Niet veel badplaatsen kunnen zeggen dat ze aan twee zeeën tegelijk liggen. De noordelijkste stad van Jutland wel. Aan de oostkant is het centrum van de stad, met terrasjes aan de vissershaven. Hier ligt Skagen aan het Kattegat, de zee die in open verbinding staat met de Oostzee.
Op het noordelijkste punt van Denemarken - Grenen - ontmoeten de twee zeeën Skagerrak en Kattegat elkaar en smelten ze samen in golven - een unieke ervaring van de natuur. Wij waren er in de winter, maar de stranden van Denemarken zijn vaak gezegend met veel wind. Hier komen de Noordzee en de Oostzee samen.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
De Oostzee of Baltische Zee is een randzee van de Atlantische Oceaan die ruwweg tussen Zweden, Finland, Polen, Duitsland, Denemarken, Rusland en de Baltische staten ligt. In het noorden en oosten bevinden zich als uitlopers de Botnische Golf, de Finse Golf en de Golf van Riga.
Dieper dan diep
De Noordzee is niet overal even diep. Tussen Nederland en Engeland is de Noordzee niet zo diep: zo'n dertig meter.
Het water uit de zeeën en oceanen verdampt continu. Tijdens deze verdamping blijft het zout achter. Op deze manier ontstaat zoet water. Het zoete water valt na verdamping weer als regen, hagel of sneeuw neer op het land en komt in meren, rivieren en ondergrondse bronnen terecht.
Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Bij de Noordpool ook door het vele zoete water dat wordt aangevoerd door de grote Siberische rivieren. Ook de Oostzee is minder zout, minder dan 25‰, doordat er veel rivieren in uitstromen en er weinig verdamping is. Het noorden van de Botnische Golf kan zelfs zoet worden genoemd.
Als je vraag is of zout in het algemeen op kan gaan, bijvoorbeeld in de zee, nee dat gaat nooit op, omdat al het zout dat gewonnen wordt en gebruikt, bijvoorbeeld voor op de wegen(al is dat vaak zout van onder de grond) uiteindelijk weer in de zee terecht komt, via het grondwater of de riolering.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren. Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen.
Bovendien is het rond de Middellandse Zee lekker warm en dampt deze als het ware uit. Hierdoor is het zoutgehalte in de Middellandse Zeel heel wat hoger dan in de Noordzee. In de Noordzee is er immers heel wat stroming en wordt het zeewater constant gemengd en "ververst".
Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
Vroeger. Zo heel lang bestaat de Noordzee eigenlijk nog niet. Tijdens de laatste ijstijd was de Noordzee een grote steppe, waar prehistorische dieren als mammoeten en wolharige neushoorns liepen. Zo'n 9.000 jaar geleden kwam er een eind aan de ijstijd en begon het water te smelten.
Voor velen is Noorwegen het mooiste Scandinavische land. Het is een groen en ruig gebied, met hoge watervallen, steile fjorden, uitgestrekte hoogvlakten en prachtige bergen.
Vandaag deel 1. Nederland is te typeren als het zuidelijkste land van Scandinavië. Dat is niet zozeer vanwege het klimaat, maar omdat ons land economisch, politiek, sociaal en cultureel veel gemeen heeft met Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en ook IJsland.
De Noorse Zee is een zee in Noord-Europa. De Noorse Zee is een randzee van de Atlantische Oceaan en maakt in tegenstelling tot de aangrenzende Noordzee en de Barentszzee geen deel uit van een continentaal plat, maar bereikt een diepte van 3970 meter.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Een blauwe zee kan dus ook vervuild zijn, maar de vervuiling bestaat uit kleinere deeltjes dan de vervuiling in een zee die er bruin of groen uitziet. Je denkt nu misschien: maar hoe zit het dan met een plas regenwater? Die is echt wel vervuild, maar toch doorzichtig.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Als het zeewater lang genoeg gekookt wordt, blijft al het zout op de bodem achter terwijl het zoete water verdampt. Deze waterdamp wordt opgevangen en afgekoeld. Dan is het water zoet. Het is vaak nog niet geschikt om te drinken, omdat er nog andere mineralen zoals magnesium, zwavel en kalk in kunnen zitten.