De volt is gedefinieerd als het potentiaalverschil over een geleider als een stroom van 1 ampère daarin een vermogen van 1 watt in warmte omzet. De eenheid is ook gelijk aan 1 joule per
1 kilowatt = 1000 watt = 1000 joule per seconde = 1000 J/s = 1 kJ/s. Een paar voorbeelden van energie en vermogen: Een forse stofzuiger heeft soms een vermogen van 1 kW, ofwel 1000 Watt, en verbruikt dus per seconde 1000 joule.
Het voltage, afgekort als volt, geeft aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat. In Nederland staat er 230 volt op de stopcontacten. De hoeveelheid stroom die uit het stopcontact komt, hangt af van het apparaat dat is aangesloten.
Spanning druk je uit in Volt. Spanning is eigenlijk het verschil in elektronen(hele kleine negatief geladen deeltjes). Je berekent de spanning met de formule: U=IxR. Bij spanning ontstaat er een elektrisch veld.
Ampère berekenen
Als je bijvoorbeeld thuis een lamp van 60 Watt in het stopcontact steekt is de stroomsterkte 0,26 ampère. 0,26 Ampère is het aantal Watt (60) gedeeld door het aantal Volt (230).
Spanning – Volt of Voltage (V):
Het aantal volt is de hoeveelheid energie die wordt meegegeven aan een elektronische stroomkring. Met een stroomkring bedoelen we bijvoorbeeld een elektronisch apparaat. Bij een 12V apparaat wordt altijd 12 volt “meegegeven” uit de accu.
Alle 12 Volt halogeenlampen werken met een transformator. De transformator zet de spanning van 230 Volt vanuit het stopcontact om in de 12 Volt. Dit is nodig om de lamp te laten werken. Bij het omschakelen van halogeen naar LED heb je ook een transformator nodig.
Stel je hebt een 12volt motor die 30 Ampère trekt. Wat is het vermogen van deze motor? Antwoord: W = V x A. In dit geval doe je dus 12V x 30A = 360W.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Om erachter te komen hoeveel stroom (ampère) een apparaat uit de accu trekt, deelt u het vermogen (watts) in een 12V systeem door 12 en in een 24V systeem door 24. Vervolgens vermenigvuldigt u het aantal ampère met het aantal uur dat het apparaat per dag aanstaat om op de hoeveelheid ampère-uren (Ah) te komen.
De volt is gedefinieerd als het potentiaalverschil over een geleider als een stroom van 1 ampère daarin een vermogen van 1 watt in warmte omzet. De eenheid is ook gelijk aan 1 joule per coulomb.
Het vermogen van je batterij is de uitkomst van de vermenigvuldiging van spanning en stroomsterkte. Dit wordt uitgedrukt in watt per uur (Wh). Zo levert een accu van 36 Volt en 15 Ah 540 Wh (36 x 15).
Echter in de praktijk wordt ook wel eens gesproken over 230 Volt. Wordt er uitgegaan van 230 Volt? Dan mag er maximaal 3680 Watt op één groep aangesloten worden. 16 Ampère x 230 Volt = 3680 Watt.
230 volt (50 Hz) (voorheen was dat ca. 220 volt). Netspanning (oude benaming = lichtnet) betreft wisselspanning met een netfrequentie van 50 Hz. Als u thuis de spanning (wat uit het stopcontact of wandcontactdoos komt) gaat meten dan is de spanning niet altijd exact 230 volt.
230 volt in Nederland
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden. Het vermogen wordt immers berekend door de spanning te vermenigvuldigen met de geleverde stroomsterkte.
Hier is een handige rekensom voor: Ampère x voltage = watt. Dus stel: de camping biedt 6 ampère op jouw kampeerplek en het voltage is 230 V (zoals in de meeste Europese landen), dan kun je 6 x 230 = 1380 watt tegelijk gebruiken.
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting.
Ampère hangt samen met diverse andere eenheden. Denk ook aan de elektrische lading die een elektrische stroom van X ampère kan veroorzaken. Die elektrische lading drukt men uit in een X Coulomb per seconde (C/s). In de basis stelt men dat een stroomsterkte van 1 ampère overeenkomt met een stroom van 1 C/s.
Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen. In Europa is dit 230 V/50 Hz, in Amerika 120 V of 240 V/60 Hz.
De voltampère – op elektrische toestellen meestal vermeld met het symbool VA – is een eenheid die wordt gebruikt om het schijnbaar vermogen van een elektrisch wisselspanningcircuit zoals een transformator of een scheercontactdoos aan te duiden.
24V-12V omvormers leverbaar van 5A tot maximaal 60A. Op een eenvoudige manier kunt u 12 volt maken op plaatsen waar nu alleen 24 volt is, te denken valt aan vrachtauto's, bussen maar ook op schepen. Ook is het mogelijk met een laadomvormer een 12 volt accu met een 24 volt accu op te laden.
De wet van Ohm zegt Vermogen(Watt)=Stroom(Ampere) X Spanning (Volt) Dat betekent dat je de stroom - Ampere (A) - vermenigvuldigt met de spanning -Volt- (V) (In Nederland 230 Volt) Als het niet op het type plaatje staat, kijk in de gebruiksaanwijzing bij specificaties. Bij verbruik is dit meestal dan wel aangegeven.
Een 20W halogeen lamp op 12V geeft evenveel licht als een 50W lamp op 230V. Een 45W halogeen lamp op 12V geeft 3 keer meer licht dan een 50W lamp op 230V. De lampen gaan langer mee omdat deze minder spanning moeten verwerken. De lampen geven helderder licht (witter) en deze blijven wit als ze gaan gedimd worden.
Het gebruik van 12 Volt is alleen zinvol wanneer er elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen, deze wekken een gelijkstroom op en veel elektronische apparatuur maar ook ledverlichting werkt op gelijkstroom waardoor er veel energie bespaard kan worden.
Ik heb 12 volt halogeenverlichting, moet ik ook de transformator vervangen? LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort.