14 uur. Het is natuurlijk logisch dat niet iedereen stipt op deze uren gaat eten, maar probeer rond deze tijdstippen wel aan tafel te zitten.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
“Eet zo'n 3 uur voor je gaat slapen. Je lichaam heeft tijd om het eten te verteren.” Alissa Rumsey, schrijver van Three Steps to a Healthier You, zegt dat het goed is om 4 tot 4 uur tussen je maaltijden te laten.