Daarom bevat de koffieboon meer cafeïne (wat voor de bittere smaak in koffie zorgt) om beter bestand te zijn tegen deze natuurlijke vijanden. Kies daarom altijd voor 100% Arabica koffiebonen om (bijna) zeker te zijn dat je geen bittere koffie koopt.
De arabica koffieboon is vrij rond, mild een tikje zoetig van smaak. De robusta boon is steviger, sterker van smaak en heeft iets meer bitterheid. 'Robuust' van smaak zou je kunnen zeggen. Wil je dus een pittige, stevige kop koffie dan zijn de lekkerste koffiebonen de bonen bestaande uit een blend van arabica-robusta.
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
De koffie van Albert Heijn is in de prijzen gevallen. Perla regular en biologisch én AH Basic pads zijn door de consumentenbond als beste getest. AH Basic kwam bovendien ook nog eens als beste koop uit de bus.
Hoe ontstaan vette koffiebonen? Iedere koffieboon bevat oliën, maar de ene koffieboon meer dan een andere koffieboon. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan Robusta koffiebonen.
De ruwe koffiebonen die we gebruiken in onze eigenmerk koffie producten zijn vooral afkomstig van koffieboeren uit Midden- en Zuid-Amerika. Al onze eigenmerk koffie is voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw; Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified.
In principe zijn alle bonen geschikt voor een koffiemachine. Het grootste verschil zit in de smaak van de koffie. Arabica is iets gevarieerder van smaak en Robusta is voornamelijk bitter. Een middel tot donkere koffieboon is beter geschikt voor een espressomachine, omdat deze uiteindelijk minder zuur wordt.
Milde koffiebonen zijn bonen die een lagere zuurgraad en een subtiele smaak hebben. Ze zijn perfect voor mensen die op zoek zijn naar een zachte, toegankelijke koffiesmaak. Het zijn vaak bonen die wat lichter zijn gebrand en daarom minder bitterheid en meer fruitige en bloemige tonen hebben.
Arabica bonen hebben een verfijnde smaak en bevatten ongeveer half zoveel cafeïne als Robusta bonen. Het lagere cafeïnegehalte zorgt voor de subtiele en genuanceerde smaak. Robusta bonen bevatten dus meer cafeïne en zijn daardoor perfect voor espressoblends met een extra kick.
Een 100% Arabica koffie is hierdoor milder en aromatischer van smaak. Een Robusta koffie is daarentegen krachtiger.
Koffie gebruik
Hoe langer de bonen worden gebrand, hoe donkerder de kleur en krachtiger de smaak. Wanneer je thuis gebruik maakt van een volautomaat dan kan je zowel donker als licht gebrande koffie kiezen. Gebruik je thuis een filterapparaat dan komen licht medium gebrande koffies het best tot hun recht.
Welke koffiebonen zijn gezond? Arabica koffiebonen zijn onder de streep dus het meest gezond.
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.
Het begint allemaal rond de evenaar.In dit subtropisch gebied groeit onze groene koffie op de koffieplantages van onze boeren. HEMA werkt met Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboeren. Dit keurmerk staat voor bescherming van het milieu en/of regenwoud en het verbeteren van het welzijn van boeren.
Voor een perfecte cappuccino worden meestal arabica koffiebonen gebruikt. Arabica bonen hebben een delicatere en subtielere smaak dan robusta bonen, met tonen van fruit, bloemen, en suiker.
In totaal zijn er dus twee soorten koffiebonen op de markt: de Arabica en Robusta. Toch zijn er heel veel verschillende smaken koffiebonen. Dit heeft te maken met de branding en de verhoudingen tussen de twee soorten bonen.
De belangrijkste verschillen van de Robusta en Arabica koffiebonen voor je op een rij: Arabica bonen smaken meer zoet of zuur en de Robusta bonen wat bitter. Robusta koffie bevat twee keer zoveel cafeïne als Arabica koffie. De prijs per kg van Arabica bonen is hoger dan Robusta bonen.
Onze koffie is verdeeld over twee koffiemerken: Moreno en Markus. De koffieproducten van Moreno zijn geschikt voor diverse koffiemachines, zowel machines die gebruikmaken van cups als van pads. Het koffiemerk Markus bevat verschillende varianten filterkoffie gemaakt van hoogwaardige Arabica-bonen.
Lavazza koffiebonen worden gemaakt van de beste arabica & robusta koffiebonen uit verschillende delen van de wereld.
De lekkerste koffiemelanges
De lekkerste melanges zijn gemaakt van een combinatie van Arabica en Robusta.