Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie. Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk.
Stress is echter ook een oorzaak van jeuk. Het kan jeuk doen ontstaan en bestaande jeuk verergeren. Het risico bestaat zelfs dat er een vicieuze cirkel ontstaat: stress verergert de jeuk, die jeuk kan weer aanleiding zijn tot stress, die op zijn beurt weer leidt tot een verergering van de jeuk, etc.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer uitdrogen van de huid te voorkomen: niet te vaak, lang en heet douchen/in bad gaan.
Stress kan een oorzaak zijn. Heb je vaak spanning, probeer dan stress- en angstklachten te verminderen. Ook je organen of bepaalde medicijnen kunnen een oorzaak zijn van jeuk van binnenuit. Daarom is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts als je jeuk van binnenuit ervaart.
De huid is de enige plek waar je jeuk kunt voelen. In de organen binnen in het lichaam, zoals het hart, de nieren en de lever, kan dat niet. Via meer dan een miljoen zenuwuiteinden in de huid kan het jeuksignaal binnenkomen.
Tip 2: Zorg voor voldoende vitamines en mineralen
De vitamines C en D zijn erg belangrijk voor de staat van je huid, maar ook voor je immuunsysteem en dus voor hoe je je voelt. Een huid die van binnenuit gevoed wordt met goede stoffen als vitamines en mineralen zal minder snel schilferen, roodheid vertonen en jeuken.
Chronische jeuk kan net zo erg zijn als chronische pijn. En jeuk komt veel vaker voor dan we denken, één op de zes patiënten van de huisarts komt daar vanwege eczeem of jeuk. De helft van deze patiënten heeft chronische jeuk.
Meestal zijn er jarenlang geen of weinig klachten, waardoor de ziekte toevallig wordt vastgesteld. Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.
Door het droger worden van de huid (als gevolg van het dagelijkse verlies van veel urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Dit geeft aanleiding tot jeukklachten. Jeuk is dan ook een verschijnsel dat bij ernstiger vormen van diabetes vaak voorkomt.
Jeuk kan uw dagelijkse leven ingrijpend beïnvloeden. Krabben kan even helpen om de jeuk te verminderen. Maar door veel te krabben kan uw huid kapot gaan, uw huidaandoening verergeren en de jeuk toenemen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van jeuk - krabben - jeuk.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, kunnen jeuk veroorzaken. Vooral aan het einde van de zwangerschap kan je ook last krijgen van zogenaamde zwangerschapsjeuk.
Jeuk is een complex en lastig te controleren probleem bij nierpatiënten. Veel patiënten hebben er last van, maar artsen begrijpen nog niet volledig waar de jeuk vandaan komt. Waarschijnlijk spelen zowel schadelijke stoffen als afweerreacties een rol.
Stress heeft een negatieve invloed op de huid. Het is al langer bekend dat stress aandoeningen aan de huid als eczeem en psoriasis kan verergeren. Bovendien maakt stress de huid vatbaarder voor bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acneklachten kunnen toenemen.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Door een slechte spijsvertering of onvoldoende darmflora ontstaat een opstapeling van gifstoffen in de darmen. Deze gifstoffen worden opgenomen in het bloed en komen via het porto-cavale bloedsysteem in de lever terecht. Tegelijkertijd ontvangt de lever te weinig leveropbouwende voedingsstoffen.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.
IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken). Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek. Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.
Bijwerkingen door te veel vitamine D
In geval van een overdosis vitamine D is het mogelijk dat je calciumspiegel te hoog staat. Die hoge calciumspiegel kan een aantal gevolgen hebben zoals: jeuk en huiduitslag. maag- darmklachten zoals overgeven, diarree of net verstopping en misselijkheid.