Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder.
Stap 1: Doe cacao in kopjes, voeg dan heet water toe en roer goed.Stap 2: Voeg wat dieetsuiker/honing toe en roer goed tot het is opgelost en geniet ervan . Je kunt 1 kopje cacao gebruiken voor gewichtsverlies 1 dag voor het beste effect.
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Cacao is rijk aan verbindingen, waaronder theobromine, een stimulerend middel dat lijkt op cafeïne, en serotonineprecursoren. Theobromine heeft vaatverwijdende effecten, wat mogelijk ontspanning bevordert, terwijl serotonine een neurotransmitter is die geassocieerd wordt met stemming en slaapregulatie .
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Het wordt aanbevolen om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren , wat ongeveer 5 tot 10 gram rauwe cacaopoeder is. Als u echter wilt profiteren van de antioxidanten die aanwezig zijn in cacao, kunt u de dosis licht verhogen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het theobromine en een beetje cafeïne bevat.
Cacaopoeder wordt gemaakt van gemalen en geroosterde cacaobonen. Welk soort cacaopoeder is het gezondst? Natuurlijke cacaopoeder bevat meer antioxidanten dan bewerkte cacaopoeders.
Cacao bevat ook een groot aantal antioxidanten, flavanolen genaamd, die cacao linken aan ziektepreventie. Van het verminderen van hunkering tot het beheersen van de eetlust, chocolade kan je zelfs helpen om buikvet te verbranden ! Dit is geweldig nieuws voor degenen onder ons die een zoetekauw zijn.
De studie meldde dat consumptie van cacaobonenextractpoeder met 80 mg flavonoïden gedurende 4 weken door obese proefpersonen met borderline metaboolsyndroom een vermindering van lichaamsgewicht, tailleomtrek, glycemie en TG liet zien. Bloedspiegels van HDL-c namen ook toe in de cacaogroep.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Cacao is een krachtige bron van antioxidanten, zoals flavonoïden en polyfenolen. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen, die verband houden met veroudering en ontstekingen.
Meng het met je favoriete fruit, melk of yoghurt voor een smakelijk en gezond drankje. Een lepel cacaopoeder verandert een simpele pindakaas smoothie in een chocolade genot. Warme chocolademelk is een andere klassieke keuze die heerlijk is tot de laatste slok.
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
De basis voor chocolade is cacao. Cacao is ook los verkrijgbaar als poeder, als boon of als chocolade in de vorm van druppels of nibs (kleine stukjes). Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen.
Over het algemeen wordt het als veilig beschouwd om elke dag cacao te eten . Als u echter last heeft van een van de hieronder genoemde bijwerkingen, kan het de moeite waard zijn om de frequentie of hoeveelheid cacao die u eet te verminderen.
Melk heeft geen invloed op de biologische beschikbaarheid van cacaopoederflavonoïde bij gezonde mensen.
Cacao heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontstekingen in het lichaam worden vaak veroorzaakt door ongezonde voeding en zijn de basis van vele andere ziektes. Door een gezond eetpatroon en regelmatig cacao te eten kun je ontstekingen voorkomen.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Psychologische effecten
Cacao bevat naast mineralen en antioxidanten ook veel van het stofje fenylalanine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je blijer voelt. Fenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine. En dopamine ken je misschien wel: het verhoogt je geluksgevoel en concentratievermogen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat cacao de hoeveelheid goede bacteriën in ons spijsverteringsstelsel vergroot : uit een onderzoek[5] bleek dat mensen die vier weken lang cacao consumeerden met een hoog gehalte aan antioxidante flavanolen, een aanzienlijke toename van de hoeveelheid probiotica in hun darmen ervoeren.
Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je de effecten van de cacao begint te merken. Als je gevoelig bent, kan het zijn dat je het gelijk voelt. Dus mediteer dan en voel die verbinding.
De prebiotica in hele cacaobonen voeden de goede bacteriën in uw darmen en bevorderen een evenwichtig microbioom, wat een positieve invloed kan hebben op constipatie .