Een bekende bijwerking van aspartaam is diarree. Ook kun je last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten van producten met aspartaam. De stof is namelijk giftig voor je darmen en werkt een gezonde darmwerking tegen, zoals blijkt uit onderzoek (bron 6).
Nee. Laagcalorische zoetstoffen worden in zeer kleine hoeveelheden ingenomen, en hoewel ze niet worden geabsorbeerd, hebben ze geen laxerend effect.
Aspartaam wordt in je lichaam gesplitst in de aminozuren waaruit het is opgebouwd: asparaginezuur en fenylalanine. Deze kunnen in je lichaam worden gebruikt voor de aanmaak van lichaamseiwitten. Gebeurt dat niet dan plas je ze binnen een dag weer uit.
Conclusie. De Europese Unie bevestigt met een nieuwe studie dat aspartaam volkomen veilig is. Samen met de natuurlijke zoetstoffen vormt het een alternatief voor een hoge consumptie aan gesuikerde frisdranken.
In Europa is de ADI voor aspartaam vastgesteld op 40 mg/kg lichaamsgewicht per dag (vastgesteld door EFSA in 2006 en bevestigd in 2009, 2010 en 2013).
Aspartaam of suiker? Suiker zorgt voor vele gezondheidsproblemen, maar aspartaam is geen gezonder alternatief. Aspartaam mag dan wel geen calorieën bevatten, maar dat maakt het ook niet beter. Het probleem zit hem in de chemische stoffen van aspartaam.
Deze zoetstoffen hebben geen invloed op de bloedsuiker. Ze zitten in zoetjes, vloeistof of poeder, en vaak in light frisdrank, zuivelproducten en suikervrije kauwgom. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
In Nederland combineren we aspartaam met de zoetstof acesulfaam-K in calorievrije dranken als Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar en Sprite. Zo kan je genieten van je favoriete drank zonder suiker.
Toch is aspartaam al jaren geleden goedgekeurd en kan het gegeten en gedronken worden. Zo zit aspartaam in onder andere zuivelproducten, chocolade, ijs, ontbijtgranen, soepen, vruchtendranken, frisdranken, jam, chocopasta, koekjes en zoetjes.
Ze rapporteren allerlei ongemakken na de consumptie van aspartaam-gezoete producten (light): buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel,....
Op dit moment zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken bekend die een verband laten zien tussen aspartaam en allergische reacties. De term 'allergie' duidt op een ongewenste reactie van het lichaam waarbij het immuunsysteem betrokken is.
Nadelen van kunstmatige zoetstoffen
Polyolen worden niet helemaal afgebroken door je lichaam, dit betekent dat de restanten hiervan in je darmen terecht komen. Dit kan voor diarree zorgen. Meestal gebeurt dit pas als je grotere hoeveelheden binnenkrijgt, maar sommige mensen zijn hier gevoeliger voor.
Conclusie. Zowel suiker als (kunstmatige) zoetstoffen kunnen darmklachten veroorzaken. Sommige van deze stoffen zijn een FODMAP waar je overgevoelig op kunt reageren, zoals fructose of polyolen. Andere effecten liggen mogelijk in het verstoren van de samenstelling van de darmflora.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken. De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen.
Maar wil je afvallen, dan is Light en Zero nog altijd het beste alternatief. 'Het verschillen tussen Light en Zero is alleen het zoetstof die wordt gebruikt. Bedrijven als Coca-Cola zien het als een mooie opportuniteit om voor mannen en vrouwen op dieet een drank te produceren.
Green Cola combineert een geweldige smaak met natuurlijke ingrediënten: zoetstoffen uit de stevia-plant en natuurlijke cafeïne uit groene koffiebonen. Onze producten bevatten geen aspartaam, geen suiker, geen conserveringsmiddelen en geen fosforzuur.
In veel light-dranken is (een deel van) de suikers vervangen door zoetstoffen. Suiker levert energie en zoetstoffen niet of nauwelijks. Daarom krijg je met light-dranken vaak minder calorieën binnen dan met dranken met suikers. Door langere tijd meer calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt, word je zwaarder.
Aspartaam is volgens sommige foodblogs en critici erg slecht voor je. Zij zeggen dat er risico's ontstaan wanneer je lichaam de zoetstof afbreekt. Onderzoek wijst uit dat je lichaam aspartaam afbreekt in verschillende stoffen, waaronder het giftige methanol.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
Wanneer stevia in zijn gezuiverde vorm en met mate gebruikt wordt, zal dit geen bijwerkingen veroorzaken.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Fruit en vruchtensap. melksuiker; Melk en melkproducten: yoghurt, vla, karnemelk, kwark, enzovoort. Suiker, frisdrank, snoep, koek, gebak, zoet broodbeleg, alles waar suiker in verwerkt is.
“Wie wat rode wijn drinkt, zal zijn bloedsuikerspiegel tot 30 procent minder de hoogte injagen. Die suikerpiek is de indirecte oorzaak van zowel diabetes als dementie, artritis en hartziekten. “Je lichaam zal de suiker en de calorieën van je maaltijd beter verwerken met een glaasje rode wijn in je lichaam.”