Je mag in een park een klein feest geven. Denk bijvoorbeeld aan een barbecue of een picknick. In de meeste parken geldt een alcoholverbod bij bijvoorbeeld een bbq/buurtfeestje. Wil je in een park een groter feest geven, bijvoorbeeld met alcoholische drank tegen betaling, (versterkt) geluid of veel mensen?
De gemeente geeft aan dat je in principe overal mag barbecueën 'zolang je geen overlast of gevaar veroorzaakt'.
Mag je barbecueën op je balkon of terras? Check voor je gaat barbecueën op je balkon eerst even het huishoudelijke reglement van de VvE of de huisregels van je huurbaas. Er is geen wet die barbecueën op een balkon verbiedt maar de meeste VvE's hebben in het reglement duidelijk vermeld wat wel en niet mag.
Er staat niets in. Staat er niets in het reglement dan mag je in principe wel barbecueën op je terras. Gebruik in dat geval wel een elektrische barbecue of een barbecue met houtskool.
Barbecueën staat voor zomers genieten, maar heeft helaas ook een keerzijde. Tijdens het barbecueën ontstaan schadelijke stoffen, namelijk fijn stof, maar ook PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die kankerverwekkend zijn.
Maar over het algemeen kunnen we wel een richtlijn aangeven. Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes.
ð Een handige vuistregel om aan te houden bij een BBQ is ongeveer 400 gram vlees/vis per persoon (ongebakken gewicht). Bedenk je hierbij ook dat het gewicht van bijvoorbeeld botten in vlees komt te vervallen. Voor drankjes kun je de vuistregel nemen van ongeveer twee drankjes per persoon per uur.
Kan je BBQ'en in de regen? Natuurlijk kun je barbecueën in de regen, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om je houtskool te beschermen tegen nat worden. Dit kun je doen door een deksel te gebruiken of de houtskool op een droge plek te leggen.
Een gietijzeren pan is een zware, duurzame pan gemaakt van gietijzer die geschikt is voor gebruik op de barbecue. Het voordeel van een gietijzeren pan is dat het de warmte goed vasthoudt en gelijkmatig verdeelt, waardoor het ideaal is voor het grillen van vlees, groenten en andere gerechten.
Gebruik bruine eco-aanmaakblokjes
Bruine aanmaakblokjes zijn geurloos en niet giftig. Leg ze altijd bovenop de kokosbriketten of het gezuiverd houtskool voor een optimaal resultaat zónder onnodige rookvorming.
Met open vuur wordt elk voorwerp bedoeld dat gloeit of een vlam heeft. Voorbeelden zijn sigaret, aansteker, lasapparaat, snijbrander enz. Verbodsborden hebben een rode rand en een zwart pictogram op een witte achtergrond.
Maandag t/m Donderdag € 39,99 p.p.Vrijdag t/m Zondag € 43,99 p.p.Kids 4 t/m 7 jaar € 9,50 p.p.Kids 8 t/m 12 jaar € 12,50 p.p.
De beste manier om je barbecue af te laten koelen is door alle luchtroosters dicht te draaien en te wachten. Op deze manier krijgen de kolen of briketten namelijk geen zuurstof meer en zullen deze langzaam uitgaan. Houd er rekening mee dat dit proces echt wel een tijdje kan duren.
Gebruik houtskool! – hierdoor bereikt je BBQ sneller hoge temperaturen. Begin 30 à 60 minuten van te voren met het aansteken van de BBQ – hierdoor hebben de kolen en briketten genoeg tijd om heet te worden.
Klaar met barbecueën en vlees over? Als het niet te lang buiten de koeling heeft gestaan, kun je het prima invriezen.
Een vuurkorf stoot per kilo hout ongeveer evenveel fijnstof uit als een vrachtwagen tijdens een rit van 3000 km (Bron: GGD). Een gasbarbecue is minder vervuilend dan een houtskoolbarbecue. Nog beter is een solarbarbecue, een barbecue op zonne-energie.
Reken op zo'n 400 gram BBQ-vlees per persoon. Als er ook vis de BBQ opgaat of als er veel BBQ-bijgerechten zijn, pas de hoeveelheid BBQ-vlees per persoon dan naar beneden aan.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon. Afhankelijk van het soort vlees (of vis / vega) wat je inkoopt komt dit neer op 3 tot 4 stuks per persoon.
Bij grote stukken vlees die lekker zijn op de BBQ, kun je bijvoorbeeld denken aan een bavette, côte de boeuf, entrecôte of picanha (rundvlees), maar ook varkensschouder en spareribs (varkensvlees) zijn top van de barbecue. Kies bij voorkeur een groot stuk vlees veel vet in zich heeft.
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter of een portie binnen een diner met meerdere gangen 150 gram.Stevige eters of een kogelbiefstuk als enige gang – 250 gram. U moet het zo zien: Biefstuk is in de Nederlandse keuken één van de meest nobele stukjes vlees.
Nu je meer weet over de verschillende soorten vlees, is het makkelijker om in te schatten hoeveel je per persoon moet kopen. Het verlossende antwoord is, hou rekening met 200 en 250 gram aan vlees per persoon wat je moet kopen. Wij rekenen altijd met 800 gram minus 250 gram vlees per persoon voor een hele maaltijd.