Tijdens de beet boort de mug een capillair , waardoor ze het bloed naar binnen zuigt. In dit bloed spuit ze een antistollingsmiddel, zodat ze het rustig kan opzuigen zonder dat het stolt. Ons immuunsysteem reageert op dit middel en geeft een allergische reactie af. Daardoor ontstaat de rode bult en vooral: veel jeuk.
Door een steek van een mug kun je nooit een gevaarlijke allergische reactie ontwikkelen, omdat deze niet sterk genoeg is. Wel kun je een dikke, jeukende bult krijgen – wat ook heel vervelend is, maar gelukkig is deze bult niet gevaarlijk. Van een muggenbeet kun je dus niet echt ziek worden.
Probeer niet te krabben
Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel. Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Een muggenbeet (of muggensteek) wordt veroorzaakt door een vrouwelijke mug. Zij heeft namelijk bloed nodig voor de rijping van haar eitjes. Om ervoor te zorgen dat ze het bloed kan opzuigen, spuit ze speeksel in het bloed van haar slachtoffer. Hierdoor ontstaat een muggenbult, wat erg kan jeuken.
Een muggenbult ontstaat doordat het speeksel van een mug een bepaald stofje bevat. Dat stofje zorgt ervoor dat het bloed niet stolt als de mug je bloed drinkt. Helaas zorgt dit stofje bij de mens voor een vervelende jeukende bult.
En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
Muggen komen af op menselijke geuren. Ten eerste komen ze af op CO², omdat we dat allemaal uitademen. Dit ruiken muggen al vanaf 30 meter afstand. Wanneer muggen dichter in de buurt zijn, is onze lichaamsgeur de bepalende factor waar de mug het snelst op afkomt.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
De “gewone muggenbeet” veroorzaakt ter plaatse van de beet een sterk jeukende galbult (urticaria). Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd.
Krabben kan jeuk minder maken door een milde pijnsensatie te creëren. Maar wanneer het lichaam op de pijnsignalen reageert, kan die reactie de jeuk erger maken.” Het onderzoek biedt wellicht hoop voor mensen die chronisch jeuk hebben.
In het kort
U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek.
Kan ik ziek worden van een muggenbeet? Alleen muggen die besmet zijn geraakt met een ziekteverwekker (een parasiet of virus) kunnen mensen ziek maken via hun beet. De kans dat muggen in Nederland ziekteverwekkers overdragen op mensen is zeer klein.
Tijdens een muggenbeet komt een stofje vrij om te voorkomen dat de bloedvaten vernauwen en het bloed stolt. Bij een allergische reactie op een muggenbeet ben je overgevoelig voor dit stofje. De jeuk, roodheid en zwelling zijn erger dan normaal. Soms verspreidt de zwelling zich zelfs over een heel lichaamsdeel.
In deze studie hebben we er nog eentje gevonden: de kleur rood. En die is niet alleen mogelijk te vinden in je kleding, maar ook in ieders huid. De huidskleur doet er daarbij niet toe.” Dat ook kleuren (in combinatie met geuren) de mug niet onberoerd laten, blijkt uit experimenten.
Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Terwijl wij mensen van de frisse geur van pepermunt genieten, blijven muggen liever op afstand. Pepermunt is namelijk te sterk naar hun zin, waardoor ze niets anders meer kunnen ruiken. Ook geranium en lavendel zijn veelgebruikte oliën waarmee je muggen op afstand houdt.
Wat er goed helpt tegen muggen is dus een hor voor ramen en deuren, zodat ze niet zomaar naar binnen kunnen vliegen. Er is niets zo vervelend als muggen in de slaapkamer, dus zorg er bovendien voor dat de deur naar de slaapkamer zoveel mogelijk dicht zit.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
Dep een watje in de natuurazijn of appelazijn en houd het watje een paar minuten op je muggenbeet. Zit je van top tot teen onder de muggenbulten? Ga in bad en doe een paar kopjes azijn in het badwater. Even goed afdouchen daarna, maar je gaat zeker verlichting voelen!
Deze reactie treedt meestal binnen een kwartier na de steek op en wordt een 'systemische reactie' genoemd. Over het algemeen geldt hoe sneller de allergische reactie begint, hoe ernstiger het beloop. Dit zijn de meest voorkomende verschijnselen: Jeuk en zwelling over het hele lichaam.
Maar die vrouwtjesmuggen zijn van een andere orde. Ze kunnen je huis in komen via naar binnen gehaalde planten, smalle kieren (bijv bij een niet goed sluitende deur of hor), ouderwetse sleutelgaten en een veronachtzaamde brievenbus.