Wil je bloemen in de magnetron drogen, houd er dan rekening mee dat ze plat worden. De bloemen moeten namelijk tussen twee stukken keukenpapier met iets zwaars (zoals een bord of schaal) erop de magnetron in. Doe dit een halve minuut voor kleine bloemen en een aantal minuten voor grotere bloemen.
Leg de bloemen tussen twee lagen keukenpapier, en plaats dit in de magnetron.Hier bovenop leg je een plat en zwaar voorwerp dat in de magnetron mag, zoals een bord. Dit zorgt ervoor dat de bloemen platgedrukt worden.
Bind de bloemen per soort en in gelijke bundels bij elkaar.Hang ze ondersteboven op een goed geventileerde, donkere plaats die je goed kan ventileren. Een goede plek is hiervoor is bijvoorbeeld de zolder. Hang de verschillende bundels niet te dicht op elkaar ze voldoende lucht krijgen.
De meest gebruikte manier om zelf bloemen te drogen is door ze op te hangen en in de lucht te laten drogen. Hoe je dit doet is vrij simpel. Je verwijdert als eerst de overtollige bladeren, bindt de bloemen vervolgens met een elastiek of touw bij elkaar en hangt ze ondersteboven in een donkere, droge ruimte.
Leg de bloemen verspreid over een ovenrooster en laat ze op 38 graden een paar uur drogen. Wil je dat je bloemen hun mooie vorm behouden? Leg dan een gaasje over het ovenrooster en prik de steeltjes van de bloemen hierin. Hierdoor rust de plant niet op de bloem en blijft deze in oorspronkelijke vorm.
De makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier om bloemen te drogen is door ze aan de lucht te drogen. Je hebt er weinig voor nodig; enkel een warme, droge en donkere kamer, bijvoorbeeld een zolder. Je kan de bloemen ondersteboven hangen, best niet te dicht bij elkaar zodat er voldoende lucht aan kan.
Helaas lenen niet alle bloemen zich voor voor het droogproces, omdat sommige stelen te zacht zijn en veel vocht bevatten, zoals tulpen, narcissen en amaryllissen. Welke bloemen wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen.
Bloemen met houtachtige stengels zijn heel geschikt om te drogen, zoals: zonnebloemen, papaver, korenbloemen, grassoorten, gipskruid, rozen, lavendel en hortensia's. Bloemen die een vochtige stengel hebben, zijn niet geschikt om droogbloemen van te maken. Denk aan amarylissen, narcissen en tulpen.
Hang de bloemen ondersteboven
Een andere eenvoudige manier om je trouwboeket te bewaren, is door de bloemen al hangend te laten drogen. In plaats van het volledige boeket als één te laten drogen, is het verstandiger de bloemen één voor één op te hangen. Op deze manier behouden de bloemen de best mogelijke vorm.
Je voorkomt dat ze hierbij al op hun hoogtepunt geweest zijn, wat zonde is. Een roos kun je het beste ondersteboven ophangen, zodat de kop niet gaat hangen. Dat doet deze bloem als het geen water meer krijgt.
Leg thuis een stuk keukenpapier op of in een groot, zwaar boek. Kies een droge plaats om je bloemen te drogen. Dit hoeft niet direct bij de verwarming te zijn. Leg de bloemen voorzichtig op het keukenpapier, in de vorm zoals je ze gedroogd wilt hebben.
Plaats de rozen in een donkere en droge ruimte en laat ze hier ongeveer 3 weken hangen. Check na deze periode of ze droog zijn. Wanneer dat het geval is kun je haarlak (zonder parfum) over de rozen sprayen. Door rozen te drogen met haarlak zorg je ervoor dat de rozen steviger worden en langer mooi blijven.
Een magnetron
Het is perfect voor het drogen van kleine kleding stukken zonder extra elementen zoals plastic knopen en metalen ritsen. Het enige wat je hoeft te doen is voor 20 seconden kledingstuk in te stoppen en het daarna kort schudden. Als je deze actie 2-3 keer herhaalt, moete het droog zijn.
Droog bloemen in de oven
Stel de temperatuur van je heteluchtoven in op 95°C graden. Snijd de stelen af zodat alleen de bloem en de bloemkelk overblijven. Leg deze op een bakplaat of plaats ze tussen een rooster en bak ze gedurende 2 uur. Kleinere bloemen hebben veel minder tijd nodig, dan grotere bloemen.
De ene bloem kan beter tegen de hitte dan de ander. Met voorspellende weerberichten kun je rekening houden met de bloemen die je uitkiest voor je boeket. Delphinium, gladiolen, alstroemeria en gerbera kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen de warmte. Of denk aan een mooi boeket zonnebloemen.
Maar aan het eind van die bloei, is het echt wel belangrijk dat je de uitgebloeide bloemen gaat weghalen. Dat kun je heel makkelijk doen met een schaar. Waarom doe je dat, dat is eigenlijk om ervoor te zorgen dat de plant geen energie zal steken in het vormen van zaaddozen.
Waar je maar gemiddeld 10 dagen met een vers boeket kan doen, heb je maandenlang plezier van jouw boeket met droogbloemen. De houdbaarheid van een droogbloem boeket bedraagt ongeveer een half jaar. Er zijn ook droogbloemen die gerust een jaar meegaan, zoals gedroogde granen, tarwe en pampas pluimen.
Snij de bloemen schuin aan
De truc om bloemen langer mooi te houden, is ze aansnijden met een mes. ,,Niet met een snoeischaar'', benadrukt Hölzel. ,,Daarmee knip je de steeltjes dicht. Door ze goed schuin af te snijden met een mes, krijgen de bloemen veel meer vocht.''
Voor deze manier van hortensia drogen knip je de stengels van de bloemen zo kort mogelijk af.Daarna leg je de hortensia bloemen om te drogen in een luchtdichte doos met het zand, het kattengrit of de silica gel. Bedek de bloemen voorzichtig met het materiaal en sluit de doos.
De droogtijd van de bloemen varieert en je kunt de bloemen na twee of drie dagen controleren. Als de bloemen papierachtig aanvoelen, kunnen ze tevoorschijn worden gehaald. Je kunt de bloemen uit de bak halen door deze bijvoorbeeld met een lepel uit de bak te scheppen.
Helaas lenen niet alle bloemen zich voor het droogproces omdat sommige stelen te veel vocht bevatten. Tulpen, narcissen en amaryllissen drogen bijvoorbeeld moeilijk. Welke dan wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen, zijn stevig en dus ideaal om te drogen.
Katjes takken | Wilgenkatjes
Ook geschikt in combinatie met droogbloemen of zijden bloemen. De takken kunnen prima zonder water staan en drogen langzaam in.
Zet je hem in de tuin, dan heb je binnen de kortste keren de politie aan de deur die vraagt waar in huis zich de hennepplantage bevindt. Phuopsis stylosa ruikt namelijk precies als wiet.