Het verdwijnt bij meer dan 90 procent van de zuigelingen spontaan na 12 tot 14 maanden. Regurgitatie moet dus niet behandeld worden. Gastro-oesofageale reflux (GOR) is de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm met of zonder regurgitatie en spugen.
Na de behandeling heeft uw baby de tijd nodig om weer in een nieuw optimaal evenwicht te komen. De volgende behandeling vindt daarom meestal plaats tussen de 2-3 weken, afhankelijk van de soort en ernst van de klachten bij uw kind.
Hetzelfde geldt voor osteopathie: dat kan absoluut geen kwaad en is net als acupunctuur ook geschikt bij een gecompliceerde zwangerschap”, zegt Gea Reussing, verloskundige bij Verloskundigenpraktijk NOP in Emmeloord. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van een klacht en ziet daarbij het lichaam als een geheel.
Een osteopaat zoekt naar bewegingsblokkades die aan de oorzaak van je klachten liggen. Via zachte handbewegingen probeert een osteopaat het evenwicht in je lichaam terug te herstellen. Osteopaten behandelen je klachten via verschillende systemen: het osteo-articulair systeem met beenderen, gewrichten en spieren.
Gemiddeld is na vier behandelingen uw klacht verholpen of is een duidelijke verbetering vast te stellen. Soms is dit na de eerste behandeling al het geval en soms duurt het traject wat langer. Mocht er geen verbetering optreden dan zal uw therapeut u andere mogelijkheden voorstellen.
'Het kleine aantal betrouwbare wetenschappelijke studies toont aan dat chiropraxie en osteopathie alleen lage rug- of nekpijn verlichten', stellen de onderzoekers. 'Voor andere klachten - zoals chronische vermoeidheid, astma of reflux bij baby's - is niet bewezen dat de therapieën werken.
Osteopathie werkt op de doorstroming van je hele lichaam. Door vooral na de behandeling 1 of 2 glazen water te drinken, bevorder je het effect van de behandeling omdat water een positieve invloed heeft op je lichamelijke herstel.
De kosten worden onder andere bepaald door de tijd die de osteopaat met u bezig is. Een eerste consult duurt meestal ongeveer 45-60 minuten en kost € 100,=; een vervolgconsult duurt vaak wat korter (ongeveer 30-45 minuten) en kost € 85,=.
Het is het beste om de dag van de behandeling enige rust in acht te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet. Na de behandeling heeft het lichaam energie en tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Gemiddeld liggen de kosten voor een consult rond de 90 euro voor 50 tot 60 minuten. Vaak is er ook een optie om een korter consult te krijgen, bijvoorbeeld van 30 minuten. Het tarief voor zo'n kort consult ligt meestal tussen de 40 en 60 euro.
Reflux kan erger worden door andere klachten, zoals spruw, darmkrampen, verstopping of een oorontsteking. Wat kan ik zelf doen? Je kunt je baby helpen op twee manieren: met voeding en met houding. Geef je baby vaker kleine beetjes voeding.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
Je lichaam is zichzelf aan het genezen. De meest voorkomende tijdelijke klachten na een behandeling zijn: vermoeidheid, beurs gevoel, hoofdpijn, emotionele instabiliteit, het terugkeren van vroegere klachten, veranderingen in de stoelgang en stijfheid.
Vele ervaren snel een pijnverlichting na de behandeling maar soms kunnen de klachten even toenemen. Afhankelijk van je conditie en vermogen tot herstel is de bijkomende last van korte duur maar het kan ook even aanhouden.
De meeste mensen ervaren direct verlichting en toename in beweeglijkheid. Maar het is ook mogelijk de eerste paar dagen na de behandeling wat pijn te ervaren. Dit trekt meestal snel weer weg. Na een intensieve behandeling adviseren wij altijd wat rust te nemen en voldoende water te drinken.
Kleding tijdens behandeling
Mannen hebben vaak een boxershort/ onderbroek aan met eventueel een T-shirt of hemd. Voor vrouwen is het handig om een yoga- of joggingbroek met hemdje aan te doen of mee te nemen voor tijdens de behandeling. Als er een voorkeur is om alle kleren aan te houden, is dat geen probleem.
Een osteopaat zal bij klachten van vermoeidheid, in welke vorm ook, werken op het herstel van de balans in het zenuwstelsel. Tevens worden de bewegingsverliezen ter hoogte van de schedelbeenderen en schedelnaden en bij de bovenste halswervels verbeterd.
Wat osteopathie kan betekenen bij stress(klachten)
Jouw osteopaat gaat op zoek naar dit bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid. Zo wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans.
Afhankelijk van de klacht zal dat variëren tussen de 2 en 10 keer. De behandelfrequentie kan sterk verschillen; vaak wordt er gestart met één behandeling per 3 á 4 weken. Soms is in de beginfase de frequentie hoger en wordt er, zodra het mogelijk is afgebouwd, naar een lagere behandelfrequentie.
Vergoeding aanvullende verzekering
Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.
Hoe weet ik of een osteopaat betrouwbaar is? Osteopathie is een beschermd beroep, maar osteopaat is geen beschermde titel: iedereen mag zich osteopaat noemen. Een goede osteopaat is doorgaans aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie ( N.V.O.)