Droge koe en het belang van droogzetten. De droogstandsperiode is een soort van zwangerschapsverlof voor de koe. In deze periode komt de uier van de koe tot rust en wordt zij niet gemolken, met andere woorden: de lactatie van de koe stopt tijdelijk. In deze periode spreken we dus van een droge koe.
De droogstand geeft het uierweefsel de kans te herstellen en vernieuwen, zodat een volgende lactatie optimaal kan starten. Het is daarnaast het uitgelezen moment om koeien met subklinische mastitis te behandelen met langwerkende antibiotica zonder risico op residuen in de melk.
Een droogstaande koe heeft een rantsoen nodig met 750 – 825 VEM per kilo drogestof en zo'n 12 procent ruw eiwit. Het voer moet smakelijk zijn, zodat de koeien er veel van blijven vreten. En de koe mag tijdens de droogstand niet vervetten, maar ook niet afvallen.
Melkkoeien hebben namelijk zo'n 20 kg droge stof per dag nodig terwijl droge koeien maar 12 kg droge stof per dag kunnen opnemen. Het voer van de droogstaande koeien moet veel volume bevatten en structuurrijk zijn. Structuurrijk voer kan bereikt worden door stro of hooi aan het rantsoen toe te voegen.
Droogstaande koeien en koeien in de close up-fase maken rond tien procent van het koppel uit. Hoe en waar deze dieren worden gehuisvest hangt vooral van bedrijfsindividuele omstandigheden af.
Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden. Maar er is wel een maximale hoeveelheid mest die u op de grond mag gebruiken. Hobbydieren produceren tijdens het beweiden ook mest, en die telt daarbij ook mee.
De Friese gemeente Súdwest Fryslân is met 65.030 stuks de gemeente met de meeste melk- en kalfkoeien van Nederland in 2021. Ze worden gehouden door 558 melkveehouders, waarbij het gemiddelde op 116,5 koeien per bedrijf komt. Dat blijkt uit de voorlopige CBS-cijfers op basis van de landbouwtelling.
Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Een melkkoe geeft gemiddeld 27 liter melk per dag of zo'n 8000 liter per jaar. Omdat de melkproductie in de tijd afneemt, wordt de koe elk jaar opnieuw geïnsemineerd.
Om 1 kg FPCM (Fat-Protein Correct Milk), melk met 4% vet en 3.3 % eiwit) te maken, heeft een koe ongeveer 460 eenheden VEM nodig. Een koe die 30 kg melk produceert heeft ongeveer 19.000 VEM nodig. Hiervan is ongeveer 5300 eenheden nodig voor onderhoud, het overige voor de productie van melk.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Ook zoogdieren worden weleens dronken, zij het meestal per ongeluk door het drinken van nectar of eten van gefermenteerd fruit. In streken waar appels worden geteeld is het een bekend verschijnsel, zo blijkt.
Een biologische koe op onze boerderij geeft ongeveer 20 liter melk op een dag; iets meer dan 10 liter in de ochtend en iets minder dan 10 liter in de middag. We vragen schoolkinderen soms of ze kunnen uitrekenen hoeveel melk een koe per week geeft.
Een koe plast per dag zo'n 25 tot 30 liter. Als het goed loopt, kan daarvan bijna 15 liter in het koetoilet terechtkomen.
Een koe heeft botte tanden om het gras te malen.Deze beet zorgt voor kneuzingen. Een hond heeft scherpe tanden die een open en bloedende wond veroorzaken. Ook vogels kunnen bijten.
Het toilet ving een derde van de circa 33 liter urine per koe per dag op. In totaal loosden 16 melkkoeien tijdens de meetperiode van ruim 20 maanden bijna 100 kuub urine in het toilet. Dit zijn 52631 'plasjes' in 605 dagen.
Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
Over het algemeen is jongvee eigenlijk al het vee dat nog geen koe is: vee dat nog niet gekalfd heeft. Jongvee vanaf een jaar oud wordt een pink genoemd. Jongvee vanaf zo'n vijftien maand, de leeftijd waarop ze gedekt of geïnsemineerd worden, wordt een vaars genoemd.
Hoe oud wordt een melkkoe? Een koe kan van nature wel twintig jaar oud worden. In de vee-industrie niet: daar gaan melkkoeien bij verminderde vruchtbaarheid, een lagere melkproductie of toenemende gezondheidsproblemen al op jonge leeftijd naar het slachthuis. Gemiddeld zijn ze dan slechts zes jaar oud.
In natuurlijke omstandigheden kunnen runderen in twee of drie dagen tijd wel 40 km afleggen om een drinkplaats te bereiken. Een koe drinkt het liefst uit een grote plas fris water. In de stal moet de drinkbak daarom bij voorkeur groot zijn en laaggeplaatst. Ververs het water dagelijks.
Hoe het zit De vleeskoe is het meest 'waterintensieve' consumptiedier: zo'n 15.400 liter water wordt verbruikt per kilo vleeskoe. Hierbij gaat het niet alleen om het water dat de koe drinkt, maar ook het water dat nodig is voor het schoonmaken van de stallen en het water dat nodig is voor het verbouwen van hun voedsel.
Een koe eet 70 kilo gras per dag en drinkt daarbij wel 80 tot 100 liter water (in de zomer kan het oplopen tot maar liefst 150 liter). Dat is goed voor 25 liter melk per dag! Koeien zijn herkauwers. Het gras wordt door de koe eerst doorgeslikt en daarna pas gekauwd.
Op 1 april 2022 waren er 13,7 duizend (0,4 procent) meer runderen dan een jaar eerder. Dit jaar stonden er 1,57 miljoen melkkoeien geregistreerd, net zo veel als vorig jaar. Het jongvee voor de melkveehouderij nam daarentegen het laatste jaar toe met 1,6 procent naar 982 duizend.
Ondanks dat de meeste grote bedrijven zich in het Noorden van het land bevinden, is het onbetwist grootste bedrijf nog steeds van de gebroeders Van Bakel uit Vredepeel. Stond de teller zes jaar geleden nog op 1.300 koeien; inmiddels staan er zo'n 2.250 in de Limburgse stallen.
Wereldwijd geldt de regel dat 100 koeien inclusief grond ongeveer 1 miljoen euro kost.