Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd.
Beluchter afvoer: hoe werkt dit? Hoe werkt de beluchting van een afvoer precies? Wanneer je een pvc-beluchter of een ander soort beluchter op je riool plaatst, wordt de afvoer afgesloten met een klepje. is er sprake van onderdruk in het riool, dan opent het klepje zich en wordt de lucht door het riool gezogen.
Beluchting van de huisriolering is nodig om vacuümtrekken te voorkomen. Bij doortrekken van het toilet of het leeglopen van het bad worden stanksloten of sifons leeg getrokken als de beluchting niet in orde is. Hierdoor komt rioollucht in de woning vrij.
Een ontluchter of beluchter is aanwezig op de riolering wegens mogelijke onder of overdruk. Bij verkeerde of ontbreken van beluchting of ontluchting kan er slecht spoelen afvoeren ontstaan en stank door droge sifons. Sifons worden door onderdruk of bovendruk leeg getrokken of geblazen met stankoverlast tot gevolg.
De straatleidingen lopen leeg en zuigen het water van jouw waterleidingnetwerk leeg, en dus ook dat van de wasmachinekraan. Dit water van de wasmachine en de vaatwasser kan dan in het drinkwaterleidingnet belanden. Om dit te voorkomen is een beluchter uitgevonden die wordt toegevoegd aan een wasmachinekraan.
Zonder goede luchtstroom is de luchtvochtigheid vaak erg hoog, wat kan leiden tot bijvoorbeeld schimmelvorming. Om onnodige gezondheidsklachten te voorkomen en schimmel en vocht in uw pand tegen te gaan, is een goede dakdoorvoer voor ontluchting dan ook eigenlijk onmisbaar!
De buitenriolering voert zowel afval- als regenwater af. De hoeveelheden wisselen continu, waardoor de waterstand in het riool steeds stijgt of daalt. Hierdoor verdringt het systeem lucht en zuigt het lucht aan. Daarom moet de riolering kunnen be- en ontluchten.
Om een juiste beluchting te krijgen moet deze minimaal dezelfde diameter als de grootste afvoerbuis. Heeft bijvoorbeeld de toilet een afvoerbuis met diameter 110 mm dan moet de beluchter dit minimaal ook hebben.
Eigenlijk is het een rioleringspijp die langs al uw sanitair loopt, waarbij het eindpunt in het dak of onder de dakpannen zit verwerkt. De ontluchtingspijp zit vaak hoog om nare geuren te voorkomen.
Het systeem gaat lucht halen op plekken in het systeem waar de minste weerstand is – meestal is dit de wastafel. Om te voorkomen dat dit gebeurt, en dat er vervelend geborrel ontstaat, wordt er gebruik gemaakt van een sifon met beluchter.
Een beluchterkraan (ook wel wasmachinekraan genoemd) zorgt voor het beveiligen van het drinkwater. Wanneer er ergens in uw buurt een waterleiding kapot gaat, zal er onderdruk in het waterleidingnetwerk onder uw huis ontstaan.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.
Met een ontluchter voegt u een klepje toe aan de afvoer. Zodra er sprake is van onderdruk in het riool, zal het klepje zich openen. Er wordt hierbij lucht vanuit uw woning naar het riool gezogen. Zodra de onderdruk verholpen is, zal het klepje zich automatisch sluiten.
Een ontluchter is een hulpmiddel dat de lucht uit een leiding kan laten ontsnappen. De ontluchter is vooral bekend bij radiatoren voor de centrale verwarming die ontlucht kunnen worden als er borrelende geluiden optreden (lucht in de radiator vertraagt het opwarmen ervan; waar lucht is kan geen heet water zijn).
Omschrijving PVC beluchter
Deze PVC beluchter zorgt voor het beluchten van afvoerleidingen binnenshuis en gaat het vacuüm trekken in de afvoerbuis tegen, zodat stankafsluiters en/of sifons niet leeg gezogen worden en er dus geen stankoverlast ontstaat.
Beluchters kunnen kapot gaan en dan moet je deze vervangen. Membraan dat erin zit droogt uit en scheurt dan, maar dat ruik je ter plekke vanwege ontbreken van een sifon op de standleiding. Een beluchter moet theoretisch even groot zijn als de te beluchten leiding om zuigerwerking tegen te gaan.
Het afvoeren van water door het riool zorgt ervoor dat er op zo'n moment lucht uit de riolering wordt gedrukt. Bij een hevige regenval of wanneer een deel van het riool is dichtgeslibd, kan het voorkomen dat deze lucht niet op de gebruikelijke methode kan worden weggevoerd.
Ontluchting van het riool
De lucht wordt onttrokken aan de beluchting van de ontluchtingspijp en zorgt ervoor dat uw afvalwater verplaatst wordt naar het hoofdriool. Wanneer deze pijp afgesloten is, zal het riool de lucht onttrekken aan afvoeropeningen die zich in de woning bevinden.
Dit doet u simpelweg met behulp van het ontluchtingskraantje van een radiator. Hiermee verwijdert u echter alleen de lucht uit de verwarmingsinstallatie. Wanneer er lucht in de waterleiding zit, heeft dit geen zin. Helaas is het ontluchten van een waterleiding niet zo simpel als het ontluchten van een verwarming.
Er bestaat geen beperking op het maximum aantal bochten voor een aansluitleiding. Dit aantal bepaalt echter wel de te voorziene diameter van de buis (deze diameter hangt tevens af van de helling en de ontwikkelde lengte van de buis, alsook van het al dan niet aanwezig zijn van een kopverluchting).
Het werkingsprincipe van een automatische ontluchter is zeer eenvoudig. Een vlotter die op het waterniveau drijft, houdt een afsluiter gesloten. Wanneer er zich in de vlotterkamer lucht verzamelt, daalt het waterniveau en zal het ontluchtingsventiel openen. De verzamelde lucht zal nu ontsnappen.
Rioolucht in het hele huis
Dan is er misschien iets mis met de ontluchting van het toilet, van de kruipruimte of de kelder. Een andere mogelijkheid is dat de riolering onder de woning verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Ook een bubbelende, borrelende afvoer kan wijzen op problemen met de ontluchting.
Over het algemeen is het reinigen van het riool alleen nodig bij een verstopping. Bij een gemiddeld huishouden is dit ongeveer één keer in de drie jaar. Bij een gemiddeld huishouden is het preventief reinigen van het riool dan ook niet nodig.
Lucht in de afvoerbuizen door een verstoorde ontluchting
Om water af te voeren heeft elk riool namelijk een ontluchtingskanaal nodig, want afvalwater kan niet wegstromen zonder genoeg lucht. Een ontluchtingskanaal zorgt voor verse lucht in de leidingen en voert vieze geurtjes af.