De Z zou voor "za pobedoe" (voor de overwinning) staan, hoewel dit in het cyrillisch schrift een "з" zou moeten zijn (van "за победу"). Het zou ook kunnen staan voor "Zapad" (West), wat de richting van de troepenbeweging in Oekraïne zou kunnen betekenen of de oorsprong van het voertuig.
Het is een westerse letter, voor de Russen best exotisch.” “De meest gangbare variant is dat het de 'Z' is van het Russische woord dat overwinning betekent. Het kan ook zijn dat het staat voor het Russische woord dat het Westen betekent. Want die troepen, die gaan…”, zegt Brandt Corstius peinzend.
De letters van het Latijnse alfabet worden gebruikt als herkenningstekens, waarvan de bekendste de letter 'Z' is, gebruikt door de troepen die vanaf Russisch grondgebied binnenvielen. De aanwezigheid van deze markering heeft in de media geleid tot verschillende theorieën over de betekenis en het doel ervan.
Hartog: "Het symbool wordt overgenomen en door mensen in sommige gevallen spontaan gebruikt om te laten zien aan wiens kant ze staan. Het laat dus zien wie achter Rusland staat.
Rusland verloor naar schatting ruim 2.000 tanks
Rusland heeft naar schatting minstens 2.091 tanks verloren, terwijl er aan Oekraïense kant 558 tanks sneuvelden, aldus Oryx, een open-source defensiebron. Oekraïne is er bovendien in geslaagd 546 tanks te veroveren en kreeg al 471 gevechtsvoertuigen uit westerse handen.
Dan Rusland. Na jaren van verslonzing is er weer stevig geïnvesteerd in de modernisering van het leger. Naast de ruim 800 duizend actieve militairen heeft Rusland bijna 3000 tanks, meer dan 1000 jachtvliegtuigen en 32 gevechtsschepen. Met kernwapens lopen ze voorop, met bijna 7300 stuks.
En toch: met de huidige reserves kan Rusland de oorlog nog best wat jaren volhouden. En mogelijk kan Rusland z'n economie verder aanpassen. Na sancties na de inname van De Krim maakte Rusland de voedselvoorziening bijvoorbeeld veel meer zelfvoorzienend.
De Z zou voor "za pobedoe" (voor de overwinning) staan, hoewel dit in het cyrillisch schrift een "з" zou moeten zijn (van "за победу"). Het zou ook kunnen staan voor "Zapad" (West), wat de richting van de troepenbeweging in Oekraïne zou kunnen betekenen of de oorsprong van het voertuig.
74 procent van de Russen staat achter de invasie, 20 procent is tegen. De 'militaire operatie', zoals de oorlog in Rusland genoemd wordt, roept bij de meeste ondervraagde Russen een gevoel van trots op.
De Russisch-Oekraïense Oorlog is een gewapend conflict tussen enerzijds Rusland samen met pro-Russische separatisten uit de Donbas en de Krim en anderzijds Oekraïne, dat zich vanaf 2014 afspeelt.
De ij zit niet in het alfabet, de y wel. In de klas hebben veel mensen geleerd het alfabet op te dreunen als “(...) x, ij, z”, maar dat is eigenlijk onjuist; het zou “(...) x, i-grec (of ypsilon), z” moeten zijn.
Het Russisch gebruikt een eigen schrift: het cyrillisch schrift. Dit Russische alfabet bestaat uit 33 letters, 21 medeklinkers, 10 klinkers én 2 extra klinkers.
Ongeveer een derde van de Nederlanders is bang dat Nederland in de komende vijf jaar betrokken zal raken bij een oorlog, of dat mensen met wie ze zich verbonden voelen in de komende vijf jaar betrokken raken bij een oorlog. In 2021, toen die vraag ook werd gesteld, betrof dit nog ongeveer een op de tien mensen.
De Russen (Russisch: русские, roesskië) zijn een Oost-Slavische etnische groep, die vooral leeft in Rusland (116 miljoen) en de Russische buurlanden: Oekraïne (8,3 miljoen), Kazachstan (4,5 miljoen), Wit-Rusland (1,1 miljoen) en de Baltische staten (> 1 miljoen).
De oorlog begon in 2014
De oorlog in Oekraïne begon niet in februari 2022, maar al in 2014 met de illegale Russische annexatie van de Krim en de afscheiding van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk.
Naast de goedkope olie en gas profiteert China, dat zijn regionale dominantie wil vergroten, ook op geopolitiek gebied van de oorlog. "Ze zien dat het Kremlin totaal gefixeerd is op het Westen en geen oog heeft voor gebeurtenissen in het Oosten", legt Miles uit.
De Russische invasie van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 24 februari 2022, toen Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 gaande is.
Oekraïne is niet langer een soevereine staat, een eventuele vredesregeling voor het conflict in het land hangt grotendeels af van de Verenigde Staten en niet van Oekraïne zelf. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán gezegd in een interview met het Duitse dagblad Bild.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3. Suriname staat op een na onderaan.
Tot op heden is Nederland niet in het bezit van eigen tanks, enkel hebben ze een leasecontract met Duitsland voor 18 tanks. In maart 2016 werd het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon opgericht waarbij er een samenwerking is tussen 350 Duitse en 100 Nederlandse militairen.
Op de Military Strength Ranking van 2023 staat de Verenigde Staten, zoals gebruikelijk, bovenaan.