Onderzoek en behandelingSoms is uitgebreider onderzoek naar onderliggende ziektes nodig en kan ook een beeldvormend onderzoek, een maag-/darmonderzoek of een beenmergonderzoek nodig zijn. De behandeling van bloedarmoede is afhankelijk van de oorzaak.
De internist heeft met u besproken dat het ijzergehalte in uw bloed te laag is. Als een behandeling met ijzertabletten onvoldoende resultaat geeft, kunt u behandeld worden met een ijzerpreparaat gegeven via een ader in de arm.
De diagnose bloedarmoede wordt meestal na bloedonderzoek gesteld. Met bloedonderzoek kan vaak ook de oorzaak worden bepaald. Soms wordt aanvullend onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van onderliggende ziektes. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van beeldvormend onderzoek, een endoscopie of een beenmergonderzoek.
De behandeling van bloedarmoede is afhankelijk van de oorzaak. Een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan behandeld worden door deze in de vorm van pillen of injecties toe te dienen. Bij erfelijke bloedarmoede kunnen zo nodig bloedtransfusies gegeven worden.
Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn. Een hormoonspiraal of de pil kan dan bijvoorbeeld helpen.
De meeste patiënten met een chronische aandoening zoals nierziekten, reuma of sommige vormen van kanker hebben bloedarmoede. Bij patiënten met beenmerg ziekten komt ook vaak bloedarmoede voor. Vaak is er dan ook een afwijking van de andere bloedcellen (witte bloedcellen en bloedplaatjes).
Symptomen van acute leukemie
De symptomen die horen bij acute leukemie hebben meestal te maken met een tekort aan gezonde bloedcellen. De volgende klachten kunnen wijzen op acute leukemie: Bloedarmoede. Door een tekort aan rode bloedcellen kun je bloedarmoede krijgen.
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden.
Eens de oorzaak gevonden is, moet in eerste instantie de onderliggende aandoening behandeld worden. Bij een ijzertekort zal ijzer toegediend worden. Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen.
Als een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur de oorzaak van de bloedarmoede is, kan dit vaak in de vorm van pillen, injecties of infuus worden toegediend. Als de oorzaak een andere ziekte is, is het soms moeilijk iets aan de bloedarmoede te doen. Het belangrijkste is dan dat die ziekte wordt behandeld.
Is bloedarmoede een symptoom van kanker? Ja, dat kan. Maar er zijn nog veel meer ziektes die bloedarmoede kunnen veroorzaken.
Bloedarmoede komt veel voor bij ouderen, omdat de kans op bloedarmoede toeneemt naarmate je ouder wordt. Uit het onderzoek van den Elzen blijkt dat bloedarmoede samen gaat het meer sterfte, maar ook met mentale problemen en een verminderde kwaliteit van leven.
Als het nodig is, kunnen ze ook een bloedtransfusie voorschrijven. Bloedarmoede kan heel ernstig tot zelfs dodelijk zijn. Daarom zal de arts regelmatig je bloed controleren.
IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede. Bij mensen met bloedarmoede is er sprake van een tekort aan zuurstof transporterende rode bloedcellen, ofwel hemoglobine (Hb). Hemoglobine zorgt ervoor dat de zuurstof van de longen naar alle cellen in het lichaam gaan.
Of bloedarmoede als gevaarlijk of als slecht (maar nog niet gevaarlijk) wordt beschouwd, hangt in de eerste plaats af van de hemoglobinewaarde (Hb-waarde) . In principe wordt een Hb-waarde van minder dan 6,5 g/dl beschouwd als levensbedreigend en moet onmiddellijk worden behandeld.
Als je een tekort hebt aan ijzer, vitamine B11 of B12, kan je dus niet voldoende hemoglobine aanmaken. Dat kan leiden tot bloedarmoede.
Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen. Foliumzuur zit vooral in: ■ lever; ■ asperges; ■ spinazie; ■ volkoren producten; ■ peulvruchten. Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en melkproducten.
Bij een tekort aan rode bloedcellen heb je bloedarmoede (anemie). In de rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb). Dit eiwit vervoert zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam. Bij een tekort aan rode bloedcellen kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid en kortademigheid.
Thee en koffie bevatten looizuur, dat ijzer ongeschikt voor opname maakt. Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd.Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Ferrofumaraat is een vorm van ijzer die het lichaam makkelijk kan opnemen. Het is nodig voor rode bloedcellen. Bij bloedarmoede door ijzertekort, bijvoorbeeld door bloedverlies, door zwangerschap of na een operatie. U heeft dan te weinig rode bloedcellen in uw bloed.
Wat zijn de symptomen van bloedarmoede? De symptomen van bloedarmoede zijn verschillend en gevarieerd. De belangrijkste zijn:Gewichtsverlies of verlies van eetlust.
Waar vroeger een stukje weefsel van de tumor nodig was om de cellen te analyseren, kan men nu tumordeeltjes in het bloed zien. Daarom spreekt men van een vloeibare biopsie. De vloeibare biopsie detecteert rondzwervend gemuteerd DNA, dat wordt afgegeven in het bloed door kankercellen.
Kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, is niet mogelijk. Als je arts een bepaalde kanker bij jou vermoedt, kan hij soms wel proberen om die op te sporen in je bloed maar meestal volstaat een bloedonderzoek niet.