Onze English Blend is niet zomaar gewoon, het is een melange van krachtige, moutachtige thee uit Assam (India); zachte, milde thee uit Ceylon (Sri Lanka) en een vleugje zwarte thee van Sumatra (Indonesië), wat deze melange een licht kruidige afdronk geeft. De smaak is krachtig, toch mild en licht kruidig.
Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's. De sterke smaak van English Breakfast thee zorgt er voor dat het goed samen gaat met melk en suiker.
Engelse thee dankt zijn naam aan het feit dat deze thee door veel Engelsen wordt gedronken tijdens de afternoon tea rond de klok van vijf. Sinds decennia een traditie in Engeland. Engelse thee wordt echter niet in Engeland geteeld of geproduceerd. Het is vaak een melange, een mix van Assam, Kenya en Ceylon.
English breakfast is een Engelse melange van zwarte thee. In dit geval een blend van milde Ceylon en de krachtigere Assam thee. De thee is krachtig van smaak en wordt veel met melk en suiker gedronken. Ook lekker met een schijfje citroen.
Is Earl Grey gezond? Ja, Earl Grey thee is een zwarte thee en bevat antioxidanten. Het drinken van deze thee zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
Bij overmatige consumptie van deze thee kan het zijn dat de er te veel leverenzymen worden aangemaakt. Op het moment dat er te veel leverenzymen in je lichaam zitten kan dit duiden op leverproblemen. Dit zal echter nooit het geval zijn bij normaal gebruik van twee a drie kopjes per dag.
Groene thee
Groene thee is een van de gezondste theesoorten van allemaal. Er zitten ontstekingsremmende eigenschappen in, waardoor 't virussen tegengaat en bacteriën doodt. Dankzij de vele antioxidanten helpt een kopje ook bij stress en vermoeidheid en geeft het een welkom duwtje in de rug bij het afvallen.
Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee. Dit wordt gemengd met olie uit de bergamotplant waardoor het een citrus-achtige ondertoon heeft. Deze 'smaak' is vernoemd naar Charles Grey, hij was een Britse premier aan het begin van de negentiende eeuw.
De thee is genoemd naar graaf (earl) Charles Grey (1764–1845), een Brits staatsman en premier. Het verhaal gaat dat de thee hem als cadeau werd aangeboden toen tijdens een handelsmissie naar Azië een van zijn medewerkers de zoon van een mandarijn van de verdrinkingsdood zou hebben gered.
De winnaar van de selectie earl grey die journalist Tine Bral op de markt vond is Twinings Original Earl Grey (los). Naar aanleiding van het voorgaande kreeg theesommelier Jozefien Muylle ondertussen ook een sample toegestuurd van Satemwa, een thee -en koffie Estate in Malawi.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
Zoals altijd met culturele veranderingen, werd thee geïntroduceerd door de aristocratie. Het was de buitenlandse prinses Catherine van Braganza die theedrinken naar het Engelse koningshuis bracht en zij zette de trend voor de drank onder de Engelse aristocratie in de zeventiende eeuw.
Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten.
Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken.
Groene thee en zwarte thee, zoals Earl Grey en de Ceylon thee, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze stoffen beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen en vrije radicalen die je ziek maken.
Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong-variëteiten. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.
Bergamot wordt gewonnen uit de schillen van de bergamotvrucht, de citrus bergamia. De olie uit de schillen wordt gebruikt in essentiële oliën, huidproducten en natuurlijk als smaakmaker voor voedsel. De smaak van bergamot is bloemig en rijk, met een licht bittere smaak.
Bergamot geeft een mild zure smaak, met zowel een bitter als licht zoet randje. Je kunt er ook heerlijke limonade mee maken door het sap door wat mineraalwater te mengen. Bergamot wordt ook vaak gebruikt als variatie op de beroemde lemoncurd, en marmelade. In plaats van citroen gebruik je bergamot.
Wat is zwarte thee? De zwarte theemelanges van Pickwick zijn samengesteld met theesoorten uit Sri Lanka. Deze soorten zijn vaak aangevuld met licht kruidige theeën uit theeplantages van over de hele wereld.
Engelse Melange is een blend van theeën uit Afrika, Assam, Darjeeling en Yunnan, heeft een goede, volle smaak en is makkelijk drinkbaar en spreekt daarom een brede doelgroep aan.
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Detox en kruiden
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.