Diepgrond bindt het stof en vermindert de zuigende werking zodat bespaard wordt op verf, latex of behanglijm. Bovendien zorgt Gyproc diepgrond ervoor dat behang gemakkelijk kan worden verwijderd. Gyproc diepgrond heeft een sterke dieptewerking.
Beschrijving. Deze diepgrond is bedoeld voor zuigende ondergronden zoals: Beton cellenbetonblokken, Ytong blokken, gipsplaten, stucwerk, zuigend plaatmateriaal, dunpleister, wand en plafond. Gebruik diepgrond voor zuigende ondergronden zodat de eindafwerking niet los laat.
Door het diepgronden wordt uw grond terug goed waterdoorlatend. Zo herstelt u storende lagen die ontstaan zijn door natte grondbewerking en opgevoerde/vastgereden gronden. Diepgronden doet u best in het najaar, op het moment dat de ondergrond droog is en de scheuren open staan.
Bij 20 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 65 % na ca. 3 – 4 uur overschilderbaar. Een lagere temperatuur of hogere luchtvochtigheid kan de droogtijd verlengen.
Oplossing van water en verzepingsbestendige harsen met een hoog penetratievermogen. Verstevigt het oppervlak, bevordert de hechting en regelt het absorptiegedrag. Universeel gebruik: dekvloeren, vloeren, binnenmuren en buitenmuren.
Voorstrijk : heft zuigende werking op. Diepgrond : zet ( hopelijk) losse stukjes vast. Voor gipsplaat is voorstrijk geschikt.
Kies ik voor voorstrijk of primer? Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond.
Voorstrijk heft de zuigende werking van de muur op. Dat bespaart muurverf en voorkomt dat het lastig is om de verf op een vakkundige manier aan te brengen. Bovendien voorkomt het vlekken en kleurverschillen, voor een stralend resultaat in de kleur die je laat mengen.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Het vochtpercentage in het stucwerk mag niet meer bedragen dan 2%.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. De basis van je schilderwerk is misschien wel het belangrijkste van de gehele klus. Als de ondergrond niet correct is zal de verf altijd weer loslaten.
Waartoe dient een primer? Eerst en vooral dient de primer om de vlakte te blokkeren. Is de muur nieuw en vers geplamuurd, dan zal de primer de functie hebben om de poreusheid van het pleister en de plamuur te blokkeren, en zal ze vermijden dat er verschillen ontstaan in absorbtie van de everf op de vlakte.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Ondergrond moet schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Slecht hechtende en sterk poederende ondergronden behandelen met Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Zeer sterk zuigende ondergronden twee keer behandelen. Een volgende laag aanbrengen voordat de vorige laag droog is.
Door het laten stucen van muren krijg je mooie gladde muren en plafonds. De wanden zijn hierdoor makkelijker te schilderen of te behangen, daarnaast werkt de stuclaag brand vertragend.
We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben. TIP: stop niet halverwege de muur voor een koffiepauze.
Het schuren van een stuclaag op een muur is gewoon noodzakelijk om er verder van alles mee aan te kunnen vangen. Wanneer er eenmaal is geschuurd is het belangrijk om de stoflaag die nog op de muur zit goed te verwijderen.
U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen. Verdwijnt het water snel dan is er sprake van een zuigende muur en is het verstandig een voorstrijk te gebruiken voor u de muurverf aanbrengt, zodat deze beter hecht.
Voorstrijk gebruiken voor het stucen is van belang wanneer je een goede hechting van je stucwerk wil krijgen. Door voorstrijk aan te brengen creëer je een egaal zuigende ondergrond en/of een betere hechting voor je stucwerk. Je stucwerk kan hierdoor optimaal verharden en blijft lang goed.
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar!
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.
Grondverf vult oneffenheden in de ondergrond, een voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt (zoals nieuw stucwerk) en een primer zorgt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.
Voorstrijk kun je op drie manieren aanbrengen, namelijk met de kwast, roller of spuit. De transparante voorstrijken kun je zelfs met een lage drukspuit aanbrengen. Nadat je alles goed hebt afgeplakt kun je de wanden van beneden naar boven inspuiten, hierdoor voorkom je druppelvorming.