Natuur verbetert je concentratie en geheugen. Een onderzoek in Psychological Science toont aan dat de aanblik van natuur je concentratie en geheugen direct verbetert. Alleen al het bekijken van natuurfoto's is genoeg om dit effect te bewerkstelligen. Dat is goed nieuws voor mensen die in een stedelijke omgeving wonen.
Nochtans ligt een deel van de oplossing binnen handbereik: de natuur. Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt je om tot rust te komen, je hoofd leeg te maken en energie te tanken. In de natuur zakt je bloeddruk en dalen je cortisolwaarden.
Bovendien heeft wandelen positieve effecten op de hersenen en je mentale gezondheid. Je zult merken dat je na een wandeling opgewekter bent en je blijer voelt. Dat komt doordat er tijdens een wandeling zogenaamde 'geluksstofjes' vrijkomen, zoals endorfine en serotonine.
Stress is slecht
Je eetgewoontes zijn dus belangrijk voor je brein, maar er is meer wat invloed heeft op de veroudering van je hersenen. "Stress is de hoofdoorzaak", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Van deze crisis hebben een hoop mensen stress.
Een verrassing voor artsen wereldwijd: een Chinese vrouw van 24 leeft al heel haar leven zonder een groot deel van haar hersenen. De vrouw was in de provincie Shandong naar het ziekenhuis gegaan omdat ze duizelig en misselijk was.
De Kracht van de natuur verklaard
Dat houdt in dat ons brein nog steeds scant naar de omgeving vanuit de blik van overleving. De kleur groen geeft veel geruststelling aan ons brein, immers die kleur geeft aan dat er leven mogelijk is en er dus water in de buurt moet zijn en daar is ons brein heel blij mee!
Miljoenen regenwormen, bacteriën, slakken en springstaarten in de bodem zorgen voor een goede en vruchtbare aarde. Daarop kunnen planten groeien die ons vruchten geven. Deze ecosysteemdiensten zorgen voor 'ondersteuning'.
De natuur is ook sterker dan de mens. Zelfs als door toedoen van de mens de natuur weer eens is aangetast, herstelt de natuur zich vaak. Dat is Oerkracht. In al zijn verscheidenheid is de natuur ook prachtig: bergen, bossen, meren, woestijnen etc.
Natuur biedt rust, het ontspant en zorgt voor recreatiemogelijkheden. De soortenrijkdom van dieren en planten noemen we biodiversiteit. Planten, dieren, bodem, water en lucht vormen samen één geheel: het ecosysteem. Planten en dieren hebben hun eigen rol in het ecosysteem en vullen elkaar aan.
Biodiversiteit is nodig voor de voedselproductie. Bijen bestuiven fruit, wormen zorgen voor een vruchtbare bodem en zwaluwen vangen steekinsecten weg van het vee. Een divers landbouwgebied is andersom goed voor de natuur, bijvoorbeeld voor weidevogels zoals grutto's, maar ook patrijzen en leeuweriken in akkers.
Eigen groenten en fruit
Een andere goede manier om de natuur een handje te helpen is om je eigen groenten en fruit te kweken. Die groenten en fruit in de supermarkt ondergaan een lang proces waarbij schadelijke stoffen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de producten goed en snel groeien.
Natuur is van grote waarde, dat staat buiten kijf. Natuur levert schone lucht en water op en producten als vis, biomassa en hout. Bovendien herbergt de natuur zeldzame en bedreigde soorten en worden mensen gelukkig van natuur.
Neen, zonder planten (bomen) kunnen wij niet leven. Bomen zorgen voor zuurstof en elk mens heeft zuurstof nodig om te leven. Zonder bomen zal de mens ophouden te bestaan.
Bewapen je met goede handschoenen, vuilniszakken en ga op afvaljacht. Tijdens de wandeling kun je je kinderen uitleggen waarom jullie het afval oprapen en waarom het belangrijk is respect te hebben voor de natuur. Voorzie een redelijk korte route waar er veel zwerfvuil ligt, zodat de oogst goed is.
Onderzoeken hebben aangetoond dat stress wordt verminderd en mensen kalmeren wanneer ze in de natuur of in groene ruimten zijn. Als je een stressvolle dag hebt gehad, probeer dan een wandeling te maken in het park of in een bosrijke omgeving en geniet van het uitzicht en van de geluiden van de natuur.
Planten hebben geen hersenen of de nodige zenuwcellen en kunnen daarom niets 'voelen'. "Planten hebben dan geen gevoel, maar ze zijn wel degelijk slim en planten kunnen wel van alles waarnemen", zegt Vincent Merckx, evolutionair bioloog bij Naturalis.
De voorraad zuurstofatomen op aarde raakt dus nooit op. De atomen wisselen alleen steeds van plek. Soms zijn ze bijvoorbeeld onderdeel van gasmoleculen als CO2 of van een geoxideerd gesteente, op andere momenten zitten ze als O2 (het zuurstofgas dat we inademen) in de lucht.
Deze lucht bestaat voor 23 procent uit zuurstof en hiervan halen we per ademteug één derde zuurstof uit, zodat je uiteindelijk jaarlijks op een verbruik zit van dik 700 kilo zuurstof. Een volwassen boom produceert in die tijd 100 kilo zuurstof dus heb je per persoon zeven à acht volwassen bomen nodig.
Rijk en provincies hebben een akkoord bereikt over de besteding van bijna € 3 miljard voor natuurherstel en -ontwikkeling in de komende 10 jaar. Vanuit het 'Programma Natuur' werken overheden, natuurbeheerders en particuliere en agrarische grondeigenaren samen aan regionale en landelijke maatregelen.
Het bedrag wat een woning onder optimale omstandigheden zou opbrengen bij een verkoop. Een economische waarde bestaat niet alleen voor een woning, een pand of een stuk grond. Er bestaat ook een economische waarde van dingen zoals een auto, van de inboedel, van aandelen en van het eigen vermogen.
Waarde die een goed bezit in het vrije economische verkeer, d.w.z. in een situatie waar vragers en aanbieders samen de prijs van een goed kunnen bepalen. {Micro-economie} Contante waarde van een bedrijf of project op basis van de te verwachten ingaande en uitgaande kasstromen.
Verschillende, met name epidemiologische onderzoeken, laten zien dat groen kan bijdragen aan een betere nachtrust, het verminderen van stress, het verbeteren van de stemming en concentratie, het algehele geluksgevoel en een vermindering van bijvoorbeeld symptomen van ADHD.
Meer dan een verzameling bomen
In een goed ontwikkeld bos komen al die levensfasen van bomen door elkaar voor. Zaailingen, jonge bomen, volwassen bomen, stokoude woudreuzen. Maar ook kruiden, struiken, open plekken en dood hout horen bij het bos. Hoe meer variatie, hoe groter de biodiversiteit.
Het begrip natuur omvat alle levende organismen, hun habitat, het ecosysteem waarvan zij deel uitmaken en de daarmee verbonden uit zichzelf functionerende ecologische processen, ongeacht of ze al dan niet voorkomen onder invloed van menselijk handelen, met uitsluiting van de cultuurgewassen, de landbouwdieren en de ...