Je kan één mannetje alleen houden, maar dat is wel een beetje zielig en kan stress opleveren. Zebravinken zijn groepsdieren, dus zet minimaal 2 of meer mannetjes zebravinken bij elkaar in een kooi. Wanneer je alléén mannetjes zebravinken houdt en er géén popjes bij doet, dan hebben ze ook minder ruimte nodig.
Nooit 2 koppels zebravinken samen in een kooi!
Er is echter wel één vaste regel, doe nooit 2 koppels zebravinken samen in een kooi. Het gaat meestal fout als je 2 koppels bij elkaar in 1 kooi doet, de zebravinken gaan ruzie maken met elkaar. De 2 koppels zebravinken kunnen elkaar verjagen, aanvallen of achterna zitten.
Zebravinken kunnen over het algemeen zonder problemen met diverse andere soorten vogels samen gehouden worden in een volière, denk bijvoorbeeld aan japanse meeuwtjes, zilverbekjes, amadines, rijstvogels, etc. Zolang de volière uiteraard groot genoeg is, en er voldoende nestgelegenheid aanwezig is.
Zebravinken kun je prima in conditie houden met een goed zaadmengsel, grit en vers drinkwater. Veel kwekers geven toch meer dan alleen deze drie basis benodigdheden en tegenwoordig kun je hierin heel ver gaan. Steeds meer fabrikanten ontwikkelen uitgekiende producten waarmee je de vogels zeer goed kunt verzorgen.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Deze vogeltjes worden echter niet vaak helemaal tam. De vinken vinden het van nature lastig om vertrouwen op te bouwen. Zebravinken houden van gezelligheid en voelen zich in een groep het meest op hun gemak.
Als een zebravink meer dan 12 uur niet kan eten, kan deze al komen te overlijden. Dit gaat dus best snel, dus zorg dat er altijd voer aanwezig is!
Zebravinken zijn groepsdieren, dus zet minimaal 2 of meer mannetjes zebravinken bij elkaar in een kooi. Wanneer je alléén mannetjes zebravinken houdt en er géén popjes bij doet, dan hebben ze ook minder ruimte nodig. De mannetjes zebravinken zijn dan een stuk rustiger en minder agressief.
De kwaliteit en kleur bepalen de prijs, welke kan variëren van enkele euro's, tot zelfs vele honderden euro's voor showvogels. Zebravinken kunnen dus relatief goedkoop zijn in aanschaf, maar ook in onderhoud.
Kanaries en zebravinken kunnen alleen samenleven als ze heel veel ruimte hebben. Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is.
Ben je van plan 1 koppel zebravinken in huis in een kooi te houden? Dan zijn de minimale maten 60x40x40cm, maar let op, groter is altijd beter! De breedte is altijd belangrijker dan de hoogte. Zebravinken, eigenlijk alle vogels, vliegen voornamelijk heen en weer of schuin omhoog en naar beneden.
Koppeltjes zebravinken broeden hun eieren samen uit: het mannetje en het vrouwtjes wisselen elkaar af in het nest. Als het mannetje te laat terugkomt van zijn jacht op voedsel, krijgt hij het aan de stok met het vrouwtje. De vogels kwetteren dan veel luider tegen elkaar dan normaal.
De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranje wangen, die het vrouwtje (popje) niet heeft. Bij de witte zebravinken kan men het geslacht zien aan de kleur van de snavel. Het mannetje heeft dan een snavel met een donkere oranje kleur, het vrouwtje heeft een lichtoranje gekleurd snaveltje.
Het standaardvoer van een Zebravink bestaat uit een zaadmengel voor tropische vogels aangevuld met graszaden en trosgierst. Ze eten geen gepelde haver, kemp- en lijnzaad. Daarnaast lusten ze graag groenten en fruit zoals ijsbergsla, komkommer, appel, opengebroken druiven, verse vijgen en opengesneden verse suikermaïs.
Zebravinken hebben tussen de 4 - 8 gram zaad nodig per dag h.e.a. is afhanklijk van temperatuur, vliegruimte etc. Als vogels zich vervelen eten ze ook vaak meer.
Zebravinken zijn winterhard en kunnen het hele jaar buiten in een volière gehouden worden. Andere prachtvinken, zoals de wat minder bekende Bichenowastrilde, zijn erg slecht bestand tegen kou en vocht.
Zebravinken eieren zijn ongeveer een centimeter groot en er worden meestal 4 tot 7 eieren gelegd. De meeste zebravinken beginnen met het broeden op de eieren vanaf het moment dat het 3e ei gelegd is. Zebravinken leggen elke dag een ei erbij, tot het broedsel compleet is.
Als je jouw grasparkieten samen met andere vogels wilt houden, moet je er rekening mee houden dat ze niet te houden zijn in combinatie met kleinere en zwakkere vogels. Kanaries en zebravinken, die op foto's vaak samen te zien zijn met grasparkieten, zijn niet geschikt.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Hmm eerste watmij te binnen schiet is een catharina parkiet. Maken niet veel geluid of anders geen hele harde geluiden, zijn klein, in leuke kleuren en goed tam te maken. Maar raad je wel aan om 2 parkieten aan te schaffen, aangezien parkieten groepsdieren zijn.
Tam maken parkiet: zo doe je dat
Dit hangt heel erg van het karakter van de vogel af. Wanneer je meerdere parkieten hebt zul je merken dat ze allemaal een eigen karakter hebben en ook op hun eigen tempo tam worden. Sommige parkieten zijn binnen vijf dagen tam, anderen hebben hier 2-3 weken voor nodig.