Blauwalgen zijn giftig voor uw hond. Door de blauwalgen kunnen vooral de lever en het zenuwstelsel van uw hond beschadigd raken. Het is afhankelijk van het gewicht van de hond hoe gevaarlijk de bacterie is. Hoe minder de hond weegt, hoe groter de schade zou kunnen zijn.
De symptomen van een blauwalgvergiftiging kunnen binnen enkele minuten optreden. Soms kan het ook drie tot vijf uur duren voordat de symptomen zichtbaar zijn. De ernst van de verschijnselen is afhankelijk van de hoeveelheid en het soort blauwalg dat jouw dier heeft binnen gekregen.
Symptomen van blauwalg vergiftiging bij je hond
Je hond kan blauwalg binnenkrijgen door het in te slikken of door zijn natte vacht schoon te likken. Bij een vergiftiging met blauwalg zie je de volgende symptomen: Misselijkheid (overmatig kwijlen) Braken.
Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf.
Lang niet alle blauwalgen zijn giftig, maar het is niet zichtbaar welke wel en niet giftig zijn. Wat te doen bij vergiftiging? Als u vermoedt dat uw hond blauwalg heeft binnengekregen bel dan in ieder geval direct de dierenarts. Door uw hond meteen te laten braken kunnen eventuele brokjes blauwalg worden uitgebraakt.
Vermoed je dat je hond een watervergiftiging heeft, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Deze kan het zoutgehalte in het bloed controleren en ingrijpen indien nodig.
Blauwalgen komen in verschillende vormen voor. Het kunnen kleine klontjes zijn die zweven in het water of het kan eruit zien als kleine grassprietjes die zweven in het water. Er kan een soort blauwe zweem aan het wateroppervlak zichtbaar zijn. Het kan ook zijn dat het water een troebele blauwgroene kleur heeft.
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
Honden kunnen tijdens het zwemmen of drinken besmet water binnenkrijgen. De symptomen horende bij een besmetting kunnen al binnen korte optreden. Maar het kan ook een aantal dagen duren voordat de eerste symptomen optreden. Symptomen zijn: ademhalingsproblemen, loomheid, veel kwijlen, braken.
Wanneer er veel blauwalgen in het water drijven, vormen ze een groene laag. Vooral wanneer in een warm voorjaar veel meststoffen in het water ontstaan, krijg je al snel een groene soep. Een laag die er uitziet alsof er verf op het water drijft en gaat stinken, daar wil je niet gaan zwemmen.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Norit is ook zo'n middeltje dat bovenaan in de zoekresultaten komt te staan en vaak wordt geadviseerd. In principe kan dit middel geen kwaad. Je kunt en mag het aan je hond geven, maar helaas heeft het gebruik van Norit niet altijd het beoogde effect.
Dat is een bijzondere situatie want blauwalg komt meestal alleen voor in niet- of weinig stromend water. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Aanraking met het water wordt dan ook afgeraden.
Botulisme bij de hond. Botulisme wordt veroorzaakt door hetzelfde gif dat wordt gebruikt bij een Botox behandeling. Het gif zorgt voor een blokkade van de signaaloverdracht van zenuw naar spier. Een dier dat te veel gif binnenkrijgt, raakt verlamd.
Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, bijvoorbeeld als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.
In de meeste gevallen krijgt een hond die te veel zeewater binnen krijgt last van diarree en/of overgeven, maar zal het niet ernstiger worden. Door je hond voldoende gewoon water aan te bieden zal dit meestal snel over gaan, let wel op met te koud water en te grote hoeveelheden in een keer in verband met maagkanteling.
Honden kunnen over het algemeen beter tegen koud water dan wij mensen, maar houd in de winter goed de temperatuur in de gaten. Conclusie: zwemmen is voor honden een hele goede manier om te bewegen en je hond fit te houden.
Wanneer naar de dierenarts? Als het jou als baasje opvalt dat je hond opeens (veel) meer drinkt en plast dan voorheen is het belangrijk om je hond door een dierenarts te laten onderzoeken. Overmatig drinken en plassen heeft bijna altijd een serieuze onderliggende oorzaak.
Ondiep slootwater en stilstaand water kunnen botulisme veroorzaken. Botulisme is een vergiftiging door het vergif botuline waaraan vooral watervogels en vissen sterven maar het kan ook gevaarlijk zijn voor honden. In het begin gaat het vooral gepaard met spierverlamming.
In warme zomers kunnen de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Vervelend bij deze 'algenbloei' is dat sommige soorten gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Je kunt ziek worden als je het water binnenkrijgt.
Door het drinken van blauwalgen kunnen honden en katten, maar ook andere dieren als vissen, vogels, paarden en koeien ziek worden. Blauwalgen vormen met name een probleem in juli, augustus en september, als de watertemperatuur 20°C of meer is.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!