De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
Het accent van een acne behandeling door de huidtherapeut ligt op het manueel reinigen van de huid. Hierbij worden blackheads en whiteheads (mee-eters) verwijderd met behulp van een dun, klein naaldje. Het doel van de dieptereiniging is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen.
De dermatoloog is een specialist en heeft altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts. Omdat dit valt onder de basisverzekering is de huisarts of een andere specialist de enige die deze verwijzing dus kan geven. De basisverzekering valt ook onder het eigen risico.
Doxycycline, tetracycline of erytromycine werken goed bij puistjes met roodheid en puskopjes. Antibiotica remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar. Het antibioticum van eerste keus is doxycycline.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Voor de introductie van de marktwerking in de zorg kostte een bezoek aan de dermatoloog niet veel, enkele tientjes. Nu kan het oplopen tot honderden euro's. Dit komt door het nieuwe systeem van bekostigen, genaamd DBC (diagnose-behandel-combinatie). Dit zijn gemiddelde prijzen voor een bepaalde aandoening.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Soms valt een acnebehandeling onder medisch-specialistische zorg. Dit is alleen zo als uw huisarts u verwijst naar een dermatoloog in het ziekenhuis. In dat geval worden de behandeling en geneesmiddelen vergoed vanuit de Basisverzekering. Deze zorg valt onder het eigen risico.
Bij actieve acne kan het wenselijk zijn eens per 3 tot 6 weken te komen. Als de actieve fase voorbij is, is het vaak zinvol om enkele keren per jaar voor een onderhoudsbehandeling te komen.
Hormonale acne kun je herkennen aan de volgende symptomen: Mee-eters: blijft een verstopte porie open dan stijgt de verstopping naar het oppervlak van je huid waar het oxideert en er vervolgens zwart uitziet. Pukkels met een wit kopje: deze blijven vaak verstopt onder het huidoppervlak.
Acne is een onschuldige aandoening, die bij de meeste patiënten na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
Ja, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar, heeft u voor een consult met de dermatoloog een verwijsbrief van uw huisarts nodig.
Wat neemt u mee
Uw legitimatiebewijs. De verwijsbrief van uw arts (als u die heeft). De brief waarin uw afspraak staat (als u die heeft). Geldig bewijs van uw zorgverzekering, zoals uw verzekeringspasje.
Behandelingen bij een dermatoloog vallen onder de vergoeding van medisch specialistische zorg en worden vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor geldt eigen risico.
In de meeste gevallen wordt uw behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal uw dermatoloog u hierover informeren. Het verplicht eigen risico is € 385,-. Dit betekent dat u de eerste € 385,- zelf betaalt voor zorg uit uw basisverzekering.
Een Dermatoloog is een arts die gespecialiseerd is in huid-, nagel en haarproblemen. Omdat het vakgebied zo breed is zijn Dermatologen specialisten op een bepaald gebied, bijvoorbeeld huidkanker of geslachtsziekten.
Sinds 2011 heb je directe toegang tot een huidtherapeut. Een verwijzing van een huisarts of specialist is dus niet vereist. Let wel op: Sommige verzekeraars stellen in het kader van de vergoeding van huidtherapieën wel de vereiste dat er een verwijzing is van een arts.
Heel simpel, het verschil tussen acne en puistjes in het gezicht is dat acne een huidziekte ofwel aandoening is terwijl puistjes (net zoals mee-eters) een van de symptomen hiervan zijn. In het geval van acne zijn de haarfollikels en talgklieren van de huid aangedaan.
Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes. Heb je last van puistjes op volwassen leeftijd, dan kun je dus naar die hormonen wijzen. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen rond hun menstruatie, in de overgang of tijdens een zwangerschap te maken krijgen met een onzuivere en onrustige huid.